GroenLinks en D66 willen inwoners van Zwolle meer invloed geven

|   Laatste wijziging

Sylvana Rikkert
Foto: GroenLinks Zwolle

Zwolle – Wat zou jij doen als je de baas zou zijn van Zwolle? Deze vraag stellen de lokale fracties van D66 en GroenLinks aan de inwoners van Zwolle. Is één keer stemmen en vervolgens vier jaar vertrouwen op de lokale politiek nog wel van deze tijd?

Waarom zouden we bijvoorbeeld geen Zwollenaren die werken in de zorg vragen om mee te beslissen over de zorg in Zwolle? De coalitie- en oppositiepartijen slaan de handen ineen om de lokale democratie te versterken en zijn benieuwd hoe inwoners daarover denken.

Club Cele organiseert in het kader hiervan op dinsdag 30 juni de online bijeenkomst ‘de toekomst van de lokale democratie’, met interessante gasten en voorbeelden uit binnen- en buitenland. D66 en GroenLinks zijn hierbij aanwezig om te luisteren naar ideeën van inwoners over de lokale democratie. Ter voorbereiding op deze avond is er een enquête uitgezet onder Zwollenaren die nog tot 23 juni ingevuld kan worden.

Sylvana Rikkert, fractievoorzitter van GroenLinks vertelt dat beide partijen elkaar vaak vinden als het gaat om lokale democratie. Ze wil inwoners de ruimte geven om met plannen te komen en hen daadwerkelijk invloed geven, meer dan meepraten in een plan dat er al ligt. “In de laatste tien jaar is er weinig nieuws geprobeerd in Zwolle, terwijl er tal van geslaagde en minder geslaagde voorbeelden te vinden zijn in Nederland en ver daarbuiten. Wij vinden dat inwoners meer invloed zouden moeten krijgen op besluiten die we als gemeente nemen en daarom nemen we het initiatief hiervoor. We hopen dat er een lokaal experiment uit komt dat met enthousiasme door de stad uitgevoerd gaat worden.”

Sonja Paauw van D66 vult aan dat het idee is om niet zelf als politici te bedenken wat voor experiment dat moet zijn, maar dat juist de inwoners gevraagd wordt wat volgens hen zou werken in Zwolle. “Het is een gemiste kans als we al die ideeën en denkkracht niet veel meer zouden benutten dan we nu doen.”

De avond is op 30 juni en wordt in Club Cele georganiseerd. Deelname is gratis. Meer informatie op https://zwolsetheaters.nl/programma/toekomst-lokale-democratie. Het onderzoek met een vragenlijst die ook in het Arabisch en Turks beschikbaar is, vind je daar ook.