Gemeente Zwolle reikt mantelzorger helpende hand

Zwolle –  Oproep voor onbekende zorgverleners. Er zijn nogal wat mensen in Nederland en ook in Zwolle die zich langdurig en onbetaald inzetten voor de verzorging van een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind (of ander familielid), vriend of kennis. Deze mensen zijn geen professionele zorgverleners maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Deze zorg wordt mantelzorg genoemd. Veel mensen weten niet dat ze mantelzorgers zijn, omdat ze de zorg die ze verlenen heel vanzelfsprekend vinden.  

De Gemeente Zwolle heeft deze zomer het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken opdracht gegeven minder zichtbare mantelzorgers in Zwolle in beeld te brengen om te onderzoeken waarom deze mantelzorgers geen gebruik maken van de ondersteuning en faciliteiten die de gemeente biedt, zodat het mogelijk wordt hen waar nuttig en nodig te ondersteunen.

Mantelzorg geven is belangrijk en zinvol, maar de zorglast valt soms zwaar. Veel mantelzorgers weten dat zij binnen Zwolle steun kunnen krijgen als zij daar behoefte aan hebben. Opvallend is dat sommige groepen mantelzorgers geen beroep doen op hulp en ondersteuning, waaronder:

  • Mensen die zorgen voor iemand  met  psychiatrische problematiek,
  • Jonge mensen tussen de 12 en 18 jaar die zorgen voor een inwonend familielid,
  • Mensen van allochtone afkomst die zorgen voor een familielid of kennis.  

Het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken wil graag met mantelzorgers uit Zwolle in het algemeen en mensen uit deze drie groepen in het bijzonder in contact komen. Kent u iemand uit de genoemde groepen of bent u iemand die uit eigen ervaring kan vertellen hoe het is en wat het betekent om de zorg te dragen voor een familielid, vriend of kennis? Neemt u dan contact op met één van de onderzoekers van het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken, telefoon; 038 425 55 14 (vraag naar Femmianne Bredewold) e-mail; samenlevingsvraagstukken@gh-gpc.nl

Uiteraard gaat het CvSv zorgvuldig om met vertrouwelijke informatie en wordt uw anonimiteit gewaarborgd. De resultaten van dit onderzoek zullen naar verwachting eind 2008 beschikbaar zijn.  

Voor meer informatie over de ondersteuning van mantelzorgers kunt u terecht bij het Steunpunt Informele Zorg, www.informelezorgzwolle.nl, 038 – 422 52 00

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Gemeente Zwolle reikt mantelzorger helpende hand”

  1. waarom wil Het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken dat eigenlijk? de ondersteuning en fasciliteiten van de gemeente zijn waarschijnlijk ernstig onderhevig aan allerlei stupiede regeltjes en en ingewikkelde urenlijstjes. wordt de energieke en gedreven vrijwilliger opeens kangaroo-ambtenaar die zich ten tij en ten ontij overal voor moet verantwoorden bij nietszeggende lieden en die allerlei ondoorzichtige formulieren in moet vullen en uiteindelijk door de belastingdienst worden aangeslagen voor gewerkte uren en niet afgedragen gelden.
    de vetgemeste gemeentetop kan weer een weekje extra op wintersport en deze gezegende en ondergewaardeerde vrijwilligers zijn een glimlach armer een en een bak ellende rijker!

  2. Ook niet als je er moeite voor zou doen, contact opnemen met mensen die het kunnen weten ofzo? Vaak wordt alle geschreeuw maar aangenomen en nageschreeuwd, of overschreeuwd. Ondertussen weet niemand of er uberhaupt wat aan de hand is :'( Daarom vind ik “feiten checken” altijd wel handig.

  3. @ Pp: Bij mij bestaat geen enkele achterdocht zoals uit je bijdrage van 12:42 sprak. Dat centrum bestond al en krijgt slechts opdracht van de gemeente om uit te zoeken waarom

    Mensen in Nederland en ook in Zwolle die zich langdurig en onbetaald inzetten voor de verzorging van een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind (of ander familielid), vriend of kennis.

    = mantelzorgers

    geen gebruik maken van de ondersteuning en faciliteiten die de gemeente biedt, zodat het mogelijk wordt hen waar nuttig en nodig te ondersteunen.

    Daar vind ik niets mis mee, prima initiatief zelfs.

  4. Goed lezen dick! Waarom? dit komt niet uit de lucht vallen, hier is over nagedacht. dit soort zaken ontstaat niet zomaar, dit dient een doel!! doorgaans betekent dit geen eeuwige roem voor de mantelzorgers, geen cadeaus, geen extraatjes, geen flesje wijn met de kerst.

Reacties zijn gesloten.