Wat je te zien krijgt is een morse-code: drie stipjes van korte duur, drie van langere duur, drie van korte duur. Samen maken ze code voor S.O.S.  - Foto: Ingezonden foto
Wat je te zien krijgt is een morse-code: drie stipjes van korte duur, drie van langere duur, drie van korte duur. Samen maken ze code voor S.O.S.
Foto: Ingezonden foto

Kunstwerk Save Our Souls in Zwolse binnenstad

Zwolle – Save Our Souls (S.O.S.) is de titel van een conceptueel kunstwerk dat sinds maandag te zien is op een willekeurig gekozen blinde muur in de Sassenstraat, boven de entree van het pand rechts van Café Trefpunt in de binnenstad van Zwolle. Dit kunstwerk in de openbare ruimte bestaat uit een geprojecteerde rode stip dat als S.O.S morsecode met een bepaalde regelmaat en bij herhaling op de muur oplicht.

Het minimalistische ‘Save Our Souls’ is met een stip van slechts enkele centimeters doorsnede nog net waarneembaar in daglicht. Het is pas goed zichtbaar vanaf de schemering tot het ochtendgloren, en komt volledig tot leven in het donker van de nacht. Het werk herinnert ons op een subtiele wijze aan de niet aflatende aaneenschakeling van noodsituaties, die overal ter wereld en in ieders leven opduiken, verdwijnen en weer plaats maken voor nieuwe, en die alleen wat betreft omvang en impact van elkaar verschillen.

‘Save Our Souls’ is in de eerste plaats een sober, tot nadenken stemmend kunstwerk. Het is stil, bescheiden en onopvallend en niet gekoppeld aan een specifieke situatie en laat daarmee ruimte voor eigen interpretaties en associaties. Het signaal wordt voor de periode van een maand onafgebroken uitgezonden, dag en nacht, en is daardoor een permanent noodsignaal voor een permanente behoefte aan veiligheid, hulp en redding.

CW12 / Podium voor Hedendaagse Kunst vertegenwoordigt zowel dit project als de Zwolse beeldend kunstenaar die het werk geïnitieerd heeft. De kunstenaar kiest ervoor om anoniem te blijven om zo het kunstwerk, en niet de maker, de volledige aandacht te geven. CW12 realiseert hiermee voor het eerst een kunstproject in de openbare ruimte, in dit geval in het centrum van Zwolle. Het kunstenaarsinitiatief verwacht nog vaker zichtbaar te zijn buiten de muren van haar vaste expositieruimte aan de Curieweg 12.

‘Save Our Souls’ is vooralsnog te zien van 8 juni t/m 8 juli.

Voor meer informatie, kijk op www.cw12.nl.

Artikel delen: