Nieuwe regels voor het verbouwen van een woning naar meerdere kleine woningen zijn gereed

Nieuwe regels voor het verbouwen van een woning naar meerdere kleine woningen zijn gereed

Zwolle – Steeds vaker worden huizen in Zwolle verbouwd naar meerdere, kleine woonruimtes. Dit levert nieuwe woonplekken op, maar met meer bewoners in de straat kan er ook overlast ontstaan.

In 2018 liet het college al weten nieuwe regels op te willen stellen voor zelfstandige woonruimtes zoals appartementen. Die regels zijn klaar en worden nu aan de gemeenteraad voorgelegd. Het is een onderdeel van het pakket Zwolse maatregelen dat de gemeente samen met bouwers, bouwers, ontwikkelaars, makelaars, beleggers en woningcorporaties heeft opgesteld om samen te zorgen voor een goede kwaliteit en mix van woningen in de stad.

Het Zwolse pakket aan maatregelen is er vooral om starters en mensen met een laag inkomen meer kans te geven op een woning in Zwolle. Het pakket bestaat uit verschillende afspraken. Een voorbeeld van een andere afspraak is dat marktpartijen een woning met een verkoopprijs tot 260.000 euro eerst twee maanden te koop aanbieden aan de hiervoor bedoelde mensen. Pas daarna mag een belegger deze woning kopen.

Met de regels voor het verbouwen van woningen naar meerdere kleinere woningen wil de gemeente samen met marktpartijen bereiken dat er verschillende soorten woningen in de wijken blijven. De regels helpen ook om de kwaliteit van appartementen en studio’s te verbeteren. Eén van de regels is bijvoorbeeld dat elke zelfstandige woonruimte ook een berging moet hebben. Zo hoeven de bewoners hun fiets of afvalcontainer niet altijd op de stoep te zetten, maar kunnen ze deze spullen opbergen op eigen terrein. Ook zijn er afspraken gemaakt over hoe groot een woonruimte minimaal moet zijn.

Wethouder Ed Anker: “De komende tijd werken we samen met marktpartijen, bouwers, woningcorporaties, makelaars en ontwikkelaars nog meer mogelijke oplossingen uit. Ook juist nu blijven we zoeken naar kansen en mogelijkheden om betaalbare en passende woningen te bieden in Zwolle. Deze oplossingen vormen straks het Zwols pakket 2.0. Samen zorgen we ervoor dat Zwolle een aantrekkelijke en fijne stad om te wonen is en ook in de toekomst blijft!”

Artikel delen: