Canadese postzegel met Leo Major

Zwolle – De Canadese Post heeft dit jaar een postzegel uitgebracht met de beeltenis van Leo Major “de eerste bevrijder van Zwolle”. 75 jaar geleden hebben de geallieerde troepen in Europa een einde gemaakt aan de Tweede Wereldoorlog.

Om de twee miljoen Canadese mannen en vrouwen die een rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Europa te eren, hebben de Canadese posterijen enkele postzegels uitgebracht met daarop dappere landgenoten tijdens WO II. Op één van de postzegels de afbeelding van Leo Major met zijn bijnaam “the one-eyed ghost”. Major was zijn linkeroog kwijtgeraakt door een granaatscherf tijdens de landing in Normandië op D-Day. Hij liet zich niet afkeuren: “Met één oog kan ik mijn geweer ook richten.”

Op de postzegel is op de achtergrond de Sassenpoort te zien en een deel van een verkreukelde foto met Leo Major in het midden met een kind op zijn arm. Deze foto is genomen op 14 april 1945; de dag dat Zwolle werd bevrijd. Nadat Leo Major na zijn verkenningstocht door de Zwolse binnenstad weer was teruggekeerd naar zijn Regiment de la Chaudiere, zijn hij en zijn dienstmaten dezelfde dag weer naar Zwolle getrokken en werden door de massaal uitgelopen Zwolse bevolking met groot enthousiasme als bevrijders onthaald. Tijdens de doortocht door de Wipstrikkerallee is deze foto gemaakt. Op de foto in het midden Leo Major met een ooglapje, samen met de kinderen van verzetsman Frits Kuipers, die gehurkt aan de rechterkant zit. Om hem heen mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten uit Zwolle en omgeving.

Leo Major heeft inmiddels de status van superheld gekregen en in sommige publicaties wordt zelfs beweerd dat hij in z’n eentje eigenhandig als een soort Rambo al schietend en handgranaten gooiend Zwolle heeft bevrijd. Er is al een documentaire over hem gemaakt en hij schittert ook in videofilmpjes met als titels “The One-Eyed Scout who Liberated a Whole Town by himself” en “Leo Major and His Balls of Solid Steel”. Feitelijk waren de meeste Duitsers al naar de overkant van de IJssel weggevlucht toen Major aan zijn verkenning van Zwolle begon.

Niet alleen het regiment van Major naderde Zwolle, maar ook van andere kanten trokken Canadese regimenten op naar onze stad. De meeste Duitsers gingen het gevecht niet aan en maakten dat ze op tijd wegkwamen. Enkele Duitsers probeerden de opmars van de Canadezen te vertragen en anderen bleven in de stad; liever krijgsgevangen dan vechten of vluchten. Op zich heeft Leo Major natuurlijk wel een heldendaad verricht, want toen hij aan zijn verkenningstocht begon wist hij niet wat hij zou aantreffen in de stad. Ook heeft hij in zijn eentje een aantal Duitsers overmeesterd. Het is dan ook terecht dat hij jaarlijks door Zwollenaren wordt herdacht en vereerd. Inmiddels krijgt hij ook in Canada de eer die hem toekomt. Er zijn 1,3 miljoen postzegels gedrukt met de afbeelding van Leo Major en Zwolle op de achtergrond.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)