SP trekt Gedeputeerde aan de jas over ontslagen Scania Zwolle

SP trekt Gedeputeerde aan de jas over ontslagen Scania Zwolle

Zwolle – De SP in de Provinciale Staten heeft vragen gesteld over de aangekondigde ontslaggolf bij vrachtwagenbouwer Scania. Scania is een belangrijke werkgever voor Overijssel en de regio. Veel mensen werken hier met trots. Recent heeft de vrachtwagenbouwer bekendgemaakt duizenden mensen te willen ontslaan onder het mom van corona. Werknemers met flexcontracten zijn als eerste aan de beurt, terwijl deze groep de gevolgen van de coronacrisis al bijzonder hard voelt.

SP-Statenlid Simon Zandvliet: ”In een ontwikkelende economische crisis is het belangrijk zoveel mogelijk zekerheid en stabiliteit te bieden. Scania geeft nu de coronacrisis als reden duizenden mensen te ontslaan, terwijl volgens medewerkers de orderportefeuilles overlopen met meer dan 10.000 orders. Dat is niet met elkaar te rijmen. De SP staat pal achter deze medewerkers en dringt bij de Gedeputeerde aan snel in actie te komen. De ontslaggolf bij Vredestein staat ons nog vers in het geheugen, en deze keer moet de provincie er op tijd bij zijn.”

De brief met schriftelijke vragen van de SP lees je hieronder:

“Schriftelijke Vragen artikel 59 RvO Provinciale Staten Overijssel
Datum : 02-06-2020
Naam & fractie : SP/ Simon Zandvliet
Onderwerp : Aangekondigde ontslaggolf Scania

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Overijssel

Recent is bekend geworden dat vrachtwagenbouwer Scania 5000 banen wil schrappen vanwege verminderde vraag door de coronacrisis. In Nederland werken ongeveer 3000 mensen bij het bedrijf, voor een groot deel in Zwolle waar de grootste fabriek van de bouwer is gevestigd. Tegelijkertijd heeft het bedrijf een overvolle orderportefeuille (meer dan 10.000 orders) De SP maakt zich zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid en dringt aan op actie om te voorkomen dat er onnodige ontslagen vallen onder het mom van corona.

Het college/de Commissaris van de Koning wordt verzocht de volgende artikel 59-vragen schriftelijk te beantwoorden:

De SP fractie wil het College van Gedeputeerde Staten de volgende vragen stellen:

Vraag 1. Is GS op de hoogte van de ontwikkelingen bij Scania?

Vraag 2. Is GS in gesprek met Scania en bijvoorbeeld het ministerie van economische zaken en de gemeente Zwolle en Meppel om werkgelegenheid bij de Zwolse fabriek te behouden?

Vraag 3: Is GS op de hoogte van het feit dat er meer dan 10.000 orders open staan? Hoe rijmt GS dit met het bericht dat de productie stil ligt door uitvallen van vraag?

Vraag 4. Ziet GS mogelijkheden eventueel ontslagen arbeiders te ondersteunen vanuit het bestaande Human Capital programma?

Vraag 5: Bent u het met de SP eens dat de prioriteiten en acties binnen het Human Capital programma opnieuw bekeken moeten worden om de veranderende omstandigheden het hoofd te bieden?

Vraag 5: Heeft GS signalen van andere grote bedrijven in onze provincie dat er ontslaggolven aankomen? Wat doet u momenteel om dit in de gaten te houden en te voorkomen?”

Artikel delen: