Sassenpoort gaat weer open - Foto: Gerrit van Dijk
Foto: Gerrit van Dijk

Sassenpoort gaat weer open

Zwolle – De Sassenpoort in Zwolle heeft sinds half maart noodgedwongen de deuren gesloten moeten houden, maar gaat vanaf vrijdag 5 juni weer open voor bezoekers.

“We zijn blij dat we weer bezoekers kunnen ontvangen, al zal dat door alle maatregelen rond de Corona-crisis wel in wat aangepaste vorm moeten gebeuren. Zo kunnen we niet meer dan acht bezoekers tegelijk ontvangen, omdat het in de poort anders onmogelijk is om voldoende afstand te houden,” legt Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort uit.

De in 1409 voltooide Sassenpoort in Hanzestad Zwolle is de best bewaarde middeleeuwse stadspoort van Nederland. De poort zal de komende tijd op vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur open zijn voor bezichtiging en op de zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Er kunnen dan acht individuele bezoekers tegelijk komen, maar dat aantal kan iets oplopen als er bijvoorbeeld stelletjes bij zijn die dichter op elkaar kunnen staan. Het bezoek aan de Sassenpoort wordt van begin tot eind begeleid door een ‘poortwachter’.

Bezoekers moeten reserveren op basis van een tijdslot van een uur. Dat kan via een contactformulier op de site www.sassenpoortzwolle.nl maar ook via telefoonnummer 06-17126734. Toevallige voorbijgangers kunnen op openingsdagen ook het nummer bellen dat bij de Sassenpoort staat vermeld om een tijdslot en een rondleiding te reserveren.

In de poort is er natuurlijk extra aandacht voor hygiëne, zoals een zuil met desinfectiemiddel bij de ingang en pompjes met desinfecterende vloeistof in de poort. Sommige ruimtes, waar het onmogelijk is om afstand te houden, zijn afgesloten al kan men daar wel ‘om de hoek’ kijken en in andere vertrekken is er eenrichtingsverkeer. Bezoekers kunnen voorlopig alleen betalen door te pinnen en toiletbezoek is in de poort niet mogelijk.

Artikel delen: