Aandacht voor laaggeletterdheid in Zwolle

Zwolle/Kampen – Zaterdag 6 september 2008 brengen Landstede en Deltion het onderwerp laaggeletterdheid voor het voetlicht in de trein tussen Zwolle en Kampen. NS werkt hierin graag samen met Landstede en Deltion en heeft de trein en de perrons in Zwolle en Kampen beschikbaar gesteld als locatie.

Het startsein voor de festiviteiten wordt op zaterdag 6 september gegeven door Burgemeester H.J. Meijer van Zwolle om 10.00 uur op het perron in Zwolle (perron 12). Eén op de tien Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Dit is niet alleen een persoonlijk, maar ook een maatschappelijk probleem. Daarom organiseren de gemeenten Zwolle en Kampen, Bibliotheek Zwolle en Kampen en Rotary Kampen samen met Landstede en Deltion in de week van de alfabetisering van maandag 8 t/m zaterdag 13 september 2008 diverse activiteiten om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen.

Activiteiten op station en in de trein

Op de perrons zijn kramen aanwezig met informatie over laaggeletterdheid en de cursus ‘Leer lezen en schrijven’. Daarnaast wordt in de trein voorgelezen en worden gedichten gemaakt door laaggeletterden, getoond op de ramen van de trein. De reizigers leren hoe ze laaggeletterden kunnen herkennen en welke mogelijkheden er zijn om ze door te verwijzen naar speciale cursussen.

Tijd voor lezen

Reizen met de trein geeft de mogelijkheid tot ontspanning. Terwijl je met de trein reist, kun je rustig de krant lezen of wegduiken in een mooi boek. Kiezen voor de trein geeft dus de mogelijkheid om je reistijd te vullen met lezen. Heel veel mensen weten dit al, 75% van de reizigers nemen iets mee om te lezen in de trein. Lezen en reizen per trein horen dus gewoon bij elkaar. Daarom ligt het ook voor de hand om voor één dag de Kamperlijn en de stations Zwolle en Kampen als locatie beschikbaar
te stellen om aandacht te vragen voor de week van de alfabetisering.

Achtergrond

Dit jaar (2008) wordt voor de vierde keer de Week van de Alfabetisering georganiseerd. Het thema is: ‘Geletterdheid raakt ons allemaal’. Gedurende de hele week worden op diverse plaatsen, door verschillende organisaties activiteiten georganiseerd om het thema laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Kijk voor meer informatie ook op www.weekvandealfabetisering.nl.

 

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Goed intitiatief om hier aandacht aan te besteden. Het is toch de sleutel tot veel maatschappelijke contacten. Kwam “de gever van het startsein”, onze burgervader, vanmorgen nog tegen.


  Maak melding

 2. ik ben het ook wel een beetje eens met Larry die burgemeester Meijer is een lulmeijer .Wordt tijd dat er eens een andere burgemeester aan het roer komt dan altijd die VVDers.


  Maak melding

 3. Jongens dit kan toch zeker nog langer? Wat dachten jullie van :
  LAAGGELETTERDHEIDSBESTRIJDINGSBRIEGADIERS-
  OPLEIDINGSBOEKJES
  Zó -daar kunnen jullie weer even op kauwen. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D


  Maak melding

 4. @ Gertie: vanwegen deze tekst in de topic

  Het startsein voor de festiviteiten wordt op zaterdag 6 september gegeven door Burgemeester H.J. Meijer van Zwolle om 10.00 uur op het perron in Zwolle (perron 12).

  @ Pieter: Begrijp ook niet dat Zwolle al een hele tijd een VVD-burgemeester heeft. Terwijl de VVD nog nooit de grootste partij was hier. Zal wel aan een vage verdeelsleutel op BiZa liggen :'(


  Maak melding

Reageer