Koningin Beatrix naar Zwolle

Zwolle – Hare Majesteit de Koningin Beatrix is zaterdagmiddag 20 september in de Grote of St Michaëlskerk in Zwolle aanwezig bij de viering van het 150-jarig bestaan van de Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG).

Tijdens de plechtigheid krijgt de Koningin als Beschermvrouwe van de vereniging het jubileumboek en een vergulde penning van de VORG aangeboden. Een soortgelijke penning werd in 1895 aangeboden aan Koningin Wilhelmina bij haar bezoek aan het toenmalige museum van de vereniging. Tijdens de viering komt onder andere de negentiende-eeuwse strijd om de opname van de regionale rechten in de nationale wetgeving aan bod.

De VORG werd in 1858 opgericht met als doel de bestudering van de geschiedenis en het oude Overijsselse recht. In de beleving van de oprichters, waaronder veel juristen, lag in de rechtsgeschiedenis en de institutionele geschiedenis het eigene van de provincie. Jaarlijks geeft de vereniging een bundel artikelen uit en organiseert zij lezingen en excursies.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer