Visie voor woningen op terrein IJsselhallen

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Wonen op de plek van de huidige IJsselhallen, over ruim vijf jaar is het mogelijk. Voordat de eerste woningen kunnen verrijzen, is het nodig om een visie voor de invulling van 8,5 hectare grote terrein op te stellen. De ontwikkeling van het gebied past bij de groei van Zwolle en de vraag naar woningen. Daarnaast heeft het gemeentebestuur de wens om op een andere locatie een bovenregionale evenementenvoorziening te realiseren.

Het is al een langlopend plan: een nieuwe toekomst voor het IJsselhallen-terrein. Het contract met Libema, de exploitant van de hallen, loopt volgens afspraak op 1 januari 2024 af. Het 8,5 hectare tellende terrein wordt daarmee de grootste binnenstedelijke nieuwbouwlocatie in Zwolle. Een enorme impuls voor de Zwolse woningmarkt. En dat is hard nodig, want de vraag naar woningen is groot.

Wethouder Ed Anker: “Het is daarom belangrijk dat we nu al beginnen met het maken van een visie. Vijf jaar klinkt lang, maar het is een groot gebied om in te richten. De locatie is qua grootte vergelijkbaar met ruim 16 voetbalvelden. We willen er een wijk bouwen die past bij het karakter van de Kamperpoort en de Veerallee, maar ook bij de binnenstad en Spoorzone.”

De groei van de Kamperpoort levert niet alleen veel nieuwe woningen op, het is ook een kans om de wijk nog aantrekkelijker te maken. Dat vraagt om een goed doordacht plan, waarin onder andere keuzes worden gemaakt op gebied van het type woningen, verkeer en parkeren, economie en de cultuurhistorie. ”De locatie heeft zeven eeuwen lang dienst gedaan als veemarkt. Daarna was het de plek in Zwolle voor grootschalige evenementen en congressen. Elke Zwollenaar heeft wel een herinnering aan deze plek.”

Tot eind 2023 zijn de huidige IJsselhallen beschikbaar voor diverse grote en kleine evenementen. Daarna loopt het huurcontract tussen de gemeente Zwolle en Libema af. “Een eventvoorziening is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van de stad. Daarom hebben we afgelopen periode hard gewerkt aan een locatiestudie en zien economisch, cultureel en ruimtelijk aanknopingspunten om als gemeente in te spelen op de ontwikkeling van een nieuwe eventvoorziening. Helaas is door de coronacrisis een onzekere periode ontstaan voor de evenementenbranche en stellen wij een besluit voor de raad voor een nieuwe, alternatieve eventvoorziening uit.

Naar verwachting kan dit najaar een voorstel aan de gemeenteraad worden aangeboden. Door de RIVM-maatregelen zijn voorlopig alle evenementen in de IJsselhallen afgelast en is er voor Libema een uiterst lastige situatie ontstaan. We hopen voor alle bezoekers en voor de organisatie dat het binnenkort weer mogelijk wordt evenementen te organiseren”, aldus Monique Schuttenbeld, wethouder evenementen.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)