Verbijstering over inzet politiekids bij handhaving coronaregels

Verbijstering over inzet politiekids bij handhaving coronaregels

Zwolle – In de Zwolse binnenstad zijn diverse maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. De Zwolse politie is samen met handhaving verantwoordelijk voor het toezien op het naleven.

Woensdag is er een tiental kinderen van de politiekids ingezet om handhaving te ondersteunen in de binnenstad. De kinderen wezen het winkelend publiek op de 1,5 meter afstand, de gescheiden looproutes, het eenrichtingsverkeer op de Melkmarkt, het fiets- en fietsparkeerverbod in het centrum.

De gemeente Zwolle noemde de actie op Facebook zeer geslaagd en zal waarschijnlijk een vervolg zal gaan krijgen. De reacties op de post waren niet mis, het leverde honderden reacties op die niet positief waren. Zo reageerde iemand met: “Werkelijk indoctrinatie ten top. Kinderen betrekken in deze waanzin.” In de reacties wordt vaak de term kinderarbeid aangehaald, zo schrijft een reageerder: “Beste ambtenaren, houden jullie je wel aan de arbowet? Deze kinderen zijn zeker nog geen 15! En daarbij is het zeer verwerpelijk om kinderen in te zetten voor jullie staatspropaganda. We leven hier niet in China of Noord Korea, maar dit gedrag begint er wel op te lijken.”

In reactie op vragen die Weblog Zwolle stelde aan de gemeente geven zij aan de ophef te betreuren. “De Politiekids zijn namelijk al jaren een begrip in Zwolle. Tientallen kinderen hebben inmiddels hun diploma behaald en meegedaan aan vele grote activiteiten, zoals Koningsdag en het Bevrijdingsfestival. Politiekids heeft als doel om te leren over thema’s zoals teambuilding, gezonde leefstijl en fysieke weerbaarheid. In Zwolle werken we hiervoor samen met Travers en politie. Dit landelijke initiatief krijgt navolging in meerdere steden in Nederland.”

“De Politiekids zijn woensdagmiddag gezamenlijk met politie en handhaving door de binnenstad gelopen. Hier hebben zij uitleg gekregen over wat de huidige coronarichtlijnen zijn en hoe politie en handhaving hier mee omgaan. In totaal duurde deze actie twee uur. Zowel de kinderen als de bezoekers van de binnenstad hebben de actie als positief ervaren. Dat er nu zoveel ophef over is, betreuren wij en was vanzelfsprekend niet beoogd.”

De gemeente heeft inmiddels de foto’s van de betrokken kinderen van hun Facebookpagina verwijderd. Zij willen niet dat de kinderen verder geconfronteerd worden met de negatieve reacties.

PVV-Statenlid Joeri Pool stelt vragen over de inzet van de kinderen aan de Commissaris van de Koning. Hij noemt de inzet waanzin en wil per direct een einde aan de inzet van de kinderpolitie, zoals hij dat noemt.

Politiekids Zwolle is een samenwerking van de politie Zwolle, Travers Welzijn, de scholen in Zwolle-Noord en -West, Sportservice, Doomijn en atletiekvereniging AV PEC 1910. De kinderen gaan aan de slag met thema’s zoals teambuilding, gezonde leefstijl en fysieke weerbaarheid. Zo ontwikkelen ze vaardigheden en kennis waardoor ze weerbaarder worden, gaan ze positiever tegen politie en regels aankijken en dragen ze bij aan een veilige en leefbare wijk.

Artikel delen: