Man veroordeeld voor autobranden in Zwolle en Hoogeveen - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Man veroordeeld voor autobranden in Zwolle en Hoogeveen

Zwolle – Een 23-jarige man uit Steenwijk is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 365 dagen, waarvan 268 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De Steenwijker was eind vorig jaar verantwoordelijk voor drie autobranden; twee in Zwolle en één in Hoogeveen. De man lijkt de autobranden te hebben veroorzaakt om de – voor hem bekende – mensen vrees aan te jagen. Brandstichtingen als deze leiden tot gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving, aldus de rechtbank.

Tevens bedreigde hij een vrouw via Snapchat en was hij in het bezit van een vuurwapen. Ook hierbij voerde intimidatie de boventoon. Bij het bepalen van de straf is de rechtbank enerzijds van oordeel dat bij het plegen van zulke feiten een lange gevangenisstraf op zijn plek is. Anderzijds verklaarde de man op zitting dat hij zich los wil maken uit het criminele milieu en heeft hij daadwerkelijk stappen in de positieve richting gezet.

Zo heeft de man een betaalde baan gevonden en is hij samen met de reclassering op zoek naar een woning. De rechtbank legt daarom de straf op die gelijk is aan de eis van de officier van justitie. Wel moet hij zich tijdens zijn proeftijd houden aan de door de reclassering geadviseerde voorwaarden: meldplicht, ambulante behandeling en begeleid wonen of maatschappelijke opvang.

Bron: Rechtbank Overijssel

Artikel delen: