CJB in actie tegen demonstratie NVU in Zwolle

Zwolle – De Communistische Jongeren Beweging (CJB) komt op zaterdag 30 augustus in actie tegen de extreemrechtse groepering NVU. “Die heeft op dezelfde dag een demonstratie waar ze het neonazisme komen verkondigen.” Reden genoeg voor een geweldloos, maar luid en duidelijk protest, zegt het CJB dinsdag.

In deze tijden van toenemende verharding in het politieke spel is het belangrijk dat er aandacht is, blijft en komt voor de neonazistische, racistische en fascistische dreigingen in ons land, zegt het CJB. “De NVU demonstreert op 30 augustus vanaf 13.00 uur in Zwolle tegen het Verdrag van Lissabon. Eerdere NVU-demonstraties in Nederland lieten zien dat er op deze demonstraties eigenlijk alleen het neonazisme verkondigd wordt, met vlaggen met NSB-tekens en teksten als ‘Racial Volunteer Force’.” Om een positief, maar duidelijk tegengeluid te laten horen, organiseert de CJB een tegenactie. Om 12.00 uur, een uur voor de NVU-actie, is er een manifestatie voor verdraagzaamheid en tegen extreemrechts. Hierbij worden gratis jodenkoeken en negerzoenen uitgedeeld. De CJB roept de inwoners van Zwolle tevens op om de NVU duidelijk te maken dat hun demonstratie niet welkom is. De CJB steunt daarom elk geweldloos protest langs de route van de demonstratie, die van het station om de gracht, langs het Weezenlandenpark en weer terug naar het station loopt.

Artikel delen:
Reacties 57
 1. Ik dacht dat overmatig politiek correct Nederland de negerzoen al vermoord had? Blijken de communisten nog een hele voorraad zelf te hebben. 😮

  Als er nou een goede tegendemonstratie zou komen dan zou ik me daar wel bij willen aansluiten, maar de CJB heet ik net zo min welkom als de NVU. Zo ‘positief’ vind ik het communisme namelijk niet.


  Maak melding

 2. Jongens jongens toch… Negerzoenen mag niet meer! Dat is namelijk discriminerend!

  Maar ik wil het wel eens zien! Vanzelangzalzenooitnie dat dit vreedzaam gaat aflopen! Ik blijf bij mijn punt: DIT IS NIET DE MANIER! Hou de dag ervoor of de dag erna een demonstratie als je je punt wil maken. Of de week erna. Maar zorg, dat die confrontatie er niet komt!
  Anders wordt er toch weer geslagen en dan is het “Hun begonne!”


  Maak melding

 3. Dat negerzoenenverhaal was volgens mij gewoon een publiciteitsstunt. En van communisten moet ik net zo weinig hebben als van neonazi’s. Maargoed, ieder z’n recht op protest zolang het binnen de wetten blijft.


  Maak melding

 4. NVU
  Vergunning en dergelijke worden zo snel mogelijk besproken. Het moet geen probleem zijn, want, om ook meteen op Plantje te reageren: we willen niet rechtstreeks de NVU-demo confronteren, in de zin van twee demonstraties die op elkaar inlopen. Daarom is de eigen actie een uur eerder.

  Verder kan er altijd nog het ongenoegen geuit worden langs de route van de NVU. Dat betekent ook zeker niet rellen. Uit eerdere ervaring blijkt namelijk dat de NVU meestal bescherm wordt door ongeveer 2x zoveel ME…


  Maak melding

 5. @CJB: Ik ben enorm benieuwd! Ik laat me in deze dan ook graag aangenaam verrassen!

  Ik wens beide partijen succes met laten zien dat zij het beste zijn in het uiten van hun mening zonder er mensen mee te beledigen of het zelfs op een handgemeen te laten uitlopen!


  Maak melding

 6. wat een verstand, negerzoenen en jodenkoeken. er zou eigenlijk nog een tegendemonstratie moeten worden georganiseerd. eentje tegen zowel de nvu als tegen het communistisch gepeupel.


  Maak melding

 7. Dat wordt lachen. De communisten mogen hun rondje doen op de Marslanden, de Nazi’s mogen rondsjouwen op de Hessenpoort.

  Hebben we nog een industrieterrein over voor een derde demonstratie ?  Maak melding

 8. ieder zijn mening, alleen begrijp ik nog steeds niet dat de verkondiging van negatief geneuzel door met trots terug te kijken naar het verleden en met angst te leven naar het heden , je hier in zwolle of waar dan ook je mening mag uitdragen over lissabon , terwijl inderdaad de nvu gewoon aan komt zetten met hun symblolisme, terwijl we allemaal weten dat het het pure discriminatie is.
  als het dan toch mag volgens de wet… zou ik zeggen, geen tegen demonstratie… alle ramen en deuren dicht houden, zet tv en radio aan en negeren deze mensen… alsjeblieft 😉


  Maak melding

 9. O o o….. Op dit soort momenten… Zou ik graag oppas hebben voor mijn zoontje. Het liefst sta ik er middenin met camera. Wat een figuren zeg. Dit is echt gestoord! Waar zijn ze in godsnaam mee bezig! Lekker om de beurt demonstreren. Neeee… ze zullen elkaar VAST niet tegenkomen.

  Ik ga wel aan de kant van de weg staan met rotte tomaten, zal vanmiddag eens kijken wat ik kan fiksen. Ok.. dan ben ik net zo laf als zij! Ik vind het in ieder geval werkelijk idioot. Kom eens op tegen rare politieke situaties (of tegen oorlogen? Georgië?) in plaats van de extreem rechtse ideeën lozen in de toch al rare wereld van ideeën op dit moment.

  Ik ben benieuwd! Maar ga niet zeggen dat ik niet met afschuwen zal kijken.


  Maak melding

 10. niet in de kaart spelen
  Dikke streep onder de boodschap van h.p.br.
  Op mijn eigen weblog heb ik het volgende geschreven:
  De NVU wil zaterdag demonstreren in Zwolle.
  De burgemeester moet zich nog uitspreken over het al dan niet toestaan.
  Wat zijn de factoren die bepalen of een betoging al dan niet door mag gaan?
  Ik zie 2 overwegingen: inhoud en veiligheid.
  In een land waar de vrijheid van meninguiting wordt gekoesterd zullen standpunten niet zo snel de reden vormen van een verbod.
  Ik kan me wel voorstellen dat het veiligheidsaspect een grote rol speelt. Wat wordt er losgemaakt bij een demonstratie van de NVU. Welke tegenkrachten worden daardoor gemobiliseerd?
  Het gaat alleen maar om het demonstreren, naar mijn idee. Het heeft niets te maken met de Europese gedachten. Het simpele feit blijkt te zijn dat Zwolle aan de beurt is, aldus Custers.
  Voorkomen moet worden dat de NVU in de kaart wordt gespeeld. Volgens mij voorkom je dat met 2 dingen.
  In de eerste plaats de demonstratie toestaan.
  In de 2e plaats geen aandacht geven aan de demonstratie.
  De reden hiervoor is niet alleen het niet in de kaart spelen. Het gaat ook om de redenering dat de NVU niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de reacties ?? in welke vorm dan ook ?? die zij oproepen.
  We gaan gewoon over tot de orde van de dag.


  Maak melding

 11. wat heeft een demonstratie van de NVU met veiligheid te maken! zwaaien met een rood-witte vlag en wat slap gelul door een luidsprekertje wat niemand interesseert. of is meneer van boven bang voor molotov en stenen gooiende relschoppers van het CJB, die wellicht diverse krakersgroepen en andere links georienteerde demonstratiegeile groepen hebben opgetrommeld.


  Maak melding

 12. actie is reactie
  Als ik het aspect veiligheid inbreng dan doe ik dat inderdaad vanuit de gedachte dat reacties op de demonstratie wel eens heftig zouden kunnen zijn. Die overweging zal een rol spelen bij het al dan niet afgeven van een vergunning.
  Ik zie een bevestiging van mijn benadering in de activiteiten van de CJB.


  Maak melding

 13. @john van boven: Maar die overweging zou geen rol mogen spelen! Als dat namelijk het geval is dan beperkt de gemeente de vrijheid van de NVU met het oog op de “terreur” van de CJB. Dat de NVU ons niet aanstaat betekent niet dat het CJB het recht heeft d.m.v. ordeverstoring het demonstratierecht van de NVU onmogelijk te maken.


  Maak melding

 14. En toch is dat wel wat gebeurt…

  Sommige linkse activisten zijn er puur op uit om een demonstratie van extreem rechts op te breken… Maakt niet uit hoe…als de ME maar zegt dat het zo niet meer kan en de rechtsen verzoekt weg te gaan.


  Maak melding

 15. Haha!

  Maar serieus: nee… Als er zaterdag een confrontatie komt of er door welke groep dan ook geprovoceerd wordt komt dat niet door graancirkel-denken, maar door hokjes-denken.

  Ik hoop eigenlijk echt dat de demonstratie goedgekeurd wordt. Ik ben ECHT benieuwd naar wat er gaat gebeuren!


  Maak melding

 16. Als ik het aspect veiligheid inbreng dan doe ik dat inderdaad vanuit de gedachte dat reacties op de demonstratie wel eens heftig zouden kunnen zijn.

  Nou moet ik zeggen, John van Boven, dat ik de veiligheid van de VNU demo, ook zeer betwijfelenswaardig vind. Als ik kijk naar docu’s en lees over verslagen van wat voor beestachtigheden er 68 jaar geleden hebben plaatsgevonden, en dan de VNU lof zie uiten voor deze praktijken…. Dan vraag ik me af of ik in staat mezelf te behouden om die gasten niet een stevige tik uit te delen.
  Normaliter tracht ik er een vredelievende en diplomatieke moraal op na te houden, maar dit soort mafketels (lees wel, degenen die vanuit rascistische motieven meelopen) zou ik gevoelsmatig graag trakteren op een expressie van mijn mening.
  We zijn mensen en zijn gevoelig voor haatpleiters, daar kan men raar op reageren. Ongeacht of dit nu in de vorm van een demonstratie is of niet.
  Als veiligheid in de eerste plaats een belangrijk punt is, dan snap ik niet waarom er uberhaupt een vergunning is afgegeven.


  Maak melding

 17. Zucht…

  Kunnen die politieke bewegingen niet ergens anders gaan demonstreren?

  Los van de rammelende argumentatie om juist in Zwolle te demonstreren, zitten Zwollenaren volgens mij niet zo te wachten op extreme meningen (of ze nou links of rechts zijn).

  Met het argument dat de openbare orde en veiligheid niet gegarandeerd kan worden, aangezien het ook de drukste winkeldag is, kunnen beide demonstraties wel worden verboden.

  Mocht dat niet mogelijk zijn, sluit de extremisten dan maar met elkaar op in een sporthal en laat ze het onderling maar uitzoeken wie het beste met de wereld voor heeft. Dan hebben mensen die gewoon willen leven, er ook geen last van.

  Politiek, bah!


  Maak melding

 18. Politiek, bah!

  Dit staat los van politiek in zijn algemeenheid. Begrijp me goed: de demonstraties (beide) heb ik niks mee, maar dat dit land en deze stad nog een beetje bestuurd worden door politieke organisaties vind ik toch wel prettig… 😉


  Maak melding

 19. jurisprudentie
  @ghehe
  Omdat er blijkbaar jurisprudentie is, die stelt dat vrijheid van meninguiting belangrijker is.
  Je ziet dat de genomen maatregelen en eisen er op gericht zijn om de veiligheid te borgen.
  Toch merkwaardig, dat vrijheid van meninguiting dit soort voorzorgsmaatregelen vraagt.


  Maak melding

 20. betalen?
  Dick,
  ja, dat zit nu eenmaal in het systeem.
  Net zoals de politie-inzet in het weekend in de binnenstad. Net zoals bij voetbalwedstrijden, waar kapitalen besteed worden aan het in de hand houden van de gewenste veiligheid.
  Ik wil best discussieren over “wie zal dat betalen” maar dan wel in breder verband.


  Maak melding

 21. John, ik vind het allerminst merkwaardig dat dit type vrijheid van meningsuiting voorzorgsmaatregelen vraagt. Wanneer het slechts gaat over datgene wat ze zeggen, is daar weinig mee van doen. Maar gezien de ervaringen dragen ze een gedachtegoed uit die erop gericht is om mensen naar het leven te staan. Mensen zijn sociale wezens die vanuit puur menselijk opzicht erg opstandig kunnen reageren op dit soort praktijken. Laten we wel wezen, het gedachtegoed wat velen van hen uitdragen heeft een aantal decenia nog miljoenen levens gekost, vrienden en familie van mensen die nu nog leven.


  Maak melding

 22. @ John: was er al bang voor. Mooi dat je daar over wilt discussieren, had ik ook wel verwacht. Maar ik laat deze eer even aan me voorbij gaan.

  @ Ghehe; eens alleen komt het nu weer voor rekening van Zwolle, bijvoorbeeld met die hooligans bij Jaap’s afscheid ook al. Vrij éénzijdig. Vrees dat ik me toch in een discussie bevind :'(


  Maak melding

 23. @ghehe
  Je hebt gelijk. Alleen, daar kan een burgemeester niets mee. Dat is het krankzinnige.
  Omdat het niet aan te tonen is, dat dit zal gebeuren, kan het niet dienen als grond voor weigeren van een vergunning.
  Ik ben bang dat we met dit soort situaties moeten zien te leven.


  Maak melding

 24. @ John,
  Helaas gaan we in de wetgeving (maar ook in de wetenschap, dat terzijde) nog altijd sterk af op vaststaande feiten en vergeten we de signalen.
  Eerlijk is eerlijk, ik gebruik dit soms ook in mijn voordeel in discussies, maar het neemt soms idd vreemde vormen aan.
  We have to deal with it indeed… 😉


  Maak melding

 25. @ ghehe; Bij het sluiten van de dinsdagmarkt signaleer ik toch vreemde tekst, al besef ik dat deze niet voor mij is. We gaan de wetgeving toch niet ter discussie stellen 😮 Zou teveel op ratio en te weinig op gevoel gebasseerd zijn?


  Maak melding


 26. Het kwaad is al geschied.. aandacht is al gegeven aan deze grote onzin mars. Wanneer deze kansloze figuren door de straat lopen en het straatbeeld vervuilen zal ik ze duidelijk maken dat wij dit soort groeperingen niet verwelkomen..

  “geef nazi’s de ruimte, dan hebben wij de aarde” (loesje)

  En inderdaad… laat ze het zonder de bescherming van de politie doen.. eens kijken of ze nog zo hard blaffen.. laffe honden.


  Maak melding

 27. Dick, als er iets vanuit de basis ter discussie gesteld mag worden is het de wetgeving wel, vind ik. 🙂
  Ik vind de huidige wetgeving een systeem wat ons belemmert in het ontwikkelen van eigen verantwoordelijkheid en inzicht. Het geeft wat wenselijke houvast hier en daar, maar in feite is het hele systeem erop gebaseerd om niet maar niet al te open voor elkaar te staan. Het wordt telkens aangescherpt om eventuele zorgen te voorkomen. De zorgen gaan zichj vervolgens richten op steeds andere (vaak ingebeelde) angstgevoelens. Hieruit ontstaan weer regels om dit in te kaderen. Zo blijft het balletje rollen. Hierdoor creëert de wetgeving juist extreme ideeën vrees ik.
  Persoonlijk denk (weet) ik dat een gezonde dosis angst, zorgen en risico in het leven een verrijking is voor ieder mens. Het houdt je scherp, alert en het relativeert. Maar tegenwoordig mag men zich al niet eens meer bezeren of een risico lopen!  Maak melding

 28. Ach ja, laten we ze negeren, is al eerder mislukt.

  En al die mensen die de oorlog hebben meegemaakt, moeten we die ook negeren? Al die slachtoffers die gemaakt zijn door deze denkwijze moeten we ook negeren?

  Dacht het niet!

  Gewoon met harde hand de stad uit vegen!
  Het liefst zo de noordzee in.

  Tot nooit weer ziens!  Maak melding

 29. bah edwin… niet zo opgewonden raken… Wat me wel zorgen baart is het feit dat er niet alleen die (maloten) van de NVU komen maar ook de extreem linksen van de Antifa. Dat zijn ook een stelletje randdebielen eerste klas met erg misplaatste ideeen.

  Maar vrijheid van meningsuiting (en zelfs belediging) voorop… Laten we daarop onderstaand filmpje nog maar eens kijken…

  http://www.youtube.com/watch?v=JcCOktdsz-0  Maak melding

 30. @ Ghehe: Jij ⤽Ik vind de huidige wetgeving een systeem wat ons belemmert in het ontwikkelen van eigen verantwoordelijkheid en inzicht. Het geeft wat wenselijke houvast hier en daar, maar in feite is het hele systeem erop gebaseerd om niet maar niet al te open voor elkaar te staan.⤝

  Denk je dat het aan de wetgeving ligt dat mensen idd minder open voor elkaar staan? Volgens mij ligt het aan het egoïsme en de ongeïnteresseerdheid van de mensen zelf .

  Angst voor elkaar, zorgen en opgelegde complottheoriën zijn volgens mij doorgeslagen. Juridisch gezien was het natuurlijk ook een wanvertoning toen Geert 2 ministers en de Veiligheidsverantwoordelijke Joustra beschuldigde van liegen. Of loog hij alleen zelf?
  Die angst en haat-gevoelens waren gister mooi te zie toen tante TON en een geflipte niet-handenschudder bij de mannenbroeders Andreas en ⤽de man met dat ietwat scheve voorkomen⤝. Nou, na afloop waren de tegenstellingen alleen nog maar erger. Zoals ik al vreesde werd ook tante TON in bescherming genomen (Geertje ook al eens). De enige kritische vraag aan Rita was: ⤽Wat als hij geen handen blijft schudden⤝. Er moest een WET komen waar alle fatsoensnormen in omschreven zouden worden hahahaha ongelooflijk!!!!! Dat niemand behalve de vreemde man daar wat over zei. Toen vroeg ze heel sarcastisch of meneer het misschien niet leuker vond in het land van herkomst??.hoongelach. Tenenkrommend en goedkoop!
  Maar de Telegraf en GS zullen het vandaag wel weer overdrijven????De man is ineens ⤽elke Islamiet⤝. En waar gaat het over? De man had van Rotterdam al een andere managementsfunctie gekregen, waarin hij geen handen hoefde te schudden.
  Dus er is niet eens een probleem. De man had niet zo dom moeten zijn om te gaan (schreef ik gister op een VK-blog).

  Maar K vdB hebben vast hoge kijkcijfers, TON heeft er in de peilingen wat bij, Telegraf en GS hebben weer extra aandacht. Maar iedereen ging gewoon weer verder met de waan van de dag.

  Ghehe: wat mankeert er precies aan de wetten? Alle wetten? Je vindt ze niet meer van deze tijd?  Maak melding

 31. andere maar wel aardige discussie
  Op het gevaar af dat de Admin. ons vermaant om bij de les te blijven reageer ik toch maar op de opmerking van Ghehe over eigen verantwoordelijkheid en wetten.
  Ik heb eerder de neiging om net andersom te reageren. De tijd van vandaag laat zien dat niet iedereen even goed is in het laten zien van eigen verantwoordelijkheid. Het enige mechanisme wat je dan rest is regelgeving, bijvoorbeeld per wet.
  Dat kun je benoemen als regelzucht of paternalisme. Je kunt het ook positief duiden door het te benoemen als het invullen van de eigen verantwoordelijkheid die de regering heeft voor dit land. Voor ons dus.
  Wie is in staat om de grens te trekken tussen aan de ene kant de ruimte die je laat voor eigen verantwoordelijkheid en regelgeving aan de andere kant?


  Maak melding

 32. Ik vind de wetten bijzonder van deze tijd, maar gezien het sociale klimaat van NL, het (zoals je al aangaf) egoïsme en ongeïnteresseerdheid, en daarbij kracthterm partijen als TON en PVV, moet je je afvragen of we deze tijd wel willen.
  Zodra men teveel wetten, regels en andere opleggingen opgelegd krijgt, voelt men zich beperkt en zal men van nature opstandig worden. Dat zie je nu, 1. door het vele toepassen van regels neemt de regering verantwoordelijkheid uit handen en 2. waar dan nog geen regels voor bestaan is men niet gewend deze gebieden met verantwoordelijkheid te betreden. Zo vervalt men in egoïsme en ongeïnteresseerdheid volgens mij. 3. de regering denkt dit dan op te lossen door ook deze gebeiden in te kleuren met regels.Als het aan mij ligt worden de regels met de helft vermindert en laat de regering meer over aan het verantwoordelijkheidsgevoel van de burger. Dit zal in het begin problemen opleveren, maar zal zich uiteindelijk wel stabiliseren denk ik.
  OM een voorbeeld te noemen; JP Balkenende houdt van het toepassen van regels, maar vergeet dat normen en waarden ontstaan op plekken waar regels niet bestaan. Immers een norm is een ongeschreven regel die door de groep geaccepteerd is, deze komt voort uit een algemeen beschouwde waarde. Hoe wil Balkenende normen en waarden laten bloeien als hij alle ruimte daarvoor al vult met regels?


  Maak melding

 33. Lekkere sociale babbels, maar het blijkt dus dat er hele volkstammen zijn die zich niet kunnen gedragen. een beetje tegengas is niet zo erg, maar zodra er geweld aan te pas komt mogen ze dit van mij met geweld weer de kop indrukken. oog om oog tand om tand. gedraag je of ga ergens anders heen.


  Maak melding

 34. @ Ghehe: Dit was ook een domme zet van JP, vrees ook (gezien zijn iq) dat het puur zieltjes winnen was

  Hoe wil Balkenende normen en waarden laten bloeien als hij alle ruimte daarvoor al vult met regels?

  . Hoop dat JP’s normen en waarden nooit exact dezelfde zullen zijn als die van mij. Normen en waarden kun je mensen natuurlijk niet opleggen in een democratie. Toch probeerde Rita het gister bij Knevel en v/d Brink: de wet zou onze omgangsnormen maar moeten voorschrijven. Tja, dan schrijf ik ff niets meer.


  Maak melding

 35. Rita Verdonk is slechts trots op haar ideologie, maar aan NL heeft ze een hekel…. 😉

  En Pp, ‘sociale babbels’ mag je dit allemaal dan vinden, maar sociaal is wel wat een mens in de basis is, dat wordt wel eens vergeten. Te veel regels maken de mens slechts berekenend maar sociaal gevoel wordt dan een vergeten kwaliteit….


  Maak melding

Reageer