Start alfabetiseringscampagne Zwolle

Zwolle – Op het NS-station van Zwolle is zaterdagmorgen het startsein gegeven voor een alfabetiseringscampagne. Maandag start de landelijk de Week van de Alfabetisering. Doel van deze week is om het aantal mensen dat slecht kan lezen en schrijven terug te dringen.

In Zwolle wonen naar schatting 9.000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zwolle wil binnen twee jaar minimaal 90 mensen beter leren lezen en schrijven. In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Ook op het NS-station in Kampen is aandacht geschonken aan de campagne.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 12
 1. 9000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, en Zwolle wil in twee jaar tijd 90 mensen helpen. Oftewel het probleem met 0,5% per jaar terug dringen. Bravo, nog 200 jaar dus en het probleem is opgelost.


  Maak melding

 2. @joppie
  Je trekt me de woorden uit mijn mond !
  9.000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, zijn we hier in Afghanistan of zo ?


  Maak melding

 3. Het kunnen lezen en schrijven van de Nederlandse taal -is geen enkele garantie dat men een beetje zinnig kan schrijven. Zie de vele oer-domme reacties welke er hier bijna dagelijks op de weblog worden neergezet. Dus de ‘ramp’ is kleiner dan men mocht denken. 😀 😀


  Maak melding

 4. @Pp: dit heeft volgens mij weinig met inburgeren te maken.

  Ik denk dat het zelfs veel met een:”Het zal wel goed zijn”-mentaliteit te maken heeft! Je mag niemand meer wijzen op foutief taalgebruik!

  Dat wordt in de komende tijd alleen maar erger. Met toename van sms-taal, straat-taal, msn-taal en ga zo maar door. De jeugd kan straks niets meer!


  Maak melding

 5. Over het algemeen zijn het buitenlanders die niet kunnen lezen en schrijven. niet dat dat wat uitmaakt, maar zo is het wel.
  ik zie zo een twee drie een marrokaan uit het berber gebergte nog geen stuk van gerard reve voorlezen, al zo ik dat graag willen


  Maak melding

 6. @Eras

  Eén op tien Nederlanders heeft moeite met lezen en rekenen
  dinsdag 22 april 2008 | 03:01

  Tekstgrootte
  Landelijk heeft ruim één op de tien Nederlanders moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Het gaat dan ruwweg om een miljoen autochtonen en een half miljoen allochtonen, en het zijn mensen uit alle leeftijdsgroepen, zeker ook jongeren. “Laaggeletterdheid is iets anders dan analfabetisme”, zegt Henk de Wilde, ambtenaar volwasseneneducatie in Dalfsen. “Deze mensen kunnen wel degelijk lezen en schrijven, maar ze hebben er veel moeite mee.

  Zoveel dat ze van alles verzinnen om er onderuit te komen.”  Maak melding

 7. Buitenlanders? Ga eens in het neersteektopic kijken, overduidelijk allochtonen die de Nederlandse taal niet machtig zijn.

  Goed initiatief, jammer dat het maar 90 mensen zijn.


  Maak melding

Reageer