‘Zwolle maakt geen beleid op studentenhuisvesting’

Utrecht – De meeste gemeenten hebben geen zicht op het aantal studenten dat een kamer zoekt en maken ook nauwelijks beleid op studentenhuisvesting. Voor de gemeente Zwolle geldt dat ook. Dit blijkt uit de “inventarisatie kamernood” van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). De LSVb stelt dat gemeenten die echt werk van de kamernood willen maken, met recente cijfers moeten werken en niet, zoals nu, hun beleid moeten maken op gegevens van jaren geleden.

In haar inventarisatie van de kamernood heeft de LSVb 15 studentensteden met elkaar vergeleken en gegevens over wachttijden, huurprijzen en gemeentelijk beleid op een rijtje gezet. De inventarisatie laat duidelijk zien dat in de meeste steden nog steeds enorme wachttijden zijn. Daarbij zijn er overigens enorme verschillen tussen de wachttijden bij woningcorporaties en particulieren die via websites verhuren. Het nadeel van de websites is echter dat bij hen de huurprijzen over het algemeen niet worden gecontroleerd en vaak te hoog zijn. Steden die er dit jaar qua wachttijden sterk uitspringen zijn Nijmegen, Zwolle, Leiden en Amsterdam. In deze vier steden moeten studenten langer dan een jaar wachten op een kamer bij een studentenhuisvester.

Nijmegen is van deze vier het extreemst met een gemiddelde wachttijd van 3 jaar, een volledige bacheloropleiding. Lisa Westerveld, voorzitter van de LSVb: “Dat er kamernood is weten we inmiddels, maar dat in sommige steden de wachttijden zo lang zijn, hadden we nooit verwacht.” Volgens de LSVb is het schrikbarend dat vrijwel geen enkele gemeente nou echt zicht heeft op de hoogte van de kamernood. Lisa Westerveld: “Wij raden gemeenten met klem aan om hierover contact te onderhouden met onderwijsinstellingen, kamerverhuurders én studentenorganisaties. Alleen op deze manier kan inzicht worden verkregen in het probleem en eindelijk een degelijke visie ontwikkeld worden. En dat is hard nodig.“

Artikel delen:
Reactie 1
  1. De gemeente Zwolle houdt zich actief bezig met de studentenhuisvesting in de stad.

    Dat zegt de gemeente naar aanleiding van een onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond. Studenten moeten volgens dat onderzoek een jaar wachten voor ze in Zwolle een kamer kunnen krijgen. Volgens de gemeente is dat ongeveer een half jaar. Verder worden er ieder jaar nieuwe afspraken gemaakt tussen de gemeente en woningbouwcorporaties om nieuwe studentenwoningen te bouwen.

    Bron: RTV Oost


    Maak melding

Reageer