SP Zwolle wil gratis huwelijk redden

SP Zwolle wil gratis huwelijk redden

Zwolle – Als het aan het college ligt, is het per 1 juli niet langer mogelijk voor iedereen om kosteloos te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan in Zwolle. Nu kan dat nog twee keer per week.

Straks geldt dit alleen nog voor paren waarvan minimaal één persoon in Zwolle woont en die kwijtschelding heeft van gemeentelijke belastingen. De SP in Zwolle vindt vooral die laatste beperking veel te ver gaan. De partij roept vrijdag bij het debat over de jaarstukken het college ter verantwoording om het gratis huwelijk te redden.

Het recht gratis een huwelijk of geregistreerd partnerschap te kunnen sluiten is helder vastgelegd in de Wet rechten burgerlijke stand, stelt de SP. Het college heeft recent een nieuw Reglement Burgerlijke Stand vastgesteld. Daarin worden beperkingen aan dit recht gesteld. Aanleiding is dat steeds meer mensen gebruik maken van de mogelijkheid gratis te trouwen.

SP-fractievoorzitter Brammert Geerling: ”Het college doet dit overkomen als een verbetering voor minima, omdat het straks mogelijk is een uitgebreidere ceremonie te hebben. Alleen hebben veel mensen daar in de praktijk niks aan. De beperking dat je kwijtschelding van gemeentelijke belastingen moet hebben om gratis te trouwen is veel te streng. Er zijn genoeg mensen in deze stad die geen kwijtschelding hebben en toch de eindjes aan elkaar moeten knopen. Juist ook voor deze mensen is de mogelijkheid gratis te kunnen trouwen bedoeld.”

Geerling: “Er komen al nieuwe goedkope manieren om snel te trouwen voor mensen met wat meer geld die alleen een papiertje nodig hebben. Als dat onvoldoende is om wachtlijsten terug te brengen moeten we juist gaan kijken naar een extra moment in de week om gratis te trouwen.”

Artikel delen: