Road to 1000: Uit de hand gelopen survivalrun challenge tussen twee Zwolse vrienden

Road to 1000: Uit de hand gelopen survivalrun challenge tussen twee Zwolse vrienden

Zwolle – Op een doordeweekse dag in juni na een lange dag werken maakt Niels (26 jaar) om kwart over elf ’s avonds zijn veertigste swingover in zijn achtertuin. Hij klimt drie meter omhoog in een touw, maakt een koprol over de balk, laat zich gecontroleerd naar beneden zakken en landt met twee voeten op de grond.

“Veertig swingovers gehad. Nog maar zestig te gaan vandaag,” zegt Niels (nu nog) lachend. Hij is aan het trainen voor een unieke en uiterst bizarre challenge waarvoor hij is uitgedaagd door Jeroen (26 jaar), zijn beste vriend en tevens vennoot van het online platform Survivalruncoaches. Inmiddels is het online platform uitgegroeid tot een bedrijf dat onder andere personal training aanbiedt en waar Jeroen en Niels met veel passie aan werken.

Het begon allemaal als een grap tussen de twee mannen van Survivalruncoaches: het verzinnen van een bizarre challenge voor elkaar. Een challenge die onmogelijk lijkt, maar die door hard te trainen en een enorm hoog doorzettingsvermogen haalbaar zal worden. Jeroen verzon de eerste challenge en heeft Niels uitgedaagd om duizend swingovers binnen 24 uur uit te voeren. Deze inmiddels uit de hand gelopen grap lijkt een groot spektakel te worden.

Op 1 augustus 2020 zal Niels deze duizend swingovers binnen 24 uur namelijk gaan uitvoeren bij het enorme hindernisparcours van Survivalrun Thor in Zwolle. Het wordt een waardige bijeenkomst, uiteraard volgens de laatste corona richtlijnen.

Wat is nou eigenlijk een swingover? Een swingover is een typische survivalrun hindernis. De combinatie van touwklimmen, koprollen, laten zakken en landen vraagt om veel beheersing en maakt dat dit een zware en complexe beweging is en die ongetraind niet gemakkelijk uitgevoerd kan worden. “Er komt veel techniek en souplesse bij kijken. Elke beweging moet meteen raak zijn, zodat je niet te veel kracht verliest”, zegt Jeroen.

Ondanks dat de challenge een uit de hand gelopen grap is, willen de mannen van Survivalruncoaches laten zien dat je vaak meer kan dan dat je denkt. “Toen we beide begonnen met de sport survivalrun waren we beide totaal niet fit. Door jarenlang hard trainen in combinatie met de juiste voeding en begeleiding word je beter en kan je jezelf overstijgen. Deze boodschap willen we met deze challenge aan andere mensen meegeven”, zegt Niels.

Tijdens het uitvoeren van de challenge op 1 augustus 2020 staat Niels er niet helemaal alleen voor. Samen met Jeroen hebben zij begeleiding gezocht van verschillende experts, zoals een fysiotherapeut, een sportdiëtist en een trainer. De aanloop naar deze challenge wordt al een aantal weken vastgelegd door Jeroen. Dit is te zien op zowel het instagram-account als het Youtube-kanaal van Survivalruncoaches onder de noemer de ‘Road to 1000’.

Een andere factor die de mannen van Survivalruncoaches erg belangrijk vinden tijdens de challenge op 1 augustus is het betrekken van de toeschouwers. Zoals het bedrijf Survivalruncoaches eigenlijk ook al aangeeft, speelt het inspireren en motiveren van de (survivalrun-) community een belangrijke rol in het leven van de twee mannen. Daarnaast is de challenge een mooie gelegenheid om elkaar weer, op een verantwoorde manier, te ontmoeten, aangezien er al een aantal maanden geen wedstrijden meer georganiseerd worden.

Op 1 augustus zal het daarom een bijeenkomst worden waar toeschouwers niet alleen naar Niels kunnen komen kijken en hem aanmoedigen, maar ook actief betrokken worden bij de challenge. Het is namelijk mogelijk om tegelijk en samen met Niels een of meerdere swingovers mee te doen. De toeschouwers spelen dus ook een belangrijke rol in de mentale ondersteuning van Niels. Om een swingover mee te kunnen doen, kan je je opgeven via een Google-Docs-Link op het Instagram-account van Survivalruncoaches (@survivalruncoaches). Verder worden er ook verschillende trainingen en side-events georganiseerd, zoals een truck-pull van ‘Kwakzalvers’ en een Mobstacle challenge.

De gehele challenge van de swingovers tot aan de side-events zal worden vastgelegd middels video (camera en drone), livestreams en fotografie. Er zal dus genoeg bewijsmateriaal zijn dat Niels de challenge wel of niet zal halen, zodat Jeroen na de challenge weer een heel gaaf filmpje kan monteren. Daarnaast betekent dit dat, naast Niels, ook de eigen survivalrun-skills van andere deelnemers worden vastgelegd en dat zal fantastische foto’s opleveren. Er wordt een mogelijkheid geboden de gemaakte foto’s tijdens het event tegen een kleine vergoeding te bemachtigen.

Na de uitdagende swingover-challenge van Niels worden de rollen omgedraaid en zal Jeroen aan het werk worden gezet. Op 1 augustus zal Niels zijn challenge voor Jeroen bekend maken. Maar voor nu is het eerst nog even een kleine maand heel hard trainen, zowel mentaal als fysiek. Bloed, zweet en ook herstellen. De tijd tikt. Niels: “Eén ding is zeker, het gaat heel veel pijn doen, maar ik geef niet op!”

Foto's 3
Road to 1000: Uit de hand gelopen survivalrun challenge tussen twee Zwolse vrienden
Road to 1000: Uit de hand gelopen survivalrun challenge tussen twee Zwolse vrienden
Artikel delen: