CJB moet tegenactie NVU afblazen

Zwolle – De CJB (Communistische Jongeren Beweging) heeft naar aanleiding van een gesprek met gemeente Zwolle en politie besloten de actie van zaterdag 30 augustus tegen de NVU voorlopig op te schorten. De politie was niet bereid om op twee acties tegelijk te letten en de veiligheid van de deelnemers zou in gevaar kunnen komen.

Uit het gesprek bleek dat ongeveer de helft van de 75 verwachte NVU-aanhangers met het openbaar vervoer zullen komen. Zij kunnen een bedreiging vormen voor tegenstanders die zich op het stationsplein manifesteren. “Een woordvoerder van de politie zei niet in staat te zijn om twee acties tegelijk in de gaten te houden. Toegevingen op gebied van locatie en tijdstip waren niet mogelijk.” Het aflasten van de tegenactie gebeurt beslist niet van harte, maar is op dit moment de enige mogelijkheid, zegt de CJB donderdag. Een tegenactie zou waarschijnlijk door burgemeester Meijer verboden worden, wat problemen zou opleveren als het toch door zou gaan. Wat echter de doorslag gaf was de veiligheid van deelnemers aan de tegenactie.

Gevaarlijke tendens

Dit gegeven roept voor de CJB wel een aantal vragen op. “Als de NVU demonstreert, worden ze doorgaans begeleid door honderden ME’ers. Dit kost handenvol geld, dat bleek eerder in Oss. Burgemeester Meijer heeft beperkingen opgelegd (geen racistische uitingen, geen wapens, enz.), maar in andere gemeentes zijn deze nooit afgedwongen, waardoor de NVU alsnog met racistische teksten kon rondlopen en nazistische strijdliederen kon zingen.”

Ook het feit dat een tegenactie onmogelijk wordt vanwege de dreiging van geweld is vreemd te noemen. “De ME moet wel uitrukken om Zwolle tegen een demonstratie van neonazi’s te beschermen, waar tientallen gewelddadige en racistische types op afkomen. Maar een bescheiden tegengeluid beschermen tegen deze figuren is geen optie.”

CJB: “Het heeft geen zin om de gemeente Zwolle specifiek verwijten te maken, de CJB heeft immers zelf ingestemd met de afgelasting vanwege de veiligheid. Het is echter wel onderdeel van een trend in Nederlandse gemeentes. Die staan extreemrechtse demonstraties toe vanwege de vrijheid van meningsuiting. Maar in feite wordt de groep die de grootste bedreiging vormt voor de openbare orde beloond met meer vrijheid, terwijl tegenstanders voor hun eigen veiligheid moeten wachten.”

Verzet blijft nodig

De afgelasting betekent niet dat de NVU zonder tegengeluid door Zwolle kan marcheren. “Een manifestatie kan voorkomen worden, maar het kan niet zo zijn dat Zwollenaren zich niet langs de route mogen uiten. Als het ooit zover komt dat de neonazi’s een hele stad kunnen gijzelen en elk tegengeluid kunnen muilkorven, dan is het eind zoek.” De CJB is dan ook solidair met alle groepen en personen die het er niet bij laten en de NVU duidelijk maken dat ze niet welkom zijn.

De CJB zal nog nadenken over een bredere actie rond het thema antifascisme in Zwolle. Hier zal ook worden ingegaan op het beleid van gemeente en politie voor acties van de NVU en dergelijke groeperingen.

Voor meer informatie over de CJB: http://cjb.voorwaarts.net

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Ik ook niet, gewoon bij het stationsplein die gasten al opwachten en gewoon weer op de trein zetten en dan bye bye zwaai zwaai lijkt mij 😉


  Maak melding

 2. Gemiste kans toch wel.
  Twee groepen met even foute ideologieën die mekaar naar het leven staan moet je gewoon laten uitrazen.
  Wat daarna nog overeind staat arresteren met behulp van de nodige portie grof geweld en ze daarna gezellig een knusse cel laten delen.


  Maak melding

 3. Ik zou best op één kussen kunnen liggen met iemand die VVD stemt, maar NVU supporters of Verdonk/Wilders stemsters, mogen direct weer uit mijn bed stappen (niet dat ze veel kans maken om er in te komen).


  Maak melding

 4. 30 augustus wordt nu nog gekker ………
  Wat is er toch aan de hand op deze datum.

  Eerst krijgen wij te horen dat de Volksunie hier een toneelstukje gaat opvoeren.

  Vervolgens willen de communisten Zwolle ook al binnenvallen.

  Het laatste nieuws is dat er op 30 augustus ook een bijeenkomst is van de Young Jesus People in ons Assendorp, georganiseerd door een sekte (De Deur).

  Heeft de gemeente alle mafkezen uit Zwolle uitgenodigd of zo ?  Maak melding

 5. Buiten dat in Zwolle in de assendorp
  Ik woon al meer dan 10 jaar in de assendorp en ben altijd zo trots geweest dat ik in een wijk woon waar iedereen met respect met elkaar kan samenleven,.
  Denken de extreem rechtse en de extreem Linkse en de extreem gelovigen dat zij daar nu verandering in kunnen gaan brengen !
  Ik dacht het niet dus, alstublieft alles wat extreem is blijf gewoon weg, ga je eigen wereld verzieken.
  🙂


  Maak melding

 6. Zwolleeder schreef:

  Twee groepen met even foute ideologieën… etc.

  Ik zou het communisme geen foute ideologie willen noemen. In wezen is het een eerlijk en rechtvaardig principe. In de praktijk is echter niet uitvoerbaar om een land via dit systeem te besturen, omdat de mens, als hij de kans krijgt, toch altijd weer meer “solidair” naar zich zelf toe is dan naar de ander.

  De communisten in Nederland waren in ieder geval niet “fout”. In 40-45 hadden de communisten een bijzonder groot aandeel in het verzet tegen de Duitsers.

  Waardering had ik ook voor een Marcus Bakker die in de tweede kamer bijzonder goed zijn woordje kon doen.  Maak melding

 7. Met het communisme op zich is idd weinig mis, voorzover ik me nog van school kan herinneren. Belachelijk uitgevoerd idd in bijvoorbeeld Sovjet Unie, China en Cuba. Maar Professor Pim en Rita waren ook aanhanger van die leer. Mensen schijnen te veranderen. Misschien ook als ze macht ruiken?


  Maak melding

 8. Ingezonden:

  Zwolle nazi-vrij!

  Wandeling tegen nazis. Zaterdag 30 Augustus 13.00 uur. Start hoek assendorperstraat/Luttenbergstraat Zwolle.
  Houd je niet van wandelen? Geen probleem! Voel je vrij om langs de naziroute je eigen ding te doen!

  De burgemeester van Zwolle heeft toestemming gegeven aan een demonstratie van de fascistische NVU in Zwolle. Deze demonstratie zal as. zaterdag 30 Aug gehouden worden om 13.00 Ook dreigt de burgemeester een tegendemonstratie te verbieden omdat hij de veiligheid van mensen die hieraan mee willen doen niet kan garanderen.. Het is natuurlijk te zot voor woorden dat gevaarlijke neonazi’s de vrijheid van meningsuiting van anderen beperken door simpelweg zelf te demonstreren. Vandaar deze oproep tot massaal verzet.

  N.B. Naziroute: Station-stationsweg-Burg.v.Roijensingel-Luttenbergstraat-Wethouder Alferinkweg-Hortensiastraat-Deventerstraatweg-Oosterlaan-Station.

  GEEN TOLERANTIE VOOR DE INTOLERANTEN!

  Bron: Indymedia.nl


  Maak melding

 9. Ik verbaas me erover dat er nog een communistische jongeren beweging bestaat… wat achterhaald allemaal. De geschiedenis heeft toch wel aangetoond dat beide ideologieën niet echt werken (stalin/hitler). En dan komen er ook nog eens een stel christenen om de hoek kijken??. Er zijn heel wat mensen het spoor bijster 😛 … Maar goed, ieder zijn tunnel visie


  Maak melding

 10. Vind hokjesdenken sowieso zwaar uit de tijd Corner. Zelfs dat ge “links-rechts troelala”. Waarom willen mensen altijd zo graag bij een groep horen :'(


  Maak melding

 11. Als je een ander kunt laten denken, waarom zou je dat dan zelf doen. We moeten zuinig zijn met onze energie!!! Zoiets, goed gedacht zo leider?

  Gelukkig is er meer op de wereld als deze flauwekul.


  Maak melding

Reageer