Gemiddelde verkoopprijs huizen in Zwolle voor het eerst meer dan 3 ton - Foto: Rodenburg Makelaars
Foto: Rodenburg Makelaars

Gemiddelde verkoopprijs huizen in Zwolle voor het eerst meer dan 3 ton

Zwolle – Huizen in de regio Zwolle worden sneller verkocht. Dit concludeert Rodenburg Makelaars in hun kwartaalrapportage over de actuele stand van zaken op de woningmarkt van Apeldoorn, Deventer en Zwolle. De korte verkooptijd is het gevolg van de coronacrisis.

Het aantal woningeigenaren dat hun huis te koop zet neemt toe. En huizenzoekers grijpen direct hun kans, aldus het rapport. “Zowel kopers als verkopers voelen steeds meer de urgentie om de transactie plaats te laten vinden, gedreven door zowel de economische onzekerheid van de coronacrisis als de aanhoudende krapte.”

De coronacrisis heeft de snelheid van de huizenverkopen aangejaagd in Zwolle. In het tweede kwartaal van 2020 zijn ruim 530 woningen verkocht. Dit is het hoogste aantal verkopen in twee jaar. Woningzoekers laten zich niet afschrikken door de toenemende onzekerheid op de woningmarkt, maar zien dit juist als kans om een geschikte woning te kunnen bemachtigen.

De gemiddelde verkoopprijs van huizen komt dit kwartaal in Zwolle voor het eerst boven de 3 ton uit. Kopers betaalden gemiddeld 307.000 euro voor hun nieuwe woning. Dit is een prijsstijging van 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze toename ligt in lijn met de voorgaande kwartalen. De coronacrisis lijkt tot op heden nog geen invloed te hebben op de woningprijzen.

Door de toegenomen onzekerheid rondom toekomstige ontwikkelingen op de woningmarkt, zien woningbezitters dit als het ideale moment om te verkopen. Doordat de beschikbaar gekomen woningen snel zijn verkocht, is het aantal aangeboden woningen in de bestaande bouw slechts licht toegenomen. Het aanbod van nieuwbouwwoningen is afgenomen, zodat het totale aanbod nog verder is gezakt dan het laagterecord uit het voorgaande kwartaal. Per 1 juli staan in Zwolle nog slechts 200 woningen te koop, dit zijn er 15 minder dan drie maanden eerder.

Artikel delen: