Vera Bon speelt Een Mens - Foto: Ingezonden foto
Vera Bon speelt Een Mens
Foto: Ingezonden foto

Werkplaats Zwolse theaters gaat van start

Zwolle – De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt aan de opstart van Werkplaats Zwolse theaters, die samen met Hedon Productiehuis onderdeel is van het Hybride Productiehuis.

Het Hybride Productiehuis is een broedplaats voor muzikanten, kunstenaars en theatermakers. De missie van het productiehuis is om het culturele makersklimaat in regio Zwolle te versterken door middel van talentontwikkeling, het delen van kennis, het bieden van ondersteuning en het vergroten van het aanbod van professionele en kwalitatieve producties.

Vanuit Werkplaats Zwolse theaters worden er masterclasses en residenties aangeboden en wordt er gewerkt aan een aantal coproducties met makers en gezelschappen. De ruimte naast het Papenstraattheater is de afgelopen maanden opgeknapt en ingericht. Deze plek, genaamd Werkplaats Odeon, kan door makers gebruikt worden om te werken en te vergaderen. Ook worden er in deze ruimte spreekuren en masterclasses georganiseerd.

De afgelopen maanden heeft fondsenwerver Annerieke Otten makers en gezelschappen uit de regio ondersteund bij het schrijven van plannen en fondsaanvragen. In een aantal fysieke en online masterclasses heeft zij de makers wegwijs gemaakt in de wereld van de fondsen en subsidies. Toneelschrijver Sanne Schuhmacher geeft de komende tijd een aantal masterclasses schrijven aan makers. De masterclasses van Werkplaats Zwolse theaters zijn altijd gratis toegankelijk.

Vanuit Werkplaats Zwolse theaters krijgen jonge makers uit de regio de kans om een korte residentie van vijf dagen aan te gaan in Werkplaats Odeon, het Papenstraattheater. In deze residentie krijgen ze de kans om te experimenteren en zich te ontwikkelen als (theater)maker. Ze krijgen vanuit Werkplaats Zwolse theaters ondersteuning aangeboden op verschillende gebieden. Binnen de residentie werken de makers toe naar een open voorstelling. Wat er in een week tijd gemaakt of onderzocht is, zal dan getoond worden.

Agenda Werkplaats Zwolse theaters
Vrijdag 17 juli, 20.30 uur: Eindpresentatie residentie Dalith Tempert en Julius Rene
Donderdag 6 augustus, 15.00 uur: Try-out De Berg van de Angst | Tim Hammer en KASKO
Zaterdag 15 augustus, 20.30 uur: Eindpresentatie residentie Vera Bon
Zondag 15 augustus, 14.00 uur: Eindpresentatie residentie Valerie van de Ridder en Sarah van der Meere i.s.m. Theater Gnaffel
Woensdag 2 september, 14.00 uur: Masterclass schrijven door Sanne Schuhmacher
Vrijdag 11 september, 20.30 uur: Eindpresentatie residentie Yeliz Dogan

Artikel delen: