Heemskerckstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Heemskerckstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zomerzon in Zwolle

Zwolle – Dinsdag schijnt de zomerzon in Zwolle de hele dag. We scoren ruim zestien uren ongehinderde zonnestraling want bewolking van betekenis is er niet. Soms verschijnt een sluierwolk tegen het blauwe plafond boven de stad. En rond het middaguur heel misschien een onschuldig stapelwolkje, in vaktermen ook wel ‘mooiweer-cumulus’ genoemd.

De wind blijft een groot deel van de dag in de zon liggen. Als hij toch even overeind komt, dan voel je hem zwak uit variabele richtingen. Na een frisse nacht, die uitermate geschikt is om je huis te koelen met het oog op de verwachte opwarming in de komende dagen, stijgt het kwik dinsdagmiddag naar ongeveer 27 graden. Woensdag stevenen we af op 30 graden in Zwolle.

Donderdag en vrijdag verschijnt die tropische 30 graden vrijwel zeker op de Zwolse thermometers. Vrijdag loopt de luchtvochtigheid iets op, wat enige broeierigheid kan opwekken. Voor die tijd is het droge warmte. Zowel overdag als ‘s nachts is er dankzij hogedrukinvloed in onze omgeving nauwelijks een wolkje aan de lucht. Buien worden vrijdag nog niet verwacht.

De nachten worden geleidelijk warmer en kleffer: aan het eind van de week zakt de temperatuur ’s nachts mogelijk niet meer onder de 20 graden.

Na het weekend – volgens sommige berekeningen al in het weekend – wordt het minder warm: er komt dan perspectief op een maximumtemperatuur rond 22 graden, wat heel gemiddeld is voor deze fase van de zomer.

Artikel delen: