Park Palestrinalaan samen met bewoners ingericht - Foto: Gemeente Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle

Park Palestrinalaan samen met bewoners ingericht

Zwolle – De groene zones tussen de flats aan de Palestrinalaan in Holtenbroek werden heel weinig gebruikt. Er miste ook een buurtgevoel, aldus de gemeente.

Travers Welzijn, de Woningcorporatie SWZ en wijkbeheerder Monique Wiegers van de gemeente staken de koppen bij elkaar. “En toen bleek er heel veel energie en ideeën bij bewoners te zijn. Nu is er een bewonersgroep die meedenkt over een aantrekkelijk park waar alle bewoners gebruik van maken”, zegt Monique Wiegers.

Het begon met het maaien van grotere delen van het gebied zodat hoog gras geen belemmering meer vormde. Monique: “Een grote wens van bewoners waren wandelpaden. Nu is het gebied toegankelijker, ook voor bewoners met een rollator, rolstoel of kinderwagen.”

De gemeente heeft een bloemenlint aangelegd, bewoners hebben bloemenzaad gezaaid en samen met de kinderen van basisschool het Facet bloembollen geplant. Bewoners en AVI-fauna hebben twintig nestkastjes voor verschillende vogelsoorten opgehangen. Als de jongen uit hun ei zijn gekropen mogen de buurtkinderen helpen bij het ringen. “Zo krijgt de inrichting een educatief tintje en wordt het park ook beter bekend bij de school en de buurtkinderen.”

Bij de James Last flat zijn moestuinbakken geplaatst die onderhouden worden door bewoners. Monique: “Ernaast staat het wormenhotel. Dat is een nieuwe manier om afval te scheiden. Bewoners werpen hun GFT- afval erin, de wormen maken er compost van en die kan weer gebruikt worden voor de moestuinbakken.”

Naast de paden zijn bankjes geplaatst en bbq-plekken gemaakt. Binnenkort krijgt elk groengebied een (grond)waterpomp waar de moestuinbeheerders water kunnen halen, kinderen kunnen spelen met water en na het barbecueën je handen kunt wassen. Uit de pomp komt grondwater en is dus niet geschikt als drinkwater.

“En toen bleek dat Sportservice een nieuw project heeft om buitenspelen en sporten te promoten: Out of the box. Nu staat er een verplaatsbare container met spel- en sportmateriaal dat kinderen mogen lenen.” De komende tijd gaan bewoners en kinderen samen met Monique bekijken welke speel- en sporttoestellen in het park passen. Monique: “We betrekken hier ook Deltion College, de atletiekvereniging PEC en de buurtsportcoach van Travers bij. Als meer mensen gebruik maken van het park, stimuleert dat anderen om ook te doen. Het park wordt nu al meer gebruikt, dat mag ook voor het beoefenen van een sport.”

Het gebied was al heel groen. Hier en daar is extra gesnoeid zodat er meer zicht op het park is en bewoners zich veiliger voelen; zieke bomen zijn gekapt en aanvullend groen geplant zoals een eetbare haag. Monique: “Samen met de landschapsarchitect van de gemeente hebben we gekeken hoe we een goede balans konden realiseren tussen natuurwaarden, biodiversiteit en recreatief gebruik door bewoners. Ik denk dat we daar tot nu toe goed in geslaagd zijn.”

Voor de inrichting heeft de gemeente Zwolle geld vrijgemaakt. “We zijn al heel blij met het resultaat, maar het is een groot gebied dus we gaan nog even door. We hebben nog plannen voor een voedselbosje, een hondenspeelweide en wilgentenenhutten. Ik roep dan ook alle bewoners in de Palestrinalaan op om zich aan te melden en mee te denken en te doen aan dit buitengeluk van en voor bewoners.”

Bewoners kunnen daarvoor contact opnemen met het wijkteam door een mail te sturen naar wijkservicepuntnoord@zwolle.nl.

Foto's 4
Park Palestrinalaan samen met bewoners ingericht - Foto: Gemeente Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle
Park Palestrinalaan samen met bewoners ingericht - Foto: Gemeente Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle
Wormenhotel - Foto: Gemeente Zwolle
Wormenhotel
Foto: Gemeente Zwolle
Artikel delen: