Eerste Mobiele Climate escaperoom onthuld - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Eerste Mobiele Climate escaperoom onthuld

Zwolle – Gemeente Zwolle heeft in Climate Campus-verband een mobiele Climate escaperoom laten ontwikkelen door een internationaal studententeam van 038Games.

De escaperoom, ‘Adapt or BTrapped’ draait om klimaatverandering en hoe de spelers zich daar zo goed mogelijk op kunnen aanpassen. Vandaag is de escaperoom onthuld door waterschapsbestuurder Hans Wijnen van Drents Overijsselse Delta en Ed Anker, wethouder van gemeente Zwolle namens het Europese project. Ook Cibap-directeur Coby Zandbergen namens 038Games studio en Liesbeth Rijsdijk, directeur Honours College van Hogeschool Windesheim en bestuursvoorzitter Climate Campus waren van de partij.

De escaperoom kon worden gebouwd doordat de gemeente Zwolle participeert in het Europese CATCH-project én door Climate Campuspartners te betrekken, zoals Waterschap Drents Overijsselse Delta, Hogeschool Windesheim en Cibap. De escaperoom Adapt or BTrapped wordt onthuld op de binnenplaats van het Zwolse escaperoombedrijf The Great Escape. Dit bedrijf dacht ook mee met de studenten voor een zo aantrekkelijk mogelijke speelbeleving. Zo ontwikkelden ze een filmtrailer met een belangrijke rol voor burgemeester Peter Snijders.

Het spel wordt coronaproof, zodat het in september gespeeld kan worden door inwoners van de Zwolse wijken Stadshagen en Wipstrik. Daarmee wil Zwolle inwoners op een speelse manier bewustmaken van wat je kunt doen om je woning, straat en buurt zo klimaatbestendig mogelijk te maken. Liefst samen met je buren. Rond het event worden straatgesprekken op touw gezet en een straat battle.

Trainees van Waterschap Drents Overijsselse Delta bedachten vorig jaar het concept voor een mobiele klimaatescaperoom. Maar financiering om die te bouwen, ontbrak. In dezelfde periode wilde Zwolle voor het Europese CATCH-project een serious game ontwikkelen. Dankzij de Climate Campus-samenwerking werd het concept van de trainees alsnog uitgewerkt binnen het CATCH-project met geld van de EU. Ook andere Climate Campus-partners werden betrokken. Zo kwam 038Games, de gamestudio van Hogeschool Windesheim en Cibap in beeld voor de bouw van de game. En ging een internationaal studententeam, onder leiding van de Duitse Fenja Anlauf in september 2019 ermee aan de slag.

Binnen het Europese Interreg project CATCH (Water sensitive Cities: the Answer To Challenges of extreme weather events) wordt gewerkt aan twee serious games, waarvan de escaperoom de eerste is. Het tweede is het SIM-Zwolle spel. Inwoners worden uitgedaagd om hun tuin, balkon, straat en buurt mooier te maken en tegelijk zo klimaatbestendig mogelijk. Ook hier draait het om de vraag hoe je inwoners bewuster kunt maken van de noodzaak om zich aan te passen aan het nieuwe klimaat en dat zij daarbij zoveel mogelijk samenwerken (community building). Dat is het achterliggende doel, meer samenwerking binnen buurten. De verwachting is dat het CATCH-project lessen gaat opleveren die ook interessant zijn voor de Europese partners in België, Engeland, Denemarken, Zweden en Duitsland. Daartoe wordt het project ge-cofinancierd door de EU.

Artikel delen: