Pieter Streefkerk - Foto: Afke Pricker
Pieter Streefkerk
Foto: Afke Pricker

Bijzondere elfde editie van het Britten Vioolconcours in Zwolle

Zwolle – De elfde editie van het Britten Concours op 13 en 14 juni kenmerkt zich door het bijzonder hoge niveau van de deelnemers – zowel in technisch als muzikaal opzicht.

Het in oorspronkelijk maart geplande evenement in het ArtEZ Conservatorium vond live, met een zeer beperkt publiek, plaats in het historische rijksmonument de Groote Sociëteit in Zwolle. Familie, vrienden en belangstellenden volgden het concours via een livestream.

Voorzitter van de jury Loes Visser was blij dat het concours in coronatijd tóch door kon gaan. “Niet via online ingestuurde filmpjes maar live! De manier waarop spel, muzikaliteit en techniek het best beoordeeld kunnen worden. Het concours biedt een belangrijke podiumervaring voor de deelnemers. Die wilden we hen niet ontnemen.” Vanuit het hele land deden 27 jonge violisten mee.

In de drie leeftijdscategorieën van het concours zijn 16 prijzen uitgereikt. De eerste prijzen gingen naar Pieter Streefkerk (12 jaar – Utrecht), Evy Hamers (15 jaar – Utrecht) en naar Dasha Serck (17 jaar – Voorburg). Zij winnen onder andere een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het winnaarsconcert op 23 oktober in Theater De Spiegel in Zwolle waar ook violist Maria Milstein en altviolist Dana Zemtsov gastsolist zijn. Van violist Liza Ferschtman krijgen zij een masterclass viool op 31 oktober.

De gehele uitslag van het Britten Concours 2020 is als volgt (inclusief jurytoelichting):

Categorie I: 10-12 jaar
1e prijs: Pieter Streefkerk (Utrecht)
Adembenemend goed! Pieter neemt je volledig mee in zijn verhaal. Zijn spel ontroert en is vol overtuigingskracht en overgave. Hij durft de tijd te nemen en houdt de spanning vast door mooie wendingen in zijn spel.
2e prijs: Michelle Kumara (Den Haag)
Michelle heeft een hele mooie, heldere klank. Haar spel is briljant, heel muzikaal, en ze maakt verschillende karakters. Ze speelt met veel verbeelding, zowel stoer als fijnzinnig.
2e prijs: Quinten van Brummen (Marum)
Quinten is een groot talent, écht een muzikant. Hij speelt met lef en overtuiging en boeide van het begin toto het eind.
3e prijs: Floor Kes (Eindhoven)
Floor’s spel is bijzonder kleurrijk. Ze heeft een goede toonvorming, heel natuurlijk. Haar spel is elegant, verfijnd en aantrekkelijk.

Categorie II: 13- 15 jaar
1e prijs: Evy Hamers (Utrecht)
Evy speelde met veel overtuiging; met liefde en heel zorgvuldig. Ze ontroerde de jury met haar mooie klank en muzikaliteit. Haar spel klink erg volwassen, bijna doorleefd. Evy hanteert een goede timing. De e-snaar gaf zij een zilverachtige klank mee. Evy speelt met verve, speels en met pit!
2e prijs: Charlotte Kouwe (Barchem)
Charlotte speelt met een professionele precisie. Ze overtuigt met een prachtige, warme klank en een mooie frasering. Ze speelde fantastisch samen met de pianist. Charlotte bracht de muziek op energieke wijze met mooie kleurverschillen.
3e prijs: Pippa Schot (Amsterdam)
Pippa’s heldere spel is boeiend en vertellend. Ze is een bijzondere, muzikale persoonlijkheid.

Categorie 16 – 18 jaar
1e prijs: Dasha Serck (Voorburg)
Haar spel was doorleefd en soepel. Ze neemt risico’s, is temperamentvol en virtuoos. Dasha speelt verhalend en vrij. Ze is een zeer gedreven violiste, een ervaren performer.
2e prijs: Ruben Ide (De Pinte België)
Als integer musicus brengt Ruben een briljante klank. Zijn spel is beeldend en verhalend, hij bracht de muziek werkelijk over op zijn publiek. De jury viel als een blok voor hem.
3e prijs: Lente van Dijk (Den Haag)
Lente is een prettige podiumpersoonlijkheid. Ze speelt met durf en plezier. Haar spel is violistisch, boeit en heeft een kernachtige klank.
De aanmoedigingsprijzen voor deelnemers die opvielen door hun spel zijn in categorie I (10-12 jaar): Dylan Genev, Alix Rodenburg en Valérie Langendonck. Voor categorie III (16-18 jaar) zijn dat: Vivian Giesbertz, Adriaan van Es en Alan Mukriani.

Op zaterdag 20 juni vindt het eerste Britten Contrabasconcours plaats in de Stadkamer Centrum in Zwolle. De Oostenrijkse contrabassist Dominik Wagner maakt deel uit van de jury en geeft aansluitend aan het concours een masterclass aan de winnaars. Ook dit concours en de masterclass zijn via een livestream te volgen. Meer informatie: www.hetbritten.nl

Foto's 5
Dasha Serck - Foto: Afke Pricker
Dasha Serck
Foto: Afke Pricker
Dasha Serck - Foto: Afke Pricker
Dasha Serck
Foto: Afke Pricker
Lente van Dijk - Foto: Afke Pricker
Lente van Dijk
Foto: Afke Pricker
Quinten van Brummen - Foto: Afke Pricker
Quinten van Brummen
Foto: Afke Pricker
Artikel delen: