Spelregels tijdens zonnig Pinksterweekeind in Zwolle - Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Spelregels tijdens zonnig Pinksterweekeind in Zwolle

Zwolle – Het belooft een zonnig Pinksterweekeind te worden. Goed nieuws, helemaal nu de horeca haar deuren en terrassen vanaf maandag 1 juni weer beperkt mag openstellen.

Er worden vanaf dit weekeind dan ook veel bezoekers verwacht in de binnenstad. Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en verantwoord kan genieten, heeft de gemeente een aantal spelregels opgesteld.

Burgemeester Peter Snijders: “We zien dat veel instellingen en ondernemers staan te trappelen om weer open te gaan. Dat kan en mag gelukkig ook steeds meer. Bij het versoepelen van de regels zoeken we steeds de balans tussen wat er kan uit oogpunt van gezondheid en wat nodig is om Zwolle vitaal en veerkrachtig te houden. Dat vraagt verantwoordelijkheid van iedereen. Want alleen door samen de regels na te leven, blijft er uitzicht op een verdere versoepeling van de maatregelen.”

Om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen, zijn de Melkmarkt en de Grote Markt vanaf zaterdag 30 mei alleen toegankelijk voor voetgangers. Er geldt vanaf die datum op deze plekken eenrichtingsverkeer, net als in de Roggestraat en de Spiegelstraat. Voor de Roggenstraat vanuit de Diezerstraat richting het Meerminnenplein. Voor Spiegelstraat vanuit het Meerminnenplein naar de Diezerstraat.

Komt u op de fiets naar het centrum? Bekijk vooraf goed hoe u op uw plek van bestemming komt: de stegen die uitkomen op de Melkmarkt en de Diezerstraat worden vanaf zaterdag fietsvrij gemaakt. Zet uw fiets zoveel mogelijk in de daarvoor bestemde stallingen. Op het Rode Torenplein en het Grote Kerkplein komen extra pop-up fietsenstallingen. Op deze pleinen worden ook twee toiletunits geplaatst. Vanaf dit weekend zijn ook de overige openbare toiletten in de stad weer open.

Vanaf maandag 1 juni 12.00 uur is het weer mogelijk om een terrasje te pakken, of om in een café of restaurant iets te drinken of te eten. Binnen geldt een maximum van dertig personen. Voor de terrassen geldt geen maximum, maar moet wel voldoende afstand gehouden worden. Horecaondernemers hebben de vrijheid gekregen om de openbare ruimte tijdelijk anders in te delen, bijvoorbeeld door trottoirs of parkeerplekken vrij te maken, zodat er meer ruimte ontstaat voor terrassen.

Terrassen mogen van maandag tot woensdag open blijven tot 1.00 uur, ook op Eerste Pinksterdag. Op de overige dagen is dit tot 2.00 uur.

Om te voorkomen dat het te druk wordt in het centrum, geven tekstkarren bij de Sassenpoort, de Melkmarkt/Jufferenwal en de Diezerpoorterplas aan of het nog veilig en verantwoord is om het centrum te bezoeken. En ook verkeersregelaars en fietscoaches, gastheren en gastvrouwen, politie en handhavers zullen de bezoekersstromen reguleren om de veiligheid in het centrum te waarborgen. Aanvullend hierop wordt de drukte op zaterdag en maandag gemonitord met behulp van de al in de binnenstad aanwezige camera’s.

Artikel delen: