“Je gaat als verpleegkundige echt de diepte in”

Willeke Ritsema
Foto: Isala

Zwolle – Kinderverpleegkundige en lactatiekundige Willeke Ritsema sprong tijdens de coronacrisis bij op de intensive care in het Isala ziekenhuis en raakte onder de indruk van het vak.

Willeke werkt al heel wat jaren als verpleegkundige op de neonatologie en als lactatiekundige in Isala en haar eigen praktijk. Dat werk stopte voor een deel toen het ziekenhuis zich tijdelijk ging focussen op coronazorg. Al snel kwam de vraag welke verpleegkundigen zich wilden aanmelden om bij te springen op de covid-afdelingen.

Willeke: “Lang hoefde ik daar niet over na te denken. Het leek mij vooral heel fijn om iets zinvols te kunnen doen. Ik heb het met m’n gezin overlegd en zij stonden volledig achter me.”

“Wat ik ook belangrijk vind om te noemen is dat onze leidinggevenden ons goed gesteund en gefaciliteerd hebben in deze periode van ‘uitzending’ naar de IC. Zij hebben er ook voor gezorgd dat degenen die daar op een gegeven moment behoefte aan hadden psychosociale nazorg kregen.”

Zelf kreeg Willeke eerst ook milde coronaklachten, waarschijnlijk opgelopen in haar woonomgeving, voorafgaand aan de IC-werkzaamheden. Gelukkig knapte ze weer volledig op. “In totaal heb ik ongeveer zes weken meegewerkt op de IC-afdeling voor coronapatiënten. Daarnaast heb ik één avond meegedraaid op de gewone IC. Heel veel tijd om ingewerkt te worden was er natuurlijk niet. Samen met twaalf van mijn collega kinderverpleegkundigen heb ik een introductiemiddag gehad. Daarna was het een kwestie van meedraaien in de praktijk, waarbij wij elke dienst gekoppeld werden aan een ervaren IC-verpleegkundige om te ondersteunen.”

Half mei werd er snel afgeschaald en stopte het werken op de IC vrij abrupt. Toch heeft Willeke door de periode op de IC lang genoeg kunnen proeven aan het vak. “Ik vond het heel verrijkend om te ervaren hoezeer je als IC-verpleegkundige echt de diepte ingaat bij een patiënt op alle lichaamssystemen. Ook heb je er veel verpleegtechnische taken bij en dat maakt het werk wel heel divers.”

Deze ervaring heeft haar aan het denken gezet. “Ik wil kijken wat de mogelijkheden zijn. Of het bijvoorbeeld mogelijk is een opleiding te volgen tot IC-verpleegkundige of dat solliciteren bij de NICU beter bij mij zou passen. Het lijken me allebei uitdagende functies en meer uren werken is voor mij nu goed te organiseren, nu mijn kinderen ouder zijn en mijn man een andere baan heeft. Het betekent wel dat ik dan (tijdelijk?) mijn lactatiekundige taken zou moeten stoppen. Keuzes maken… Wie weet wat de toekomst brengt.”

Bron: Isala

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)