Komend weekend strengere handhaving coronaregels in horeca - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Komend weekend strengere handhaving coronaregels in horeca

Zwolle – Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land neemt toe. Minister Ferd Grapperhaus meldde woensdag dat deze toename een waarschuwing is en dat het van belang is dat we de maatregelen blijven opvolgen.

De Veiligheidsregio IJsselland ziet echter dat de grenzen vervagen en dat mensen de maatregelen minder serieus lijken te nemen. Dit kan de samenleving zich nu niet veroorloven, en daarom zal de politie in samenwerking met de gemeenten strenger gaan optreden.

De fase van de coronacrisis waarin we ons nu bevinden is er eentje waarbij meer ruimte is en uitgegaan wordt van eigen verantwoordelijkheid. Een nieuwe opleving in het aantal besmettingen laat echter zien dat er een scherpte in de handhaving van de regels nodig is, in het bijzonder rondom de horeca, zo stelt de Veiligheidsregio IJsselland.

Waarnemend voorzitter Rob Bats: “Als overheid hebben we tijdens de coronacrisis ruimte geboden voor onze inwoners en ondernemers, maar deze ruimte is niet vrijblijvend. De toename van het aantal besmettingen in ons land dwingt ons om extra alert te zijn. We kunnen in deze fase niet volstaan met een waarschuwing wanneer we zien dat de regels niet langer in acht genomen worden. Daarom zullen politie en gemeenten in het komende weekend de teugels strakker aantrekken en handhaven bij overtredingen.”

Grapperhaus roept in zijn statement op alert te zijn, de anderhalve meter regel in acht te nemen en drukte te vermijden. Dit wordt onderschreven door de politie en de gemeenten in Veiligheidsregio IJsselland. In diverse plaatsen in de regio is het, met name in de horeca te druk, zowel buiten op terrassen als binnen in bijvoorbeeld café’s.

Aanspreken, waarschuwen en wijzen op het belang van de maatregelen werkt in veel gevallen niet, zegt de Veiligheidsregio. Dat is een zorgwekkend signaal, en met het vervagen van deze maatschappelijke grenzen neemt ook de noodzaak van het handhaven toe.

In het komende weekend zal in de gemeenten in Veiligheidsregio IJsselland strenger worden opgetreden tegen overtredingen in de horeca. Dit doen de gemeenten in samenwerking met de politie. Ook zullen BOA’s ingezet worden voor extra controles.

Rob Bats: “Het is vervelend dat deze maatregelen getroffen moeten worden, maar desondanks is het van belang dat we dit doen. Een nieuwe besmettingsgolf betekent dat meer mensen getroffen worden door dit virus. Door de maatregelen in acht te nemen beschermen we niet alleen onszelf maar ook onze dierbaren en de kwetsbaren in onze samenleving. Daarnaast zal een nieuwe besmettingsgolf opnieuw een enorme druk leggen op het zorgpersoneel. We zijn weliswaar klaar met het coronavirus, maar het virus is nog niet klaar met ons. Laat dit een wake-up call zijn. We kunnen deze crisis alleen onder controle houden als we deze verantwoordelijkheid steeds met elkaar blijven nemen.”

Artikel delen: