Hoogopgeleide vrouwen op zoek naar balans

Zwolle – INTEND Zwolle organiseert een workshop voor hoogopgeleide werkende vrouwen die stress ervaren doordat ze teveel verschillende ballen in de lucht moeten houden: de ambitieuze medewerker, het begripvolle maatje, de spannende minnares, de perfecte moeder. Uit onderzoek blijkt dat hoogopgeleide werkende vrouwen hierdoor vaak kampen met vermoeidheid en het risico lopen uit balans te raken.

Er zijn in Nederland steeds meer tweeverdieners. Werk en taken in de huishouding moeten gecombineerd worden. Het grootste deel van de zorg en het huishouden komt nog steeds op het bordje van de vrouw met als gevolg: haasten en voordurend heen en weer vliegen. Daarbij hebben veel vrouwen moeite met delegeren van taken en verantwoordelijkheden. Op haar werk wil zij de ambitieuze medewerker zijn, voor haar partner de spannende minnares, voor haar kinderen de perfecte moeder en voor haar omgeving het begripvolle maatje. Het gevolg: stressklachten en oververmoeidheid. Tijdens de workshop bij INTEND leren deelnemers hoe ze een goede balans creëren tussen werk en privé zodat ze meer energie overhouden.

Thema’s die aan bod komen zijn: welke rollen en taken vervul ik, hoe kan ik energie (terug)krijgen en behouden, wat vind ik belangrijk in mijn werk en leven.

INTEND is specialist op het gebied van werk en stress en richt zich met haar resultaatgerichte aanpak op werkgevers en werknemers. Werknemers die te maken hebben met stress op hun werk en hierdoor in de problemen dreigen te raken, kunnen bij INTEND trainingen en behandelingen op maat volgen.

De workshop vindt plaats op dinsdag 7 oktober 2008 van 13:30 tot 16:30 uur bij INTEND, Koggelaan 71 te Zwolle. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de trainer: Mw. drs. K. Pullen (INTEND Zwolle: <?XML:NAMESPACE PREFIX = SKYPE /> 038 – 467 56 80 ; k.pullen@intend.nl).

Meer informatie is ook te vinden op www.intend.nl.

Artikel delen:
Reacties 27
 1. Ze MOETEN teveel ballen in de lucht houden:
  Zijn dit alle 4 verplichtingen?

  de ambitieuze medewerker, het begripvolle maatje, de spannende minnares, de perfecte moeder.  Maak melding

 2. Valt me op dat wanneer vrouwen topfuncties gaan bekleden, dat ze dan mannen worden. Waarom vinden veel vrouwen het zo moeilijk om dan vrouwelijk te blijven. Alsof ze mannen kopiëren, zonde, als ze zichzelf blijven, ook in deze functies, kunnen ze volgens mij veel beter leiding gevebn dan als mannenkopie….beide sexen hebben hun eigen voordelen en misstappen, maar laten we elkaar niet kopiëren, dat doet onze Ritus Verdonk al…. 😉


  Maak melding

 3. Wat een heerlijke mannenmeningen hierboven weer… (Sorry Ghehe, jouw mening gaat me wel aan het hart en is hierbij dus niet bedoeld door mij!) Misschien zijn dit soort onzinnige commentaren wel de reden dat vrouwen het beeld hebben dat ze al die ‘ballen’ hoog moeten houden…
  Voor mezelf sprekend: ik vind dit dus momenteel ook een groot probleem. Waar die eis aan mezelf vandaan komt? Geen idee.
  Wel fijn dat dit soort workshops gehouden wordt en dat het probleem serieus genomen wordt, al dan niet door mannen ook…

  Wat ook wel eens fijn zou zijn, is dat mannen ook de taken van organisatie in een gezin meer op zich nemen. Heb je beide dingen opgelost in één klap: vrouw hoeft niet meer zo haar best te doen om het allemaal te runnen en man heeft weer het idee dat hij ook zinvol bezig is in het gezin!
  Het is in elk geval wel duidelijk dat de vrouw haar taken anders opvat dan de man diezelfde taken opvat…


  Maak melding

 4. Marrianne, een vrij ongenuanceerde bijdrage van je. Om 13:00 stelde ik slechts een vraag. Deze bestond uit 2 geknipte stukjes, waarbij ik het woord MOETEN slechts uitvergrootte. Geen mening dus. :'(


  Maak melding

 5. Ik zegge,stoppen met werken.Kunnen ze allemaal niet combineren.Laat ze gewoon vrouw zijn.Huishouden en man plezieren.Daar hebben ze al genoeg werk aan


  Maak melding

 6. Ik ben niet hoogopgeleid, wel gezin en fulltime baan. Ik heb geen workshop nodig. Als ik iets nodig heb van echtgenoot vraag ik er gewoon naar en verder moet je gewoon niet alles perfect willen hebben. De kinderen (en die zijn het belangrijkst) herinneren zich niet het stof onder de kast of het modekapsel van mama, maar wel of je tijd maakt om samen wat te doen zonder moeten.


  Maak melding

 7. Hoog opgeleid zijn heeft dus niks met intelligentie te maken.

  Absoluut wel, met een laag iq wordt het erg moeilijk je door een hogere opleiding heen te slaan. Maar inderdaad, het is ook geen garantie voor een hoog iq.

  Trouwens Eras, je maakt een grap neem ik aan?


  Maak melding

 8. Ach Marrianne, ik maakte maar een geintje 😀

  Gelukkig weet ik zelf, dat ik minstens net zoveel in het huishouden bijdraag als het plantenvrouwtje… Dus dat zit wel goed. En dat is volgens mij het belangrijkste! (Overigens is zij het daar ook mee eens hoor… Ik bepaal niet eenzijdig, dat ik er net zoveel aan doe ;))


  Maak melding

 9. Was het maar zo makkelijk, Dick…
  Het probleem ligt niet alleen in een eerlijke taakverdeling, volgens mij. En vandaar dat er ook zoveel vrouwen en ook mannen tegen dit probleem aan lopen. Wat dat betreft verbaast het me dan ook dat dit kennelijk een vrouwenprobleem is. Ik had verwacht dat er minstens zo veel mannen met het probleem zouden zitten zodra ze tegenwoordig een gezin met kids hebben. Maar daar wringt hem denk ik nou net de schoen: de vrouwen zijn hard bezig zich in hun werk op een zelfde niveau te handhaven als de man en de vrouw doet daarnaast ‘nog even het huishouden’… En zo kan dat natuurlijk niet.


  Maak melding

 10. Komt mij bekend voor Marrianne. Maar zoals hierboven al staat, kun je volgens mij niet alle genoemde dingen perfect doen. Vaak wordt er veel teveel verwacht van mensen. Ook door de mensen zelf, leggen ze de lat te hoog. Belachelijk om taakverdeling een vrouwenprobleem te noemen.

  De schrijver/schrijfster noemt dit even:

  Er zijn in Nederland steeds meer tweeverdieners. Werk en taken in de huishouding moeten gecombineerd worden. Het grootste deel van de zorg en het huishouden komt nog steeds op het bordje van de vrouw met als gevolg: haasten en voordurend heen en weer vliegen. Dit is mij ook nog nooit opgevallen: Daarbij hebben veel vrouwen moeite met delegeren van taken en verantwoordelijkheden.

  Om vervolgens naar die cursus toe te schrijven in “de slachtofferrol voor vrouwen”. Het zal wel ook blijkt hier niet uit waarom hoogopgeleide vrouwen extra zielig zijn.


  Maak melding

 11. Hoorde dat een bepaalde partij die ik vandaag al eerder noemde, maar toen werd gewaarschuwd dat ik on-topic moest blijven 8) vandaag met een kreet kwam als “We moeten met zijn allen de middelmaat ontstijgen”. Nou ja, luister maar gewoon naar dat advies dan: ga maar lekker al die 4 ballen perfect proberen zo lang mogelijk hoog te houden. Vooral langer en hoger als de buren 😉


  Maak melding

 12. Absoluut wel, met een laag iq wordt het erg moeilijk je door een hogere opleiding heen te slaan. Maar inderdaad, het is ook geen garantie voor een hoog iq.

  Absoluut wel, Maar inderdaad, het is ook geen garantie voor een hoog iq.

  Wat is het nou, wel of niet? ;D

  Als hoogopgeleide werkende vrouwen stress ervaren doordat ze teveel verschillende ballen in de lucht moeten houden en daarom een workshop nodig hebben, dan vind ik dat niet van intelligentie getuigen.
  Eerder van kortzichtigheid.


  Maak melding

 13. Mooie conclusie Larry, die ik onderschrijf en onderstreep.
  Citaatje uit “Overleven” van de band Lichterlaaie:

  Het gaat te vaak alleen om winnen en wie de langste adem heeft

  Winnen is in deze context volgens mij

  ga maar lekker al die 4 ballen perfect proberen zo lang mogelijk hoog te houden. Vooral langer en hoger als de buren

  .


  Maak melding

 14. Toeval bestaat niet zeggen ze, dit pluk ik kakelvers van de Volkskrant-opinie-site waar ik ook wat op krabbel:

  Met een beetje humor af en toe kunnen naar mijn mening de mensen ook wat meer begrip opbrengen voor een ander standpunt.

  Met elitair uit de hoogte doen, gaan de hakken in het zand en dat schept alleen maar afstand, dan gaat het niet meer om het gelijk, maar om het afkatten!  Maak melding

Reageer