Gratis trouwen voor iedereen blijft mogelijk in Zwolle - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Gratis trouwen voor iedereen blijft mogelijk in Zwolle

Zwolle – De gemeenteraad heeft maandagavond gesproken over de mogelijkheid kosteloos te kunnen blijven trouwen in Zwolle. Weblog Zwolle berichtte afgelopen maandag al over dit onderwerp.

Het college van Burgemeester & Wethouders wilde het gratis trouwen alleen nog mogelijk maken voor de allerarmste Zwollenaren. Brammert Geerling van de SP was het hiermee niet eens en diende gisterenavond samen met alle andere politieke partijen, met uitzondering van de VVD, een motie in om dit tegen te gaan.

Burgemeester Peter Snijders reageerde gisterenavond als volg op deze motie: “Het is niet de bedoeling geweest de wet te overtreden. We hebben getracht te handelen in de geest van de wet door voor mensen die het echt nodig hebben de gelegenheid te bieden om een kosteloos huwelijk te behouden. Maar u heeft gelijk als u zegt dat er volgens de letter van de wet gehandeld moet worden. Ik constateer dat veel fracties daar achter zijn gaan staan en daarmee constateer ik dat de gemeenteraad het wenselijk vindt om dat op die manier te handhaven en daarmee heeft het college besloten deze motie over te nemen en dat betekent dat als deze motie wordt aangenomen wij het reglement gaan aanpassen en in overeenstemming brengen met de wet. Dit betekent ook dat we op zoek gaan naar andere mogelijkheden om mensen kosteloos het huwelijk te kunnen laten voltrekken in deze gemeente.”

Bij de stemming over deze motie, die niet was ondertekend door de VVD, stemde ook Thom van Campen van deze fractie enigszins vertraagd en met een lage en donkere stem in met deze motie. Daarmee werd de motie raadsbreed en unaniem aangenomen. Gerdien Rots, fractieleider van de ChristenUnie vond het een wijs en verstandig besluit van het college dat ze de motie hebben omarmd: “De ChristenUnie juicht het toe als stellen hun liefde en trouw willen bezegelen met een huwelijk en dan is het goed dat de financiering daarvan geen belemmering vormt.” Voortaan kan iedereen die dat wil weer kosteloos in het huwelijk treden in Zwolle. Ook mensen van buiten Zwolle die bijvoorbeeld drie maal modaal verdienen kunnen in Zwolle voortaan twee maal per week weer gratis naar de trouwambtenaar en de kosten van deze sobere ceremonie worden dan gedragen door de gezamenlijke belastingbetalers.

Artikel delen: