GL/DG roept op tot vreedzame tegendemonstratie

Zwolle – “Weet wat u moet doen als de NVU demonstreert: Haal uw kinderen naar binnen, sluit ramen, deuren en gordijnen. GroenLinks/De Groenen betreurt het dat de NVU van plan is om aanstaande zaterdag 30 augustus een demonstratie in Zwolle te organiseren. Deze demonstratie zou tegen het verdrag van Lissabon gericht zijn, maar is in werkelijkheid een bedekte manier om het extreem rechtse gedachtegoed van de partij uit te dragen.” Aldus de fractie van GroenLinks/De Groenen.

GroenLinks/De Groenen heeft aan alle omwonenden van het demonstratieparcours* het volgende advies: Sluit tijdens de demonstratie ramen, deuren en gordijnen. Met deze vreedzame manier van demonstreren kunt u laten blijken dat u niets te maken wilt hebben met het verderfelijke gedachtegoed van de NVU.

*De demonstratie begint om 13.00 uur op de locatie Westerlaan 51 (voormalig postkantoor) en loopt langs het Stationsplein, de Stationsweg, Burgemeester van Roijensingel, Luttenbergstraat, Wethouder Alferinkweg, Hortensiastraat, Deventerstraatweg, Oosterlaan en het Stationsplein.

Artikel delen:
Reacties 27
 1. Laten we ook weer eens wat sociaals roepen. wat een lachertje. het wordt tijd voor een frisse wind in de zwolse politiek.
  ik zeg Willem for president. laat de lijsttrtekker van de gelijknamige polietieke partij maar eens de scepter zwaaien in dit dorp. op naar 2010


  Maak melding

 2. Tja hoe ga je dit je kinderen uitleggen.

  Nou lieverd toen de Opa en Oma van Papa en Mama nog leefden is er oorlog geweest en die hebben we uiteindelijk gewonnen.
  Nu zijn er mensen die dit nog niet door hebben?? tja.

  In de oorlog had je ook mensen die klikken deze jokkebrokken werden NSBers genoemd en na de oorlog werden deze jokkebrokken kaalgeschoren en moesten toen voor op de brommer zitten, ⤽voor straf !!!!!⤝

  Zodat ze niet konden zeggen ⤽ lekker met de haren in de wind⤝

  Of deze mensen NSB ers zijn ? nee lieverd dat niet, maar ze voelen zich wel betrokken bij deze mensen en dat willen ze laten zien en daarom laten ze hun hoofden kaalscheren.

  Of zij de oorlog hebben meegemaakt net als de Opa en Oma van Papa en mama ⤽nee dat niet⤝

  Ja lieverd⤝ maar deze mensen begrijpen dat niet⤝ ze begrijpen niet dat ze niet kunnen weten hoe het in de oorlog was als ze het zelf niet hebben meegemaakt, waarschijnlijk hadden ze dan ook door gehad en zouden ze nu deze mars niet lopen

  En nu zijn ze boos omdat de buitenlanders hun banen afpakken,

  Wat dat met de oorlog te maken heeft ? geen idee maar volgens mij weten zij dat ook niet.

  Waarom wij de gordijnen en deuren dicht moeten doen ?
  Nou wij spelen vandaag met hun mee en doen net alsof er weer oorlog is, leuk he !

  Ja lieverd, maar papa en mama begrijpen hier ook niets van en het is ook niet leuk als je niet buiten mag spelen als het 27 graden is.  Maak melding

 3. Als lid van de kerngroep van mijn poltieke partij, die zich een socialistische aktie-partij noemt, ben ik zwaar teleurgesteld in het feit dat er zonder overleg ‘besloten’ is totaal geen enkele aktie te ondernemen komende zaterdag. Ik zal zeker langs de route staan, of meedoen met een tegendemonstratie wanneer die door een andere partij of organisatie georganiseerd wordt.


  Maak melding

 4. Het recht op vrije meningsuiting is niet alleen in onze Grondwet verankerd, maar behoort ook tot de rechten van de mens.

  Het recht op vrije meningsuiting is eenvoudig te bereiken, omdat de overheid niet hoeft op te treden, maar juist moet afzien van censuur en het opsluiten van politieke tegenstanders.

  Natuurlijk stoor ik mij aan het feit dat deze demonstratie niets anders dan een excuus is voor het propageren van nazi-gedachtengoed. Echter zolang de demonstratie vreedzaam verloopt, zie ik geen reden om deze te verstoren of geweld te gebruiken.

  Dat zou mij namelijk geen haar beter maken dan die nazi’s.


  Maak melding

 5. @Dick

  Ik hoop alleen wel dat de politie streng toeziet op naleving van de gemaakte afspraken zoals het verbod op het zingen van racistische liederen of het ten toon spreiden van nazi-symbolen…


  Maak melding

 6. Vrijheid van meninguiting is een mooi begrip dit betekend dat iedereen de vrijheid heeft zicht te uiten acties zoals groenlings de groenen voorstellen ⤽staan mij best aan⤝ alleen de mannier waarop heb ik mijn vraagtekens bij.

  Het stuk van Johan vind ik hierop mooi gevonden

  Het feit dat ik tijdens de demonstratie gedwongen wordt mijzelf in mijn huis op te sluiten gaat mij te ver.
  Ik had inmiddels een t-chirt van Barrac Obama in Amerika besteld wanneer deze op tijd binnen komt zul je mij in dit t-chirt langs de straat zien staan.

  Daarnaast ben ik van mening dat het verheerlijken van een macht die miljoenen mensen in de gehele wereld vermoord heeft onacceptabel en ben van mening dat dit niets te maken heeft met vrijheid van meningsuiting.  Maak melding

 7. @jeffrey

  Juist daarom pleit ik voor ingrijpen door de politie als de demonstratie zich niet richt tegen het verdrag van Lissabon, maar vooral gebruikt wordt om nazistisch gedachtengoed te verspreiden.

  Dat is ook toegezegd aan de Zwolse samenleving! Ik verwacht dan ook dat deze toezegging wordt nagekomen.

  Gezien de achterban van de NVU ligt het in de rede van de verwachting dat de politie moet ingrijpen bij deze demonstratie. In andere gemeenten zongen ze ook graag nazistische liedjes.

  Kortom kalm aan. Die nazi’s gooien hun eigen glazen wel in.


  Maak melding

 8. @ Jeffrey en anderen, je hoeft jezelf niet op te sluiten. Je kunt thuis ramen, deuren en gordijnen dichtdoen en dan lekker ergens (tuin, terrasje, park, plas) van het mooie weer gaan genieten. 8)


  Maak melding

 9. Mooie politieke uitspraak. Mooie naam van de partij ook
  Groen Links/ De Groenen

  Als ik Markje Rutte zo hoor willen hun de nieuwe “De Groenen” worden. Hij zal wel niet meer zo over filebestrijding zeuren 😉

  ============

  (On-topic!)


  Maak melding

 10. Hoi Rana,

  Mijn vrouw begon hier ook al over maar ik zie het meer als zwichten voor hun imponerend gedrag.
  Mijn idee is meer dat Zwolle massaal laat zien mensen met dit soort gedachtegoed niet welkom zijn in deze stad.
  Wanneer heel zwolle langs de route gaat staan en bijvoorbeeld boe gaan roepen taaien ze vanzelf wel af.
  Het fijt is wel dat het ook massaal moet zijn , wanneer een enkeling dit doet heeft het geen inpact en zal men eerder de confrontatie opzoeken  Maak melding

 11. Ik gebruik mijn gordijnen tegen de zon en als ik van mijn privacy wil genieten. Op geen enkel moment zal ik deze sluiten omdat ik mijn gezicht moet omdraaien omdat de NVU langs komt. Ik zal ze recht aankijken…….met een lach.
  Laat je kinderen ook maar zien wat voor mensen er nog meer in de wereld zijn. Breng ze maar bij dat wanneer jij je leven laat regeren door angst ze ook de mogelijkheid hebben om uiteindelijk bij zo’n groep als deze te belanden.
  Geef ze een lach omdat ze met al die angst en haat een beroerder leven hebben dan ons allemaal.
  Het klinkt haast poetisch, maar laten we niet meegaan in hun gedachtengoed met tegenacties, maar heb gewoon een beetje medelijden.
  Kale koppen, legerkisten, elke dag weer overal wat achter zoeken, geschiedenis verdraaien en vooral veel schreeuwen. Het is allemaal wel wat.
  Geniet verder lekker van je dag!  Maak melding

 12. alle aandacht die ze krijgen is voor deze personen juist een reden om te demonstreren. als je buiten op straat staat doe je in princiepe dus al mee aan reclame maken voor deze groep. zij voelen zich juist gesterkt door alle aandacht, dus je glimlach , het sluiten van je gordijnen is allemaal provocatie waar ze een kick uit halen.
  Ik vond het idee best ok maar net weer iets te negatief.
  sluit deuren en ramen en geef geen aandacht, helaas zal de media er dik op zitten dus het word lastig alles uit te sluiten, maar zouden de burgers eens met zijn allen zo wijs zijn om dit onderwerp ( als je het er niet mee eens bent ) totaal geen aandacht te geven en zelfs de media eens geen verslag zou doen van deze groeperingen dan is er simpel weg niks te behalen voor deze. en angst dat ze dan stiekem een groot plan brei-en heb ik ook niet echt.
  Zelf doe ik er nu ook aan mee door aandacht te zoeken voor mijn mening en ik probeer met veel vrijheid alleen maar over te brengen dat het best mogelijk is om serieus iets te betekenen in deze kwestie. Geen aandacht niks, geen reactie niks, geen glimlach niks. gewoon begrip dat het ook mensen zijn met een mening en rechts laten gaan.
  Let op… maandag staat het groots in de krant, mischien wel rellen hier en daar, weblog doet zaterdag al verslag en iedereen heeft achteraf nog steeds een mening terwijl je er nu wat aan kunt doen.
  😉


  Maak melding

Reageer