Zwolle, hiphop hoofdstad van Nederland

Zwolle – ‘The Rhythm The Rebel’ is het hiphopfestival in Zwolle. Vorig jaar kon het festival rekenen op bijzonder goede reacties en ruim 3000 enthousiaste bezoekers. Dat aantal hoopt de organisatie dit jaar te evenaren. Het festival vond plaats in de IJsselhallen.

Black Moon

Met de komst van zowel Black Moon als Mr. Lif & Akrobatik (die tevens Smile Rays meenemen) uit Amerika keek TRTR dit jaar ook buiten de landsgrenzen. Verbreding werd gezocht met bijvoorbeeld een fabuleuze show van Pete Philly & Perquisite en met de aanwezigheid van natuurlijk Rico & Sticks (Opgezwolle), Typhoon, Blaxtar, Audio Elixer en Two Outta Millions ft. Select Personnel is wederom een mooie delegatie van de Zwolse scene aanwezig. Meest opvallende verandering ten opzichte van vorig jaar is de komst van het Hiphop In Je Smoel podium waarmee nog meer een festivalgevoel ontstaat. ’s Middags was er nog niet veel publiek op het evenement afgekomen. De grote toeloop was zaterdagavond.


Rico & Sticks kregen het publiek weer volledig op hun handen…

Via ‘Lees verder’ meer foto’s…

Naast de zogenaamde gesettelde acts kregen nu ook de aanstormende talenten een plek om op het festival te kunnen spelen.

Natuurlijk was er naast muziek meer te beleven in de IJsselhallen zoals diverse skate, – breakdance-, en graffitidemonstraties. De graffiti line-up bestond dit jaar uit enkel vrouwelijke schrijvers. Just uit Italië, Chy uit Berlijn, Mickey, Foxy Lady en Ariel uit Nederland demonstreerden hun kunsten en lieten daarmee zien dat de graffiti wereld niet alleen voor mannen is. Je kon ook jezelf een nieuwe coupe laten aanmeten bij een echte urban kapper.

 

Artikel delen:
Reacties 24
 1. Smaakstad van Nederland, Groenste Stad van Europa, HipHop Stad van Nederland……

  Henkie Tramtunnel heeft een goed functionerend lobbyapparaat !


  Maak melding

 2. Of hij (incl wethouders) laat hier veel toe!

  Waar ik vandaan kom hadden we een bijzonder incompetente burgemeester! Bovendien kwam daar nooit wat fatsoenlijks voor de jeugd van de grond. Alleen maar decadente kunstprojectjes waar een handje vol elite wat om gaf. Hier in Zwolle zijn ze goed bezig!


  Maak melding

 3. Zwolle slaat door? Of terug?
  Nu er eindelijk van alles te beleven is in Zwolle na jarenlang de op 1 na grootste slaapstad (na Den Haag) van NL te zijn geweest draaft met hier door. Nu is Zwolle ineens van alles en nog wat en moet er na een nieuw evenement ook direct weer een titel voor de stad aangehangen worden. Komt beetje kneuterig over en door de vele titels wordt het waarschijnlijk niet meer serieus genomen. Lijkt me beter Zwolle gewoon als een complete stad te betitelen met een hele hoop mogelijkheden. Hier wordt flink aan de weg getimmerd (zie het meer als een inhaalslag) om uiteindelijk boven het maaiveld uit te komen.
  We zijn goed onderweg maar moeten niet de arrogantie gaan krijgen door te denken dat we er al zijn want dat houdt nieuwe ontwikkelingen op den duur alleen maar tegen.
  Zwolle wordt steeds leuker! lijkt me voorlopig de beste en enige juiste titel![/b]


  Maak melding

 4. De titel: ‘Zwolle, Hiphop Hoofdstad van Nederland’ is toegekend door muziekrecensenten van landelijke media.
  Het is een terechte titel, welke is afgedwongen door de Zwolsche hiphoppers zelf door zeer veel creativiteit en passie aan de dag te leggen. 😉


  Maak melding

 5. Juistem Larry, wel een kanttekening; Zwolle mag wat mij betreft wel wat meer aandacht besteden aan hiphop voorzieningen voor jongeren, studio vor beats maken, hiphopwerkplaats, dat soort dingen. Ook ontbreken hier vaste graffitiplekken. Schotten waarop men hun creatieve ei kwijt kan (zoals je ziet in de trein naar Amersfoort tussen Vathorst en het CS). Wel worden er vaak legale plaatsen aangewezen als de oude zeepfabriek (kamperpoort), dat dan weer wel.
  Zwolle is in professionele zin zeker de Hiphop hoofdstad, maar in de maatschappelijke context nog lang niet. Dan is Rotterdam toch de grote appel ben ik bang….

  Maar eerlijk is eerlijk, professionele hiphop is hier zeker sterk vertegewoordigd.


  Maak melding


 6. @ Larry

  als die recensenten nu weer zouden kijken wie die hiphophoofstad is zal rotterdam weer ver boven zwolle uitkomen, Zwolse hiphop is niet meer wat het een paar jaar geleden was, zwolle groeit hierin bijna niet, terwijl rotterdam keihard aan de weg timmert. Niet dat ik de Zwolse scene slecht vind, integendeel, ben zelf een zwollenaar, maar als je kijkt naar rappers als sticks, typhoon en blaxtar: ze worden verwaand, beter gezegd steeds nepper, vergelijk oude albums met nieuwe, dan moet je horen wat ik bedoel.
  Ik heb mn ding gezegd!


  Maak melding

 7. In Rotterdam staat de hiphop wat dichter bij de jeugd. Het is wat beter bereikbaar. Dit komt mede door de oprichting van hiphopscholen/werkplaatsen. Op de straat leeft het daar ook meer.
  Zwolle is technisch gezien zeer goed, kunstzinnig en (zeker destijds) vernieuwend ook.
  Maar er zijn voor de jeugd barweinig moeglijkheden om aan de slag te gaan met hun vaardigheden, tenzij je de weg weet in de scene, maar dat terzijde.

  Voor bv. zomaar een jonge rapper uit Zwolle is er weinig te timmeren aan de weg, althans voor zover ik weet is er daar geen ‘studioruimte’
  waarin geoefend kan worden (behalve popfront, maar de toegankelijkheid van popfront voor jonge rappers betwijfel ik), ook worden er voor zover ik weet geen workshops e.d. (op gebied van rap, beats creëren, scratching) gegeven. Maar misschien mis ik iets. In Deventer is inmiddels wel zo’n werkplaats en dat lijkt te lopen.

  Anderzijds, de Zwolse topnotch stal is hier ook groot geworden op eigen kracht….


  Maak melding

 8. Toegankelijkheid
  Ghehe, hoezo betwijfel je de toegankelijkheid van Popfront voor jonge rappers? Iedereen kan een oefenruimte huren in Popfront, dus ook rappers. En dat gebeurt ook wel eens, aangezien er ook oefenruimtes zonder backline zijn. Popfront programmeert ook regelmatig hiphop, onder de noemer CityCircuz. Sterker nog: het gaat komende avond (3 oktober) weer plaatsvinden in Popfront. Als rappers geen kant op kunnen in Zwolle, ligt dat in elk geval NIET aan Popfront.


  Maak melding

 9. Laten we vooral de randstedenrap niet vergelijken met onze zwolse rappers. Rotterdam is rauwe rap waar het leven nu eenmaal anders is. Dat onze rappers niet in de goot zijn opgegroeid neemt niet weg dat ze bijdragen aan een verandering van cultuur in de scene. Zonder al te veel metaforen en een “gangsta-style”weten ze met de nederlandse taal toch hun boodschap over te brengen. Rappers accepteren elkaars “gebied” in mijn ogen, omdat ze elkaar accepeteren waar ze vandaan komen. Hoe komt het anders dat ze ondanks de verschillen wel samenwerken?
  Het is uiteindelijk in het westen waar ze doordrongen en in Zwolle pas later hun succes erkenden, maar dat neemt niet weg dat hun basis hier in Zwolle ligt.
  Ze worden verwaand? Waar basseer je dat op? Altijd hetzelfde liedje als wat zwollenaren succesvol zijn…
  Kijk deze bijvoorbeeld en vergelijk het met andere rappers.

  http://www.101.tv/page/101barz/play/e500309a94edc3a59e81dab206239257

  Hiphopscholen en werkplaatsen? In zwolle ligt die gewoon onder je voeten hoor…


  Maak melding

 10. Ghehe, hoezo betwijfel je de toegankelijkheid van Popfront voor jonge rappers? Iedereen kan een oefenruimte huren in Popfront, dus ook rappers. En dat gebeurt ook wel eens, aangezien er ook oefenruimtes zonder backline zijn. Popfront programmeert ook regelmatig hiphop, onder de noemer CityCircuz.

  Dat weet ik, Roy. Ik bedoel hiermee niet dat de toegankelijkheid van popfront laag is, omdat popfront niet openstaat voor hiphop. Ik bedoel hiermee dat het me kan voorstellen dat de drempel voor jonge rappers, die slechts jongerencentra gewend zijn, te hoog zou kunnen liggen om naar popfront te gaan.

  Hoewel ik weet dat popfront veelzijdigheid stimuleert, heeft het wel een uitstraling die meer ‘rock-geralateerd’ overkomt. Jonge hiphopliefhebbers zullen daar wellicht niet altijd doorheen prikken, die zijn vaak op zoek naar iets in de buurt waar ze zo binnen kunnen stappen en waar ze al aansluiting hebben; zoals een jongerencentrum. De organisatie van Citycircus is er inderdaad een, die weet hoe popfront in elkaar zit en waarvoor ze open staan.

  Dus helemaal niets negatiefs t.a.v. popfront hoor, meer beredeneerd vanuit een mogelijk gevoel bij jongere hiphopliefhebbers. Ik weet dat er geoefend wordt door rappers en ik weet dat er over het algemeen geen voorkeuren wordt gegeven aan het type bezoeker. Ga er zelf ook graag heen; ben er vanavond ook zeker bij!

  😉


  Maak melding

 11. Hiphopscholen en werkplaatsen? In zwolle ligt die gewoon onder je voeten hoor…

  Waar dan? (geen sarcasme) ben echt benieuwd…. 🙂
  Of bedoel je dat Zwolle als plaats op zich al inspiratie genoeg zou moeten geven?
  Tja, ik begrijp je gevoel erachter dan zeker, maar concreet is het natuurlijk niet.

  Voor de rest ben ik het aardig eens met wat je zegt.  Maak melding

 12. HALLO, WE WONEN HIER GEWOON IN ZWOLLE HOOR!!!

  Zwols
  goed fietsen
  aolti’jd je hand uitsteken aols je de bocht om gaat en nooit met zi’jn drieën naast elkaar fietsen. houd ji’j je aolti’jd aoan de fietsregels? ti’jdens ’t verkeersexamen werden dit jöör veel meer fouten gemaakt dan vorig jöör. ’t gaat vooral mis bi’j ’t aofslaan.


  Maak melding

 13. Hoewel ik weet dat Popfront veelzijdigheid stimuleert, heeft het wel een uitstraling die meer ‘rock-geralateerd’ overkomt. Jonge hiphopliefhebbers zullen daar wellicht niet altijd doorheen prikken, die zijn vaak op zoek naar iets in de buurt waar ze zo binnen kunnen stappen en waar ze al aansluiting hebben; zoals een jongerencentrum. De organisatie van Citycircus is er inderdaad een, die weet hoe popfront in elkaar zit en waarvoor ze open staan.

  Dus helemaal niets negatiefs t.a.v. popfront hoor, meer beredeneerd vanuit een mogelijk gevoel bij jongere hiphopliefhebbers. Ik weet dat er geoefend wordt door rappers en ik weet dat er over het algemeen geen voorkeuren wordt gegeven aan het type bezoeker. Ga er zelf ook graag heen; ben er vanavond ook zeker bij!

  Popfront wil geen imago hebben dat bij één bepaalde muziekstijl ligt. Je kunt daar natuurlijk een steentje aan bijdragen door te noemen dat Popfront wél toegankelijk is; ook voor rappers. Lager dan de drempel bij Popfront is (altijd gratis toegang, betaalbare oefenruimtes) vind je ‘m nergens, dus die rappers moeten dan zelf over dat lage drempeltje heen stappen).

  Veel plezier vanavond. Ik ben er ook, maar dan om te oefenen.


  Maak melding

 14. Pp, maar wel onder het verkeerde artikel lijkt me, althans, ik zie niet in wat fietsregels te maken hebben met Hiphop in Zwolle…..onder welk topic had je dit wel bedoeld?


  Maak melding

 15. Zit inderdaad niet in jouw wortels vermoed ik, wel in die van veel anderen, zoals je merkt…. 😉

  Ieder zijn ding Pp, laat een ander toch eens een keer, zonder er meteen een oordeel aan te geven….doet een ander toch ook niet over jouw hobbies?


  Maak melding

Reageer