Discriminerend gedrag verboden bij actie NVU Zwolle

Zwolle – De Nederlandse Volksunie (NVU) heeft te kennen gegeven dat zij op zaterdag 30 augustus een demonstratie in Zwolle wil houden tegen het verdrag van Lissabon. Demonstreren valt onder het beginsel vrijheid van meningsuiting. Hiervoor is geen vergunning vereist, er is slechts een meldingsplicht. De vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht, neergelegd in de Grondwet. Uit jurisprudentie blijkt bovendien dat het verbieden van een dergelijke demonstratie – bijvoorbeeld uit vrees voor tegendemonstraties – geen stand houdt bij de rechter. Er zijn een aantal voorwaarden gesteld aan de demonstratie om te zorgen voor een ordelijke en veilige verloop.


Dit kregen inwoners van Assendorp dinsdag door de bus…

In overleg met politie, OM en de organisator van de demonstratie heeft de burgemeester een aantal voorschriften en beperkingen opgesteld voor de demonstratie. Deze voorwaarden moeten er aan bijdragen dat de demonstratie ordelijk verloopt en de veiligheid van iedereen gegarandeerd kan worden. Er zijn afspraken gemaakt over de opkomstplaats van de demonstratie, de locatie en duur van de toespraken en het gebruik van een geluidswagen. Daarnaast zijn er voorschriften opgenomen ten aanzien van gelaatsbedekking, het bij zich dragen en gebruiken van voorwerpen als stenen, kettingen en knuppels, en het gebruik van alcohol en drugs. Ook is het verboden om racistische leuzen te uiten of andere uitingen van discriminerend gedrag te vertonen.

Route

De demonstratie begint op de locatie Westerlaan 51 (voormalig postkantoor) en loopt langs het Stationsplein, de Stationsweg, Burgemeester van Roijensingel, Luttenbergstraat, Wethouder Alferinkweg, Hortensiastraat, Deventerstraatweg, Oosterlaan en het Stationsplein. Er worden op drie plaatsen toespraken gehouden: aan de Westerlaan, de Ten Oeverstraat en het Stationsplein. De demonstratie begint 13.00 uur. De demonstratie wordt begeleid door de politie.

Informatie omwonenden

Bewoners die langs de route wonen worden vandaag per brief geïnformeerd over de demonstratie.

Artikel delen:
Reacties 70
 1. Onder het moment van de vrije meningsuiting:

  Binnenkort verwacht in het Zwolsche Theater:
  Nazistische Verdervelijke Uilskuikens onder begeleiding van Clown Constant Custers !


  Maak melding

 2. Triest om opnieuw te constateren dat een partij die grondbeginselen van democratie in wezen verwerpt, door een beroep te doen op deze zelfde beginselen haar zin krijgt.

  Het politiek programma van de NVU is HAAT en dit wordt opgeroepen door angst te zaaien en door het gebruik van ‘zondebokken’.

  Wat in de politiek met angst begint eindigt meestal in dwaasheid…


  Maak melding

 3. Worden ze begeleidt door de politie ? Als dit het geval is veronderstel ik dat de politie dit schorem ook filmt. Mocht het uit de handen lopen dan kunnen we NVU leden snel traceren en dumpen in het schavot.


  Maak melding

 4. Kusters zoekt met zijn NVU alleen aandacht
  Discriminerend gedrag is toch altijd verboden? Pas maar op dat ze niet aan het einde het Horst Wessel lied gaan zingen! Dat is bij eerdere demo’s van de NVU wel gebeurd. Laat ze maar gewoon lopen. De voorman van de NVU heeft nooit meer dan 60 a 70 rechtsextremisten op de been gekregen, waarvan zeker 1/3 altijd bestaat uit Duitse neonazi’s. Kusters zoekt altijd de publiciteit en juist door tegenreacties krijgt hij altijd de door hem gewenste aandacht. Negeren die hap!!! of…gewoon kijken en ze in hun kale koppen uitlachen.


  Maak melding

 5. Dit is erg fout van de gemeente om dit toe te laten op Zaterdag! tussen het winkelend publiek, kan nog erg uit de hand lopen.

  Ik ben er in ieder geval Zaterdag om ze duidelijk te maken dat ZIJ dit keer niet welkom zijn.


  Maak melding

 6. Lekker laten lopen en geen strobreed in de weg leggen. Des te eerder is de demonstratie klaar.
  Omdat het dan nauwelijks nieuws is, zal er ook weinig over bericht worden.  Maak melding

 7. waarom deze lieden onder bescherming van ME laten demonstreren?
  Kost diezelfde samenleving die niet op deze demonstratie zit te wachten klouwen met geld. Laat ze maar demonstreren op eigen risico, dan wil ik nog weleens zien of ze het lef hebben om voor hun verwerpelijke ideeën uit te komen.

  Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar dit moet niet verward worden met ‘recht’ op belediging…


  Maak melding

 8. Da’s lekker, ze komen hier zowat voor de deur langs. Hopen dat de Zwolse politie zich van een betere kant laat zien als met de afscheidwedstrijd van Stam, mocht het uit de hand lopen…


  Maak melding

 9. Ik snap het ff niet meer en misschien slaat het wel nergens op maar: Geluids hinder, nu dit weer, slaan we als DORP nu niet weer opnieuw door. Deze aandacht is nou precies wat ze willen die gasten…pffffffffffffff…….


  Maak melding

 10. @Jan

  Leg ons nou eindelijk eens uit wie de persoon op de door jou getoonde afbeelding is.
  Ik vind het een mooie karakteristieke kop, maar ben benieuwd wie dat nu is. 🙂


  Maak melding

 11. jan maat mocht hier ook demonstreren, dus waar om de nvu niet de wet is sindsdien niet gewijzigd, ik ben absoluut niet voor een van beide protesten hoor 🙂 😉 😀 >:(


  Maak melding

 12. Bij het Trekvat kan de Mach3 kan deze week geruild gratis worden tegen de nieuwste trots van Gilette, de Fusion. Tip voor Constant de Clown !


  Maak melding

 13. Ze lopen om Assendorp heen (geheel Assendorp minus Pierik). Assendorp, de meest geintegreerde en tolerante wijk van Zwolle (zo niet van Nederland). Stelletje idioten!

  (bewijs? Voor zover ik weet de enige wijk in Nederland waar de blanke bevolking in opstand is gekomen tegen het VERTREK van een moskee.)


  Maak melding

 14. Zo’n flyer met oproep om langs de kant te gaan staan bij zo’n demonstratie is natuurlijk wel ‘leuk’ maar volgens mij is het nog véél leuker als de straten volledig léég zijn en dat groepje demonstranten zo totaal géén aandacht krijgt.


  Maak melding

 15. @jasper 7:22

  wat bent u een haatzaaier

  Waarschijnlijk had jij, tja-ja, zitten wachten totdat je dit in de discussie kon opperen, slecht getimed, het slaat helemaal nergens op, als reactie op jasper.

  Zodrta iemand zegt recths, denk ik links….en andersom. Blijf graag in evenwicht weet je….
  Zegt iemand extreem rechts, gaat extreem links daarop in….tja……  Maak melding

 16. Ik ben een beetje verbolgen,boos en teleurgesteld

  Waarom heb ik deze flyer niet gehad !

  Blijkt dat ze ook nog bij mij in de straat toespraken gaan houden

  Van iedereen krijgen we altijd even een briefje in de bus zoals het bevrijdingsfestival, city move en het ballonnenfestijn met daarop de tijden van wanneer het begint en eindigt op voorhand excuses voor het ongemak enz enz.

  Deze mensen ! NIETS VAN GEHOORD

  Ik vind dit schandalig !

  Dit was maar gekheid want volgens mij moet je dit niet te serieus nemen maar
  Nu is de gemiddelde leeftijd bij mij in de straat /- 80 jaar dit wil zeggen dat de meeste mensen bij mij in de straat de oorlog nog hebben meegemaakt.
  Met oud en nieuw heb ik de hele straat nog om toestemming gevraagd of ik vuurwerk mocht afsteken en kreeg serieus te horen dat velen van hen flachbacks krijgen met oud en nieuw.
  Ik vraag me dan ook af wat mijn buren van deze poppenkast vinden.  Maak melding

 17. @ ja – tja:

  Zonder er een waardeoordeel aan te koppelen wil ik wel even kwijt, dat je mijns insziens zonder het lezen van je geschiedenisboek en het inleven in de mensen die bepaalde dingen hebben meegemaakt je woorden extra goed zou moeten wegen. Je zou wel eens ongewild tegen zere schenen kunnen trappen.

  In plaats van ondoordachte vragen te stellen zou je eens je geschiedenisboek ter hand kunnen nemen en eens met wat ouderen gaan praten die een tweede wereldoorlog hebben meegemaakt.


  Maak melding

 18. @jasper weet niet hoe oud u bent …
  maar ik werk met oude mensen(bejaarden)
  hoor wat u wil (denkt) extreem links
  hoor wat wat extreem rechts wil (denkt)
  ik vraag ‘ik wil antwoord niets meer en niets minder’
  ik denk het maar volgens mij weet u het ” of ???? 8)


  Maak melding

 19. Als lid van de kerngroep van mijn poltieke partij, die zich een socialistische aktie-partij noemt, ben ik zwaar teleurgesteld in het feit dat er zonder overleg ‘besloten’ is totaal geen enkele aktie te ondernemen komende zaterdag. Ik zal zeker langs de route staan, of meedoen met een tegendemonstratie wanneer die door een andere partij of organisatie georganiseerd wordt.


  Maak melding

 20. Er zullen toch ook wel mensen in de Zwolse politiek zijn die hier
  op tegen zijn? Doen die niets om het proberen tegen te houden?
  Is wel aardig om te weten…


  Maak melding

 21. Komt er ook een tegendemonstratie, net zoals een aantal jaren geleden in de binnenstad van Zwolle? Ik sluit me daar graag vreedzaam bij aan…


  Maak melding

 22. @ Tja-Ja

  Die mensen doen hun boodschappen, komen die ”mars” tegen en dan mogen omstanders gaan uitleggen: ‘Ja sorry meneer/mevrouw deze nazisten mogen hier demonstreren van de gemeente’ hoop niet dat het mij gebeurd want ik zou me doodschamen om te moeten vertellen dat dat gewoon mag.


  Maak melding

 23. @ Diana 23:33. Hou het ook een beetje in de gaten. Vind de resultaten schrijnent triest:

  John van Boven heeft zich regelmatig en oprecht uitgesproken. (CU.
  GL kwam met iets over sussen van tegendemonstratie of zo…. de rest, de mensen die altijd vooraan staan. Zwijgen, blijkbaar te bang om een verkeerd woord te schrijven. Verkeerde woorden worden er volgens mij al snel gebruikt in deze. Boven dit stukje staat dat discriminerend gedrag zaterdag verboden is.

  Terecht merkte iemand hier op dat “Discrimineren” sowie so niet mag.
  Artikel 1 van de grondwet

  Art. 1. Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.  Maak melding

 24. geschreven door bornslippie, op 27 augustus 2008 om 23:25

  Als lid van de kerngroep van mijn poltieke partij, die zich een socialistische aktie-partij noemt, ben ik zwaar teleurgesteld in het feit dat er zonder overleg ‘besloten’ is totaal geen enkele aktie te ondernemen komende zaterdag. Ik zal zeker langs de route staan, of meedoen met een tegendemonstratie wanneer die door een andere partij of organisatie georganiseerd wordt.

  geschreven door Johanna1986, op 27 augustus 2008 om 23:52

  Komt er ook een tegendemonstratie, net zoals een aantal jaren geleden in de binnenstad van Zwolle? Ik sluit me daar graag vreedzaam bij aan…

  Ik kan me indenken, dat je niet alles tot in detail gaat lezen, maar probeer even de lijn van alle reacties hier op het weblog een beetje door te nemen voordat je hier iets post. Dan zie je, dat er al een tegendemonstratie komt.

  geschreven door Diana, op 27 augustus 2008 om 23:33

  Er zullen toch ook wel mensen in de Zwolse politiek zijn die hier
  op tegen zijn? Doen die niets om het proberen tegen te houden?
  Is wel aardig om te weten…

  Diana, ik vind dit erg kortzichtig! Natuurlijk zijn er mensen die tegen zijn op het gedachtengoed van de NVU. Natuurlijk zitten die mensen ook in de politiek.
  Echter, juist voor mensen in de politiek moet het logisch zijn een dergelijke demonstratie niet zomaar tegen proberen te houden! Zij kunnen zelf ook in de politiek zitten doordat mensen in Nederland vrijheid van meningsuiting hebben. Je kunt het toch niet maken om dan de NVU die vrijheid ineens te ontnemen?!?

  Wat wél kan (en ik hoop ook dat dat gebeurt) is bij misdraging van NVU leden DIRECT en zonder aarzelen de demonstratie stopzetten en de verantwoordelijken op te pakken.

  Maar ik vind dat hetzelfde geldt voor eventuele tegen-activisten die provoceren. Diverse mensen hebben al geopperd met wat rotte tomaatjes klaar te gaan staan. Het is volgens mij niet de manier.

  Stel…stel nou… dat ze een demonstratie houden…gewoon met hun spandoekjes door de straat lopen en zich enkel druk maken om het verdrag van Lissabon? Dat is toch niet moeilijk te verklaren? Ik verwacht eerlijk gezegd ook wel, dat het verdrag van Lissabon gebruikt wordt om gewoon te kunnen demonstreren en alles maar te roepen, maar eigenlijk is het heel simpel… Je moet deze vreedzame demonstratie tegen het verdrag van Lissabon toestaan totdat bewezen is dat het niet volgens afspraken verloopt. Je kunt in Nederland toch niet iets verbieden, omdat het waarschijnlijk niet zal overeenkomen met de afspraken die je maakt?

  Dat zou hetzelfde zijn als een bouwvergunning niet verlenen omdat je verwacht, dat de persoon die je de vergunning verleent het toch anders gaat bouwen dan datgene waar je de vergunning voor zou moeten verlenen. Als je de vergunning niet verleent zul je het nooit weten.

  En als laatste… Diana: dit soort reacties is precies wat ik een heeeeel eind terug of in de andere thread al bedoelde met: er wordt veel te krampachtig gereageerd op extreem rechts. “Oei…dat moeten we tegenhouden! Straks hoort iemand ze en gaan ze er naar luisteren! Voordat we het weten hebben we weer een Adolf Hitler aan de macht!” Nou, zo’n vaart loopt het niet hoor… Laat ze lekker demonstreren en 99% van de mensen zal begrijpen, dat je dit niet serieus moet nemen. Nooit meer ’40-’45 voorkom je niet door krampachtig de andere kant op te kijken en te negeren dat er mensen zijn die niet begrijpen dat met nazipraktijken de wereld niet te verbeteren is!


  Maak melding

 25. @ Natascha: Wij hebben daar beleid voor, maar idd je hebt helaas gelijk!! Alleen de naam soms op een soll.brief al. Dat er meer vrouwen en allochtonen in dienst moeten worden genomen is volgens mij ook niet altijd zo.

  Maar aan de andere kant, als ik dan zo’n afgewezen boy was, om vage redenen, ging ik (niet alleen tegen vrienden en familie klagen) maar probeerde ik er wel werk van te maken. Via de vakbond of zo, als je al een baan achter de hand hebt en als je werkloos bent kun je volgens mij ook hulp krijgen. Vast en zeker als je beloofd dan lid te worden. Zijn interessante zaken!


  Maak melding

 26. @ Plantje: Jij kunt dit wel kortzichtig vinden

  Diana, ik vind dit erg kortzichtig!

  Dat vind ik niet, de politiek kan juist haar twijfelende leden een officieel standpunt doorgeven. Dat kan al heel mooi in een reactie van een regel of 2,3 op dit onvolprezen log. Reken maar dat die er wel uitgepikt wordt ;D

  Tot nu toe:
  @ Diana 23:33. Hou het ook een beetje in de gaten. Vind de resultaten schrijnend triest:

  John van Boven heeft zich regelmatig en oprecht uitgesproken. (CU.
  GL kwam met iets over sussen van tegendemonstratie of zo…. de rest, de mensen die altijd vooraan staan. Zwijgen, blijkbaar te bang om een verkeerd woord te schrijven. Verkeerde woorden worden er volgens mij al snel gebruikt in deze. Boven dit stukje staat dat discriminerend gedrag zaterdag verboden is.

  Terecht merkte iemand hier op dat “Discrimineren” sowie so niet mag.
  Artikel 1 van de grondwet etc.  Maak melding

 27. Dick… klopt dat er wel best hier op het weblog iets genoemd mag worden over hoe de politiek hier in staat.

  Alleen ik vind de reactie van Diana beetje overkomen als:”Hier moet toch iemand iets tegen kunnen doen?!” En ik vind dat je hier niets tegen moet doen…
  Wat ik kortzichtig vind is: er komt een demonstratie van NVU en veel mensen is de mening toegedaan:”Daar moet je toch iets tegen kunnen doen?”

  Minder kortzichtig vind ik de houding van onze gemeente/politiek hierin: we staan het toe, maar stellen duidelijke regels. Zodra van de regels afgeweken wordt is het afgelopen met de boel!

  “Zomaar” verbieden vind ik kortzichtig…. Laat ze maar eerst bewijzen dat ze er een puinzooi van maken.


  Maak melding

 28. Vrees dat ze met een andere boodschap en uiting komen, maar als dat zo is zou het geweldig zijn. Lekker weinig mensen langs de kant, als het kan met de rug naar ze toe. Volwassen opgelost.


  Maak melding

 29. Ik vrees ook, dat ze met een andere boodschap komen. Maar we zullen het moeten afwachten!

  Het is ook een beetje jammer om te gaan provoceren. Als je gaat provoceren kunnen de nazi jongens en meisjes laten zien, dat zij niet de aggressor zijn en kunnen ze zich “netjes” gedragen.
  De publieke opinie zal dan ook snel zijn: de extreem rechtsen gedragen zich netjes en een stel linkse oproerkraaiers komt de boel verstieren!
  En dát willen we nou juist voorkomen volgens mij!


  Maak melding

 30. nazi’s
  ER KOMEN ZEKER MENSEN NAAR DE ROUTE OM DIT TUIG WAT TOE TE WENSEN!!!

  Vind je het ook belachelijk dat anno 2008 neonazi’s naar onze stad toe komen? Laat ze lekker oprotten naar arnhem!! De NVU is de oudste en extreemste neonazipartij van nederland. Regelmatig na hun demonstraties slaan ze toevallige passanten in elkaar. Zie verder http://kafka.antifa.net/nvu.htm

  Uit je woede! Het maakt niet uit of je jong of oud bent, of ze nou door jou buurt komen of dat je iets verder weg woont. Laat er alsjeblieft een krachtig tegengeluid door onze straten klinken morgen! Vertel het door en komt allen!


  Maak melding

 31. ik zou morgen maar oppassen hoor die politie bescherming is er niet voor hun maar voor de anti fa want ik heb al eens zon demonstratie meegemaakt en die mensen roepen dan allemaal dingen als (blijf in de linie en rechterflank naar voren)
  dus ik zou maar oppassen want de meeste van hun zijn milities


  Maak melding

 32. Zwolle
  Het valt op dat burgemeesters vaak toestemming geven voor een demonstratie van rechtse groeperingen en dat daarna de linksen geen toestemming krijgen tenzij!!!!
  Anti-fascisten hebben dan ook het recht om een tegen demo te gaan uitvoeren en daar dienen ze zondermeer een vergunning voor te krijgen, dat is democratie.
  Links dient ten alle tijden alle rechts extremisten te bestrijden ten behoeve van de echte vrijheid en niet de vrijheid die deze extremisten zg. bepleiten!  Maak melding

 33. Linkse groeperingen krijgen echt ook wel een vergunning om te demonstreren! Zeker als het ook onder het motto “tegen het verdrag van Lissabon doen”.
  Maar niet als het als tegendemonstratie wordt opgeworpen. Dat goedkeuren is vragen om problemen. Ik vind het heel verstandig van onze burgemeester!

  Wel had hij er misschien nog bij moeten zeggen: “Kom over een week of wat bij me terug en ik keur het natuurlijk goed…net zoals de demonstratie van morgen!”
  Maar alleen maar zeuren, dat een provocerende tegendemonstratie niet mag en je dan beroepen op je rechten….beetje kinderachtig…


  Maak melding

 34. Laat die gasten lekker oprotten uit onze stad!!! Nazi’s zijn hier niet welkom. En Constant Kusters kan wat mij betreft 100.000 eieren in z’n gelaat krijgen!!!!


  Maak melding

 35. Wat ik kortzichtig vind is: er komt een demonstratie van NVU en veel mensen is de mening toegedaan:”Daar moet je toch iets tegen kunnen doen?”

  Wat is daar kortzichtig aan? :'( 🙂


  Maak melding

 36. Wat daar kortzichtig aan is, is dat er uit spreekt heel krampachtig nazi toestanden te voorkomen. Begrijp me niet verkeerd: ik vind absoluut, dat nazi toestanden voorkomen moeten worden!

  Ik vind het een beetje moeilijk uit te leggen, maar het komt een beetje over als: hier hoef je niet over na te denken…gewoon verbieden en doen alsof er geen mensen zijn die deze ideologie aanhangen.

  En ik denk juist, dat je wél moet onderkennen dat er mensen zijn die deze ideologie aanhangen en dat je dat ook als een probleem kunt zien! Dan kun je naar mijn idee adequate gefundeerde actie ondernemen.
  Kijk naar hoeveel aanhangers Pim Fortuyn had toen hij nog leefde… Tuurlijk waren velen geïnteresseerd in hem en zijn ideeën toen hij nog leefde, maar of zij hem ook werkelijk zijn stem hadden gegeven? Ook van hem werd wel gezegd, dat hij alleen maar een dictatuur zou willen. Als hij nou niet vermoord was hadden we kunnen zien dat het allemaal zo’n vaart niet loopt in Nederland.

  Dat geldt ook voor Zwolle! We zijn hier met zoveel weldenkende mensen, dat het niet nodig is een demonstratie van andersdenkenden krampachtig te voorkomen. Dat volk kun je gewoon hun rondje laten doen en vervolgens weer op de orde van de dag over. Wij weten immers wel beter, toch?


  Maak melding

 37. demonstratie 30 aug
  Hoe kan een burgemeester dit zo laten verlopen…..Als er een agent atv heeft wordt een voetbal wedstrijd afgeblazen en hier was duidelijk sprake van een dreigende situatie en kon de veiligheid van de “burgers”niet gegarandeerd worden. Volgens mij reden nummer 1 om de demonstratie abrupt te beeindigen….

  Wilfred Hesselink


  Maak melding

Reageer