Opleidingsrestaurant Landstede MBO introduceert ingrediëntenbox om thuis praktijkervaring op te doen

Opleidingsrestaurant Landstede MBO introduceert ingrediëntenbox om thuis praktijkervaring op te doen

Zwolle – Alle restaurants in Nederland zijn gesloten. Zo ook Gerecht & Land, het opleidingsrestaurant van de horecastudenten van Landstede MBO.

Om studenten alsnog goed voor te bereiden op hun examens, heeft Landstede MBO de ingrediëntenbox geïntroduceerd. Met deze unieke box kunnen studenten thuis de benodigde praktijkervaring opdoen.

Normaal staan de horecastudenten van Landstede MBO minimaal één keer per week in het restaurant Gerecht & Land. “Van gastheren tot koks, in het restaurant werken studenten van allerlei opleidingen en niveaus samen”, vertelt instructeur Arjen Wuring. “Het is de ideale plek om te oefenen voor examens, maar helaas kan dit nu niet.”

Al snel ontstond het idee om voor de examenkandidaten ingrediëntenboxen samen te stellen. “Met deze boxen kunnen zij alsnog hun examenopdrachten oefenen. Alle benodigde ingrediënten zitten erin. Zo hebben de koks groente, vlees en kruiden gekregen en beschikken de gastheren en -dames over servies en tafellinnen. Uitdaging was om alles veilig en gekoeld te versturen. Dat is gelukt, zelfs tot op Ameland.”

Na een online instructie gingen de studenten direct aan de slag. “Op Instagram zag ik allerlei foto’s voorbijkomen, heel leuk. Studenten zijn superbetrokken”, aldus Arjen. “Natuurlijk beschikken we in ons eigen restaurant over meer ruimte en apparatuur, maar zelfs met een aardappelschilmesje en één gaspit kunnen studenten al veel leren. Waarschijnlijk worden ze door de huidige situatie alleen maar creatiever.”

Naast de examenkandidaten worden ook de andere studenten niet vergeten. “Toen de intelligente lockdown inging, lukte het om binnen drie dagen het reguliere rooster te hervatten. Studenten volgen sindsdien theorielessen en gaan in de praktijk aan de slag. Zo moesten ze laatst een lunch bereiden van ingrediënten uit hun koelkast en hebben ze digitaal samengewerkt aan het opzetten van een eigen restaurant. We zitten zeker niet stil.”

Of het opleidingsrestaurant Gerecht & Land dit schooljaar nog opengaat? Volgens Arjen blijft dit voorlopig onzeker. “Daarom proberen we de komende tijd zo goed mogelijk op afstand invulling te geven aan zowel de theorie als de praktijk. Zo kunnen alle studenten, ondanks de huidige situatie, ervaring blijven opdoen en groeien in hun rol als horecaprofessional.”

Artikel delen: