Komeet NEOWISE wordt beter zichtbaar

|   Laatste wijziging

Komeet NEOWISE
Foto: Geertjan Kuper

Zwolle – De komeet NEOWISE staat momenteel aan de nachtelijke hemel, maar vanuit de stad is het niet gemakkelijk om hem in beeld krijgen. De komeet staat nog laag boven de horizon en zit vaak achter bebouwing. Hij is ook minder helder dan op de meeste foto’s, die met een lange belichtingstijd zijn genomen.

De komende nachten wordt het gunstiger om komeet NEOWISE te zien, omdat hij geleidelijk hoger boven de noordelijke horizon komt te staan. Een komeet is een brok ijs waarin veel gruis en steentjes zitten. Hij draait in een zeer langgerekte baan om de zon. Wanneer hij de zon nadert verdampt het ijs gedeeltelijk en vormt zich een staart van vrijgekomen gruis, die vanaf grote afstand waarneembaar is. Het is voor het eerst sinds 1997 dat een komeet met het blote oog aan de sterrenhemel zichtbaar is.

Kometen worden vaak verward met meteoren. Het zijn echter volkomen verschillende hemelverschijnselen. Meteoren, ook wel ‘vallende sterren’ genoemd, zijn de lichtsporen van stofdeeltjes die met hoge snelheid in de atmosfeer van de aarde terechtkomen. Zo’n lichtspoor aan de hemel duurt meestal ongeveer een seconde.

Een komeet is een samenballing van ijs en gruis, op grote afstand van de aarde. De komeetkern en het stof in de staart worden beschenen door de zon, zodat alles vanaf de aarde zichtbaar is. Als je een komeet waarneemt, is nauwelijks beweging te zien.

Kometen worden vernoemd naar hun ontdekker. In dit geval was dat de infrarood-satelliet NEOWISE, die de komeet op 27 maart in het vizier kreeg. De officiële naam van de komeet is C/2020 F3 NEOWISE. Hij is volgens berekeningen van NASA ongeveer 5 kilometer in doorsnee, de zeer lange staart niet meegerekend. Volgens deskundigen is er kans dat de staart langer wordt dan hij nu al is. De afstand van de aarde tot de komeet bedraagt momenteel ruim 123 miljoen kilometer.

De komende nachten wordt de komeet vanuit de stad – bij onbewolkt weer – steeds beter zichtbaar, omdat hij hoger aan de noordelijke hemel komt te staan. De beste periode om hem te bekijken is van 15 tot 25 juli rond half twee ‘s nachts. Maar ook nu is hij bij onbewolkte hemel al te zien vanaf ongeveer elf uur ’s avonds, vrij laag boven de horizon. Het moet wel helder zijn en vrij zicht op het noorden is cruciaal. Weinig stadsverlichting in de buurt helpt ook. En met een verrekijker zie je meer details van de komeet.

NEOWISE is naar verwachting tot 13 augustus waarneembaar. Nu nog in het noorden, in augustus aan de westelijke hemel. In augustus wordt hij waarschijnlijk wel minder helder, ondanks dat hij hoger aan de hemel komt te staan.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)