Dit jaar geen terrasbelasting in Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Dit jaar geen terrasbelasting in Zwolle

Zwolle – Om horeca-ondernemers in Zwolle door de coronacrisis te helpen, hoeven zij dit jaar geen terrasbelasting, de zogeheten precarioheffing, te betalen. Deze maatregel kost de gemeente drie ton.

Met de kwijtschelding van de terrasheffing wil de gemeente bijdragen aan herstel van veerkracht en vitaliteit van de Zwolse binnenstad. Eerder was er al uitstel van betaling tot 1 september. Door afstel ontstaat duidelijkheid en perspectief voor horeca-ondernemers en de binnenstad, aldus de gemeente.

Vanaf het begin van lockdown op 15 maart tot 1 juni zijn de Zwolse terrassen leeg geweest. Tijdens het voorjaar wordt normaal gesproken een flink deel van de jaaromzet gehaald, zeker met zonnig en aangenaam voorjaarsweer zoals dit jaar. De opgelopen schade kan gedurende de rest van het jaar nauwelijks worden goedgemaakt omdat bij terrassen geen sprake is van een inhaalvraag. Ook moeten terrasbezoekers vanaf de versoepeling op 1 juni anderhalve meter afstand houden, waardoor er veel minder mensen op de terrassen kunnen zitten.

De economische schade voor horeca en de daarmee verbonden sectoren kan enorm oplopen. Dreigende faillissementen en leegstand zouden vastgoedbedrijven en leveranciers in zwaar weer kunnen brengen. De stijging van WW-aanvragen is in de horeca het sterkst van alle sectoren. Ook komt het winkelen in de binnenstad zonder horeca maar moeizaam van de grond. Horeca en cultuur blijken steeds belangrijker motieven voor een bezoek aan de Hanzestad. En geldnood maakt ondernemers kwetsbaar voor louche types, aldus de gemeente, die in zulke omstandigheden kansen zien voor ondermijnende activiteiten.

Door volledige kwijtschelding van terrasbelasting biedt de gemeente de horeca extra armslag. En
door de verwevenheid met andere sectoren, kan de gunstige uitwerking een multiplier-effect
hebben op de binnenstadseconomie van Zwolle. De kostenpost van drie ton komt uit de reserves
van de gemeente. Voor de eveneens belangrijke en getroffen cultuursector worden nog aanvullende maatregelen uitgewerkt. Daarvoor wil B en W eerst afwachten met welke aanvullende
steunmaatregelen het kabinet komt.

Artikel delen: