Zelf aan de slag met groendaken en waterkratten

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – Afgelopen weken heeft Nederland weer de gevolgen gemerkt van de klimaatverandering. Warme en droge weken. Waterbedrijf Vitens riep op minder te sproeien en zeker geen grote zwembaden in de tuinen te vullen met water.

Maar wij kregen de afgelopen weken ook af en toe te maken met zware hoosbuien, waarbij in sommige steden de straten blank kwamen te staan en hier en daar het water de woningen binnendrong. Kunnen we zelf in en om onze woningen iets doen om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken? In Zwolle is woensdagmorgen het initiatief “Laat groeien die spons” van start gegaan, waarbij inwoners zelf een groendak op het platte dak van hun schuur, uitbouw of woning kunnen aanleggen. Ook het zelf plaatsen van een infiltratiekrat in de tuin als regenwaterreservoir is onderdeel van deze campagne.

Woensdagmorgen werd op de tuinafdeling van Hornbach de aftrap gegeven van “Laat groeien die spons”, waarbij vertegenwoordigers aanwezig waren van de Climate Campus, de gemeente, maar ook de bedrijven Hornbach, Tuinland en Wildkamp die zich als groenpartners aan dit initiatief hebben verbonden. “We hebben een stad nodig die veel meer water kan absorberen dan nu. En die in hete zomers koel is, met nog voldoende water in de grond om niet uit te drogen. Een stad als een grote spons.”

Het weghalen van tegels in de tuin en het plaatsen van een regenton lukt de meeste mensen nog wel, maar het aanleggen van een groendak of plaatsen van een infiltratiekrat vraagt iets meer voorbereiding. De betrokken bouwmarkten, tuincentra en doe-het-zelf zaken verkopen niet alleen het materiaal dat mensen nodig hebben, maar geven ook informatie. Medewerkers van deze bedrijven hebben zelfs een opleiding gevolgd om klanten goed te kunnen adviseren.

Namens de gemeente Zwolle was wethouder Ed Anker bij de lancering van “Laat groeien die spons” aanwezig. “Zwolle is koploper als het om de klimaatadaptatie gaat. Het werkt alleen als bewoners het zelf ook oppakken. Inmiddels hebben al enkele honderden inwoners van Zwolle een groendak aangelegd en er zijn in vele buurten inwoners die dat ook van plan zijn. Het waterschap geeft hiervoor subsidie en het lijkt erop dat deze subsidiepot bijna helemaal door Zwollenaren wordt leeggetrokken.” Anker verwijst naar de grote Deltawerken om te voorkomen dat Nederland onder water komt te staan. “Maar nu hebben we deltawerkjes in de steden nodig vanwege de periodes van langdurige droogte en extreme regens.” Hij noemt de groendaken en infiltratiekratten daarom ook “deltawerkjes op ’t dak en in de tuin.”

Veel doe-het-zelfers kijken tegenwoordig graag naar een video-instructie op YouTube alvorens aan een klus te beginnen. Ook voor deze campagne is een instructiefilmpje gemaakt door de Climate Campus. Zwollenaar Adriaan Mostertman van het Team Klimaat Actief laat zien hoe je dit aanpakt. Gemeente, milieuorganisatie en bedrijfsleven hebben als groenpartners de handen ineengeslagen om Zwolle beter te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen en laten met deze campagne zien dat inwoners ook zelf aan de slag kunnen rondom hun woning.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)