Kleurrijke gevel Walstraat wordt niet gewaardeerd

Zwolle – De Commissie van Welstand heeft vanmiddag een negatief kleuren- advies gegeven over de gevel van een huis aan de Walstraat in Zwolle.

Het lila- kleurige huis in de binnenstad past volgens de commissie niet in het historische straatbeeld. De commissie beoordeelde het huis omdat sommige omwonenden de kleur niet mooi vinden. Het kleurenadvies van de commissie wordt doorgegeven aan het gemeentebestuur. Zij moet beslissen of de eigenaar van het huis de gevel moet laten overschilderen.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 49
 1. En terecht. Het staat voor geen meter in die omgeving.

  Ik zag het item net op TV Oost. De eigenaar beklaagde zich dat je nergens meer vrijheid over hebt. Blijkbaar weet hij niet dat er over kleurstelling van gebouwen nooit volledige vrijheid geweest is!


  Maak melding

 2. Gevel Walstraat
  Welkom in de 20ste Eeuw….Grijze muizentijd is voorbij…Tijd voor wat meer kleur en leven in de Stad…waarom wil iedereen toch altijd zo vasthouden aan vroeger…de kleur is schitterend..het pand komt er nu echt uit..zoals het hoort…..altijd maar dat versufde monumenten groen….dat is pas vreselijk en achterhaald….of zoals het pand er direct naast….helammal saai creme..alle accenten vallen weg…dat is pas cultuurvernietiging….een GROOT compliment voor de eigenaar…Helemaal TOP!


  Maak melding

 3. Dit schreeuwt om een foto, wie o wie? Maak er anders een hotspot van 🙂 Maar als het het pand is dat ik denk hebben ze hem laatst duurbetaald laten schilderen. En weg zijn de knaken…


  Maak melding

 4. stentor
  @ Rutger: in de Stentor van vandaag stond een foto. Inderdaad een Milka-lila kleurtje.
  Klik even op mijn naam voor link naar de stentor-online met foto en artikel.

  off-topic: de welstand ging wel akkoord met de nieuwe kleuren van Villa Landwijck in de Assendorperstraat? Phoei, de kleur wit stond mooier…


  Maak melding

 5. OP het van Nahuysplein staat een zelfde kleur pand (ronze). Vanaf snackbar Norp goed te zien. De kant bij de fontein is deze maand wit geschilderd nadat er brand was geweest. Het pand er naast is licht groen. Beetje eigenheid mag wel van mij. Er zijn veel meer monumenten in deze teint. Bijvoorbeeld de grote zaal in Odeon.


  Maak melding

 6. Deze familie heeft sowieso veel te veel geld. Kijk eens wat ze allemaal in eigendom hebben. Drie villa’s aan de van royensingel waarvan er twee al jaren leeg staan. En her en der monumentale pandjes, in kampen, zwolle, deventer en wellicht op veel meer plekken. Mooi dat ze het opknappen, lelijke kleur of niet, maar aub wel gewoon gebruiken. Gebouwen zijn er om in te wonen en werken.


  Maak melding

 7. Die welstandscommissie komt me de keel een beetje uit zo langzamerhand. de naam alleen al….gekweel over wat mooi is en wat niet….dat is hun mening, niet die van een ander.
  De mooie historische binnenstad is gevormd door pure wildgroei. Vroegah was er geen welstandscommissie, dat maakt het zo uniek….nu moet alles maar aansluiten, passen en meten. Tuurlijk moet er hier en daar gelet worden op wildgroei, maar zo krampachtig als dit?


  Maak melding

 8. Aan de ene kant een dikke pluim voor de familie om deze kleur op je gevel te laten schilderen,en lekker tegen de commissie van welstand te schoppen,heerlijk ! Die liggen nog aan de beademing. 😀

  Maar eigenlijk past het niet in de walstraat,het is in het rijtje de enige die niet dekkend wit geschilderd is,eigenlijk zouden er dus meer bewoners moeten zijn ,die voor een wat pastel achtige kleur kiezen.

  Maar waarom het zeker niet kan is,dat als de zon schijnt,de over buren alles lila in de kamer hebben,dit is dus eigenlijk overlast van de buren.

  Tip: Laat nooit een vrouw kleuren kiezen voor de buiten gevel. 😉


  Maak melding

 9. omwonenden vinden het niet mooi? nou ik zou mn auto in zo,n vieze kleur schilderen en bij de buren voor de deur parkeren en nooit meer verplaatsen.


  Maak melding

 10. “Alles lila in de kamer bij bepaalde stand van de zon”…

  Tja mijn werkkamer wordt al sinds jaar en dag fel oranje/rood kleurig door het oranje/rode pannendak van mijn buurman bij een bepaalde zonnestand, moet ik nu ook opeens gaan klagen…
  Neen ik heb dit nog nooit als overlast ervaren.  Maak melding

 11. In 1 woord: Prachtig! Over smaak valt niet te twisten. Het is inmiddels 2008 (ja schrikken he)en de binnenstad is geen openluchtmuseum. Die zogenaamde commissie gaat zich buigen over de kleur of dit wel of niet kan? Op welke gronden? Met welke achtergrond kun je in zo’n commissie plaatsnemen? wat is de gemiddelde leeftijd van leden in zo’n commissie? Lijkt me een zeer achterhaalde beweging. Hopelijk spoort het meer mensen aan hun woning op kleur te laten schilderen.


  Maak melding

 12. Voor; gezellig! Kleur het vaak grijze Zwolle maar wat kleurrijker. Irritatiefactor nr.1 ‘De Commissie van Welstand’ zou toch worden opgedoekt?


  Maak melding

 13. Net nog even langs gefietst, maar het is paarser dan het op de foto’s lijkt. Opvallend, zeg maar. Misschien is de commissie bang dat er geen films meer in het Historische centrum worden opgenomen? 🙂


  Maak melding

 14. films kunnen tegenwoordig bewerkt worden met een computer dus daar zal het wel niet aan liggen,
  snap sowieso niet wat er een probleem aan is er zitten tog nog geen stippen op of wel…


  Maak melding

 15. Idd Gezellig:

  Pas op voor de grijze muizen !

  Als kuddedieren schuifelen ze zo onopvallend mogelijk door het leven. L*llen met je mee als je erbij bent, roddelen als je weg bent.

  Het is niet hygiënisch om muizen in huis te hebben. De kans op muizen is te verkleinen door gaten en spleten in muren dicht te maken en door etenswaar muisveilig op te bergen. Heeft u toch een enkele muis, dan kunt u deze vangen met een val.

  Tips
  Zorg dat muizen uw huis niet binnen kunnen komen. Sluit daarom roosters en luchtgaten in de spouw af met heel fijn ijzergaas. Gaten en spleten moeten worden dichtgemaakt met een pasta. Deze wordt geleverd in een kitkoker en is verkrijgbaar via professionele ongediertebestrijders en via internet. Zo wordt voorkomen dat muizen opnieuw het huis binnenkomen.
  Berg binnenshuis etenswaar zoveel mogelijk muisveilig op in afsluitbare potten of trommels.

  Bestrijden zonder gif kan gelukkig ook.  Maak melding

 16. @IEDEREEN

  Kan iemand van de Commissie van Welstand verklaren waarom er ooit toestemming is gegeven voor de bouw van de V&D en Xenos ?
  Kan men tegelijkertijd verklaren waarom deze gedrochten alsnog niet afgebroken worden / een nieuwe gevel krijgen ?  Maak melding

 17. Zo op ’t 1e gezicht vind ik de kleur niet gek (ik moet het wel van de foto hebben). in Zuid-Frankrijk kom je ook veel van dit soort (pastel) kleuren tegen op de huizen. Dat staat mooi en half Nederland staat er ‘s-zomers tegen aan te gapen en vindt het prachtig! dus waarom hier niet?


  Maak melding

 18. Ooit wel eens in Ierland geweest?

  Ik had zoveel kleur ook niet verwacht in Ierland, maar ben daar ook van dit soort plekjes tegengekomen; geweldig gewoon. Wat ook heel kleurrijk en verrassend is, is Kensington Avenue in Toronto (zowieso is die hele buurt incl. Chinatown geweldig):


  Maak melding

 19. Kan iemand van de Commissie van Welstand verklaren waarom er ooit toestemming is gegeven voor de bouw van de V&D en Xenos ?

  Omdat de dames bij de welstandcommissie (lees taartenkabinet) hier hun dagelijkse prullaria kunnen kopen…. 😀


  Maak melding

 20. @ walter ,De overburen kijken vanuit hun woonkamer ramen tegen een gevel van een pand van pakweg 1.000.000 euro, das wat anders dan dat je kleurig oranje in je werkkamer kijkt.
  Ik wil dus zeggen dat het een aardige oppervlakte is,en dat de overburen hier alles in lila zien,niet iedereen vind dit prettig.

  Ben wel benieuwd welke kleur er nu op komt,gezien de vorige kleur ook niet onbesproken was in de straat.(mintgroen)


  Maak melding

 21. wat maakt die commissie toch een drukte om die kleur ,ben blij dat er eens mensen zijn die het lef hebben te doen wat ze zelf mooi vinden aan de buitenkant van hun huis.Moet de commissie eens door de diezerpromenade lopen en naar boven kijken en dan naar beneden .Dan zie je dat dat in de verlopen jaren de historie ook is verdwenen omdat de gevels benmeden ten opzichte van boven aangepast zijn aan de tijd .Dus waarom mag de kleur dan ook niet veranderen .


  Maak melding

 22. Mensen een kleur is prima maar deze kleur dus niet.
  In de voorgaande reactie zien we foto’s uit Ierland, dat is mooi maar we wonen in Zwolle, onze kroegen gaan ook niet om 23:00 uur dicht.Daarom niet vergelijken met een ander land of stad.De eigenaar heeft geld genoeg om het pand over te laten schilderen en er een goede kleur daarvoor uit te laten zoeken.
  Tip voor de volgende keer: eerst de reactie van de Welstandscommissie afwachten en dan schilderen!


  Maak melding

 23. zwollenaar, ik vind die kleur wel prima. Verwar een mening niet met een feit. En waarom de reactie van de welstandscommissie afwachten? Ik vind dat deze groep helemaal niet serieus genomen zou moeten worden. Ze keuren dingen voornamelijk af. Persoonlijk vind ik een portie lef een veel beter recept voor Zwolle, dan de eeuweige behoudendheid van de welstandscommissie.


  Maak melding

 24. Lastig dat mensen dezelfde naam gebruiken. Natuurlijk zijn de meeste hier Zwollenaar maar het maakt het hier niet duidelijker op, helemaal niet als we een andere mening hebben.


  Maak melding

 25. En on topic! Breek me de bek niet open over verdwenen historie in de binnenstad. Veel moest er plaats moesten maken voor walgelijke nieuwbouw (oa Hotel Geitenbeek, pand op de Genverberg etc.) Maar goed, dat zal dan wel weer een hoop centjes opgeleverd hebben en dan is het al weer gauw goed. Krijg beetje braakneigingen van al dit soort commissies.


  Maak melding

 26. Paars/lila vind ik prachtig maar niet voor de buitenkant van een woning.
  Persoonlijk zou ik het ook niet mooi vinden als iedereen in mijn straat de voordeuren in allemaal verschillende kleuren zou verven.
  Maar goed dat is mijn mening, het wordt dan al snel ‘rommelig’.


  Maak melding

 27. @ Rudeboy, ben net terug

  geschreven door Rudeboy, op 13 september 2008 om 00:15
  Die snap ik niet dick,morgen in de kantine maar eens uitleggen,als d1 thuis speelt ten minste.

  Ging dus over mijn broertje; kleine met dezelfde naam. Daar hadden we het vanmorgen al over. Maar met d1 bedoel je ongetwijfeld d2 😉


  Maak melding

 28. Tsja, als de welstandscommissie zo’n advies geeft en de gemeenteraad en burgers/bedrijven volgen dit op ………dan wordt er nog heel wat overgeschilderd in Zwolle én gesloopt. Maken wij wel kans dat Zwolle er echt eens beter uit zal zien. Maar ik ben bang dat de bewoner van het roze huis weer als voorbeeld moet dienen om diegene die ook zoiets van plan is af te schrikken. Echt democratisch: Nix mag behalve als de gemeente het goed vindt of je werkt bij/voor de gemeente. Wel wordt vaak vergeten dat de gemeente er is voor de burgers en NIET andersom. Helaas.


  Maak melding

 29. lila huis
  Beste mensen

  Ons bedrijf heeft er mede voor gezorgd dat deze gevel zo mooi is geworden.
  Oke je moet er even aan wennen maar ik vind hem elke dag mooier worden , het zou zonde zijn als er weer zo,n stoffig kleurtje op zou moeten.
  En nu maar hopen dat tegenstanders van de kleur mijn huis niet met grijze verf gaan onder smeren. 🙂


  Maak melding

Reageer