Controles op brom- en snorfietsen in Zwolle Noord

Zwolle – De laatste maanden kwamen er bij het wijkteam Zwolle Noord veel klachten binnen van bewoners rondom de Wade in Stadshagen en bewoners rondom het Petuniaplein in Westenholte. Op deze plekken zouden met grote regelmaat brom- en snorfietsen met hoge snelheid en veel kabaal rijden. Tevens zouden de bestuurders vaak door gebieden rijden waar dat in het geheel verboden is.

Naar aanleiding van deze klachten heeft het wijkteam intensiever gecontroleerd en daarbij zijn diverse bromfietsbestuurders bekeurd voor het rijden met te hoge snelheid, het rijden zonder helm en het rijden in voetgangersgebieden.

100 dodelijke ongevallen per jaar
Elk jaar komen ten minste 100 jonge mensen om het leven door een ongeval met brom- of snorfiets. Daarnaast belanden ruim 2.000 jongeren in het ziekenhuis. De bromfiets wordt verreweg het meest gebruikt door jongeren tussen de zestien en twintig jaar. Het zijn vooral jongens (tweederde van het totaal) die voor de bromfiets kiezen. Elk jaar beginnen ongeveer 65.000 jongeren aan hun bromfietscarrière.

Kans op letselongeval 50x groter
In ons land vinden ongeveer 1,2 miljoen verkeersongevallen per jaar plaats. Slachtoffers met letsel vallen bij iets minder dan de helft van deze ongevallen. Daar weer de helft van, ruim 200.000 slachtoffers, moet naar de dokter of belandt in het ziekenhuis. Het aantal verkeersongevallen met letsel bij bromfietsers is elk jaar zo’n 60.000. In Nederland rijden ongeveer 500.000 brom- en snorfietsen. Dit komt er op neer dat elk jaar van de honderd bromfietsers er maar liefst twaalf een letselongeval krijgen. Wanneer je een letselongeval met de bromfiets per gereden kilometer vergelijkt met de auto, is de kans op een ongeluk met een brom- of snorfiets maar liefst vijftig keer groter. 

Conclusie
Wanneer je de cijfers bekijkt, kun je niet anders dan concluderen dat brom- en snorfietsen niet zonder risico is. Veel ongevallen ontstaan door te hoge snelheid en door roekeloos rijden. Goed uitkijken en je aan de regels houden, voorkomt veel leed. Heb jij het lef om dat te doen?

Bron: Politie Zwolle Noord

Artikel delen:
Reacties 7
  1. wc zwolle zuid?
    Misschien moeten ze ook eens in winkelcentrum zwolle zuid kijken wat een voetgangersgebied is, en waar je niet eens met een fiets mag komen. Geregeld dat ik daar van de sokken wordt gereden door bromfietsers.


    Maak melding

  2. heel goed willem wat je zegt van wc zwolle zuid je wordt hier zeker van de sokken gejaagd ,en zag laatst een agent gewoon gezellig met het groepje bromfietsers praten maar ingrijpen nee hoor .


    Maak melding

Reageer