Zonnepark Sekdoornse plas in werking gesteld - Foto: GroenLeven
Foto: GroenLeven

Zonnepark Sekdoornse plas in werking gesteld

Zwolle – In Zwolle ligt een van de grootste drijvende zonneparken van Europa, Zonnepark Sekdoornse plas.

Woensdag is het zonnepark in werking gesteld en wordt er duurzame stroom opgewekt. Het drijvende zonnepark met 40.000 zonnepanelen is een project van GroenLeven, ZonnepanelenDelen, Greenchoice, Blauwvinger Energie, KWS, Roelofs en de gemeente Zwolle.

De zandwinning Sekdoornse plas is eigendom van Roelofs Zandwinning en KWS Infra Zwolle. Met de aansluiting van het drijvende zonnepark is de weg vrij voor duurzame stroomafname voor de Zwollenaren.

Het drijvende zonnepark op de Sekdoornse plas is onderdeel van een reeks aan energieopwekkingsprojecten in Zwolle. De 40.000 zonnepanelen wekken genoeg groene stroom op voor 4000 huishoudens. GroenLeven ontwikkelde het drijvende systeem.

Eigenaren van de plas Roelofs en KWS stellen de plas beschikbaar voor dit duurzame initiatief om zodoende bij te dragen aan verduurzaming van Nederland. Door de zandwinplas te combineren met zonnepanelen is dit drijvende zonnepark een mooi voorbeeld van de multi-inzetbaarheid van ruimte ten behoeve van verduurzaming.

Deze extra functie van de zandwinning helpt VOF Sekdoorn bovendien in de reductie van de CO2-uitstoot. De zandwinning Sekdoorn is destijds door Roelofs opgestart met als doel te voorzien in de regionale behoefte aan vulzand, toegepast in onder meer wegenbouwprojecten in Zwolle.

Bron: Roelofs

Artikel delen: