Team Herberg Zwolle naar finale Homeless Cup

Zwolle – Na vijf landelijke competitieronden, wekelijkse trainingen en structurele begeleiding vindt op 6 september de finaleronde van de Dutch Homeless Cup (DHC) plaats. Het team Herberg Zwolle zal hier ook aan deelnemen. Niet minder dan 150 deelnemers strijden op de Dam in Amsterdam om het Nederlands kampioenschap én tickets naar de WK-finale in Melbourne. De eerste voetballers hebben ondertussen het werkelijke doel van de DHC bereikt: re-integratie in de maatschappij.

De resultaten van het aan het project gekoppelde re-integratietraject zijn veelbelovend voor de komende jaren. Zo zijn de eerste re-integratietrajecten gestart, heeft een aantal voetballers inmiddels een baan of vrijwilligerswerk, zijn anderen afgekickt of volgen een opleiding. Naast de voetbalwedstrijden zal een team van prominenten een wedstrijd spelen tegen een team van dak- en thuislozen. Burgemeester Job Cohen verzorgt samen met een bekende voetballer de prijsuitreiking. Namens Herberg Zwolle doen mee: Ferdinand Spijker, Michiel v.d. Linde, Aart de Vries, Romeo Mohamedhoe, Murad, Jaap Müller, Guilherme Durei, Abdullad Beoli, Lucien en Quist Sebastiaan.

Voor de finaleronde lijkt het team uit Den Bosch de beste papieren te hebben. Het is regerend kampioen en voert sinds de start van de competitie de ranglijst aan. Toch is de finaledag feitelijk een op zichzelf staande competitie. De teams die op plaats een tot en met acht zijn geëindigd spelen dan een mini-toernooi volgens het knock-out systeem. Voor de twee teams uit Amsterdam die beiden bij de eerste acht zitten zal het element van het thuisvoordeel zeker een grote rol spelen. Het winnende team mag deelnemen aan het WK voor dak- en thuislozen dat van 1 tot 7 december in Melbourne wordt gespeeld.

Als organisator is Stichting Meer dan Voetbal tevreden over het verloop van het eerste jaar van de DHC. “Deze competitie toont aan dat voetbal in staat is moeilijk bereikbare mensen te stimuleren en weer een eind op weg te helpen”, zegt Edu Jansing, directeur van Stichting Meer dan Voetbal. Alle betrokken begeleiders geven aan dat de dak- en thuislozen nu met een positievere houding in het leven staan, dat hun fysieke gesteldheid is verbeterd en dat ze hebben leren functioneren in teamverband. Door deelname aan de DHC durven de voetballers weer in de spiegel te kijken. Veel dak- en thuislozen zijn het niet gewend complimenten te krijgen. Tijdens het voetballen gebeurt dat wel, waardoor hun gevoel van eigenwaarde enorm is verbeterd.

Tijdens de finaledag spelen diverse prominenten een rol. De kick-off vindt om 13:00 uur plaats onder leiding van de Amsterdamse wethouder Marijke Vos en oud-international John de Wolf.

Voorafgaande aan de finale – die wordt gefloten door de bekende scheidsrechter Frans Derks – neemt een team van prominenten het op tegen een team van dak- en thuislozen.

De prijsuitreiking is in handen van burgemeester Job Cohen samen met een bekende topvoetballer. Dat zal naar verwachting om 17:00 uur plaatsvinden. Een Braziliaanse brassband staat garant voor opzwepende muziek en de juiste sfeer.

De Dutch Homeless Cup wordt ondersteund door het Leger des Heils, de KNVB, Nike, NederlandVacature.nl, USG Restart, De Straatkranten, het Ministerie van VWS, het Oranje Fonds en de gemeente Amsterdam. Daarnaast steunen verschillende (oud)-profvoetballers en trainers de dak- en thuislozen competitie, onder andere Jean-Paul de Jong, John de Wolf en Jaap Stam. Meer informatie en de actuele stand is te vinden op www.dutchhomelesscup.nl.

Artikel delen:

Reageer