Aangepast Lezen Punt in bibliotheken Zwolle

Zwolle – Vanaf dinsdag 9 september heeft iedere bibliotheekvestiging in Zwolle een Aangepast Lezen Punt, kortweg ALP genoemd. Naast de Groteletterboeken en de gewone Luisterboeken zijn er ook overal Daisy-romboeken te leen. 

Nadat er een ALP in maart in Bibliotheek Zwolle centrum is geopend, volgen nu de bibliotheken in Aalanden, Zuid en Stadshagen. Zij starten dinsdag tijdens de openingsuren  met deze extra voorziening voor mensen die een visuele handicap hebben, dyslectisch zijn of een andere beperking bij het lezen hebben. Denk hierbij aan reuma, Parkinson of afasie bijvoorbeeld.

Aangepast Lezen Punt (ALP)

Hier kan men alle materialen bijeen vinden voor als “gewoon” lezen niet meer gaat. Niet alleen boeken met groot gedrukte letters, maar ook de zo populaire luisterboeken op een compactdisc zijn bij het ALP te vinden. U kunt ze beluisteren met een gewone cd-speler en een daisyspeler. Een daisy-romboek, ook wel daisyboek genoemd, is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op compactdisc. Het verschil is dat een daisy-rom langzamer of sneller kan worden afgespeeld. Verder kan men er ook in bladeren om te zoeken naar pagina’s, net als bij een boek. Voor het optimaal beluisteren is een daisyspeler nodig. Deze apparaten zijn speciaal gemaakt voor mensen met een leeshandicap, dus met grote knoppen voor het afspelen. In het ALP liggen gratis folders met informatie over leeshulpmiddelen klaar.

Inloopmiddag op 9 september

Iedereen is van harte welkom om het Aangepast Lezen Punt in de dichtstbijzijnde bibliotheek te komen bekijken. Zowel in Bibliotheek Zwolle Zuid als in Bibliotheek Stadshagen is er ’s middags van 13.30 uur tot circa 17.00 uur een stand bemand door uitgeverij TOM. Deze is gespecialiseerd in groteletterproducten. Niet alleen boeken, maar allerlei agenda’s en kalenders geven zij uit. Deze worden door veel ouderen, dementerenden en slechtzienden gebruikt. Kom gerust eens kijken of er een handig hulpmiddel voor u bij is !

Leeshulpmiddelen

Meer informatie ook op www.bibliotheekzwolle.nl

Artikel delen:

Reageer