Lübeckplein ondergaat metamorfose

Lübeckplein ondergaat metamorfose

Zwolle – Sporten in de buitenlucht, tomaten plukken of genieten op een bankje van iets lekkers. Het kan deze zomer allemaal op het Lübeckplein. In de afgelopen weken zijn heel veel stenen vervangen door (eetbare) planten en is er een echte stadstuin ontstaan.

Ook zijn er elementen gekomen voor skaters en speciale stangen en rekken voor iedereen die met zijn eigen gewicht wil trainen. En het plein is nog niet af, de komende tijd wordt er verder gewerkt om het Lübeckplein nog leuker en groener te maken.

Je ziet het op het plein niet, maar het plein is ook het dak van de parkeergarage die onder het plein zit. Een extra uitdaging om het plein te vergroenen. Dat is gelukt, op het plein groeien deze zomer allerlei groenten. Door het groen wordt het in de zomer minder heet en kan er meer water worden opgevangen bij flinke regenbuien.

De eerste ideeën zijn nu uitgevoerd. Na de zomervakantie wordt er verder gewerkt aan onder andere een muurschildering. Dit najaar worden de nieuwe plantenbakken gevuld met mooie planten en er komen zelf mini-boompjes. De moeite waard om nog eens langs te komen.

Even terug: Zwollenaren vroegen het vaak. Kan het Lübeckplein niet veel groener en leuker worden? De provincie Overijssel stelde 100.000 euro beschikbaar om dit voor elkaar te krijgen. Maar waaraan wordt die 100.000 euro dan precies uitgeven? Daarover mocht de stad vorig jaar meedenken. Iedereen kon ideeën insturen voor de aanpak van het plein. In korte tijd kwamen er ruim 500 ideeën binnen.

Een aantal van deze ideeën werden vorig jaar zomer getest tijdens het LübeckPleinFestijn. Op 21, 22 en 23 augustus 2019 was er voor jong en oud van alles te zien, te doen en te beleven op het Lübeckplein. Kort na het LübeckPleinFestijn kwamen ruim vijftig ideeënmakers opnieuw bij elkaar. Samen gingen zij aan de slag met het bespreken, bundelen, selecteren en versterken van de ingediende ideeën. Uiteraard werden de ervaringen van het driedaagse LübeckPleinFestijn ook meegenomen. In één avond kwamen zij samen tot twee globale schetsen voor het plein. In de periode daarna hebben de ideeënmakers onderzocht wat de kosten van de verschillende onderdelen uit de schetsontwerpen zijn. En hoe er bijvoorbeeld slimme combinaties gemaakt konden worden.

Hoewel tijdens de eerste bijeenkomst in september 2019 al een selectie was gemaakt, bleek in oktober dat de geselecteerde plannen nu niet allemaal uitgevoerd kunnen worden. Bij elkaar opgeteld kosten deze namelijk meerdere tonnen en er was nu één ton beschikbaar. Er is daarom gekozen om de stad te vragen om te helpen kiezen. Bijna 2000 stemmen werden uitgebracht. Zwollenaren wilden nog meer groen in de vorm van mini-boompjes, meer kleur door middel van een muurschildering. En een plek om te kunnen sporten, een calisthenicspark. Met al deze plannen wordt het plein niet alleen klimaatvriendelijker maar ook veel leuker en aantrekkelijker.

Neem een virtueel kijkje op het vernieuwde Lübeckplein
Artikel delen: