Publiek hindert brandweer bij bluswerk in binnenstad Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Publiek hindert brandweer bij bluswerk in binnenstad Zwolle

Zwolle – De brandweer heeft zondag hinder ondervonden van het publiek dat massaal kwam kijken bij een uitslaande brand in café de Tagrijn in de Zwolse binnenstad. Dat schrijft de politie op haar social mediakanalen. Ook voegen ze er aan toe dat dit een misdrijf is.

Zondagavond rond kwart over tien sloegen de vlammen uit het café aan de Buitenkant. Een brand in de historische binnenstad is voor de hulpdiensten direct alle hens aan dek. Een snelle inzet is van groot belang om te voorkomen dat de brand zich verder kan verspreiden in de oude panden.

Bij de splitsing van de Buitenkant met het Rodetorenplein stonden veel mensen te kijken toen de brandweer ter plaatse kwam. Een kok van een nabijgelegen restaurant probeerde de mensen weg te sturen. Ook verzocht hij herhaaldelijk mensen om te stoppen met filmen met mobiele telefoons. Hij gaf zelfs aan dat hij dit gedrag ontzettend pijnlijk vond voor de eigenaar van het brandende café. Niemand gaf gehoor aan zijn smeekbedes.

Brandweermannen renden tussen het publiek door en probeerden er hun slangen uit te rollen. Ook een aantal agenten assisteerden de brandweerlieden met het sjouwen van slangen. Andere agenten probeerden het publiek verder naar achteren te krijgen het Rodetorenplein op. Dit ging echter moeizaam. “Ter plaatse stonden enorm veel mensen te kijken in het werkgebied van de brandweer. Sommige zelfs op enkele meters afstand van de brand,” aldus de politie Zwolle. “Als wij vragen om weg te gaan, ga dan ook gewoon weg!”

Ook stoort de politie zich mateloos aan het maken van foto’s en video’s bij branden en ongelukken. “Kennelijk is het maken van een foto of video belangrijker dan uw veiligheid of de veiligheid van de hulpverleners.” De Zwolse politie voegt er nog aan toe dat het hinderen van hulpverleners een misdrijf is. Om een boete te voorkomen heeft de politie nog een goede tip. “Ga geen discussie aan met hulpverleners als zij hun werk moeten uitvoeren en ga desgevraagd weg!”

Foto's 3
Publiek hindert brandweer bij bluswerk in binnenstad Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Publiek hindert brandweer bij bluswerk in binnenstad Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Artikel delen: