Gerdien Rots - Foto: Ingezonden foto
Gerdien Rots
Foto: Ingezonden foto

ChristenUnie wil Corona Zomervakantieplan in Zwolle

Zwolle – Kom met een zomervakantieplan voor de vele Zwollenaren die aankomende zomer thuisblijven. Met die oproep wil de ChristenUnie dat het College van Burgemeester en Wethouders de creatieve en positieve kracht van de stad stimuleert, ook in coronatijd.

“Laten we kijken naar wat er wél kan!” Dat is de oproep van CU-fractievoorzitter Gerdien Rots. Met name veel kinderen en jongeren uit gezinnen die niet of korter op vakantie gaan, zullen behoefte hebben aan activiteiten in eigen stad. “Bovendien ligt hier een kans om de jongeren uit gezinnen met een extra ondersteuningsvraag te blijven zien en ondersteunen,” aldus Rots.

Daarom dient de ChristenUnie een motie in die het College oproept om samen met organisaties in de stad te komen tot een Corona Zomervakantieplan. Inmiddels dienen de gemeenteraadsfracties GroenLinks, Swollwacht, CDA en SP de motie mee in.

Zwolse organisaties en cultuurmakers willen samen de schouders eronder blijven zetten, om met inachtneming van de RIVM-voorschriften, toch leuke activiteiten te organiseren. Zij hebben behoefte aan een heldere en uitnodigende set van maatregelen waarmee zij bij hun activiteiten rekening moeten houden. Rots: “Voor deze organisaties en zzp’ers is het een mogelijkheid om toch nog enige inkomsten te genereren. En voor alle Zwollenaren die thuis zijn in de aankomende zomer is het fijn als er iets te beleven is. De goede wil is er om daarbij de RIVM-richtlijnen te respecteren.”

Voor iedereen die in de aankomende zomer thuisblijft, is het plezierig als er activiteiten zijn om naar uit te kijken, aldus de CU. Dat geldt in het bijzonder voor kinderen en jongeren die zes weken vrij zijn van school. Rots: “Daar vragen wij aandacht voor en ruimte in de voorschriften. We willen bovendien dat er in de komende zomerperiode aandacht blijft voor de groep kwetsbare jongeren in onze stad. De gemeente heeft in de afgelopen maanden veel betekend voor jongeren uit onveilige thuissituaties en gezinnen met een extra ondersteuningsvraag. Aan hen is kinderopvang en onderwijs op school aangeboden. Daardoor is er nu contact met deze gezinnen. Om van betekenis te blijven voor deze kinderen, wil de ChristenUnie dat er ook in de vakantieperiode aanbod voor hen is.”

De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie zet zich landelijk ook in voor meer lokaal maatwerk. Samen met D66 stelt de ChristenUnie dat evenementen die de RIVM-richtlijnen veilig in acht nemen, al eerder dan 1 september mogelijk moeten zijn. Aan Minister Grapperhaus is gevraagd om binnen de noodverordeningen voor zulke evenementen een uitzondering te maken.

Artikel delen: