Controle op hondenpoep in Aalanden en Stadshagen

Zwolle – Het team milieuhandhaving gaat vanaf maandag 22 september in de wijken Aalanden en Stadshagen controleren of hondenbezitters zich houden aan de regels voor het uitlaten van hun hond. De week voorafgaand aan de controles waarschuwen stadswachten de mensen die zich niet aan de regels houden.

Bij constatering van overtredingen wordt een proces-verbaal opgemaakt. De boetes van de begane overtredingen variëren van 60 tot 90 euro.

Regels

Binnen de gemeente Zwolle gelden de volgende regels:

·         Binnen de bebouwde kom geldt een aanlijnplicht; alleen op de honden-losloopterreinen mogen honden loslopen.

·         Binnen de bebouwde kom geldt een opruimplicht; hondenbezitters moeten zelf de poep van hun hond opruimen. Uitzondering hierop zijn: honden-losloopterreinen en groenstroken met bosschages. Hier hoeft u dus de hondenpoep niet op te ruimen.

·         Binnen en buiten de bebouwde kom zijn kinderspeelplaatsen (zoals speelweides en zandbakken) verboden gebied voor honden.

·         Ook de voetgangerszones in de binnenstad en in de winkelcentra zijn verboden gebied voor honden. Deze regel geldt niet voor bewoners van deze gebieden. Zij kunnen hier met hun hond aangelijnd lopen, maar moeten er wel voor zorgen dat hondenpoep opgeruimd wordt. Ook geldt de regel niet voor de eigenaar of houder van een hond met een (blinden)geleide taak of een opsporingstaak.

·         Voetgangersgebieden voor musea, schouwburgen en bioscopen zijn ook verboden gebied voor honden. 

Meer informatie

Op de website van de gemeente Zwolle ( www.zwolle.nl ) is een overzicht te vinden van alle honden-losloopterreinen en hondenhaltes in Zwolle. Een hondenkaart met informatie over de honden-losloopterreinen en hondenhaltes is gratis af te halen bij het gemeentelijke Informatiecentrum (in het Stadhuis) en bij de wijkservicepunten.

Artikel delen:
Reacties 47
 1. Wel een beetje laat, maar beter laat dan nooit. Laat ze vooral omgeving Milligerplas eens goed in de gaten houden. Daar liggen jaarlijks gewoon duizenden mensen in de zon. 8)


  Maak melding

 2. Mooi zo… laat ze hier in W’holte ook maar eens langskomen. Het groenveldje hier vlakbij ligt altijd bezaaid, terwijl er altijd veel kinderen spelen. Te smerig voor woorden!


  Maak melding

 3. Getver ! Neem je verantwoordelijkheid en ruim die poep op. Vooral spelende kinderen zijn het slachtoffer van de gemakszucht en/of luiheid van vele hondenbezitters !


  Maak melding

 4. De pest is: ik heb er al twee keer mensen op aangesproken, die hun hond daar lieten poepen, maar prompt haalden ze een zakje uit hun jaszakken, waar ze de poep mee opruimden. Natuurlijk mijn excuses gemaakt, daar ze het op dat moment precies deden wat ze moesten doen, maar toch vraag ik me sterk af of het ook was gebeurd als ik geen opmerking gemaakt zou hebben…


  Maak melding

 5. Roeffie, mijn malthesertje laat ik zijn behoefte doen waar die maar wil. alleen niet op het trottoir, dat vind ik onfatsoenlijk. dit hypocriete gezanik altijd, alsof gezellig nog nooit tegen een boom heeft staan plassen.


  Maak melding

 6. Ja, Greet… Regels gelden voor iedereen behalve voor jou. Jij mag je eigen regels bepalen! >:(

  Gezellig krijgt ook een prent als hij onder de ogen van oom agent tegen een boom plast.


  Maak melding

 7. Boodschap van gezellig !
  @Greet
  Doet Roeffie alleen zijn kleine boodschap waar hij maar wil of geldt dit ook voor de grote boodschap ?

  Gezellig heeft in de binnenstad gewoond en heeft genoeg ervaring met sociaal minder begaafde mensen die hun behoefte tegen de deur van mijn vroegere huis gedeponeerd hebben.

  Dit betekent nog niet dat ik ook bij andere mensen ga doen. Ik ben geen moraalridder, echter er zijn grenzen.

  Hypocriet gezanik ? Het is jammer dat we op een andere golflengte zitten over dit onderwerp.


  Maak melding

 8. Helemaal goed die extra controles!
  Wellicht komt het er ook ooit nog eens van dat we kattenbezitters kunnen aanspreken?
  (over andere golflengte gesproken….) ;D


  Maak melding

 9. Vind ik ook, die regels zouden niet nodig moeten zijn, als iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid oppakte. Persoonlijk vind ik het nogal vervelend als ik in de stront trap, voor mijn deur op de stoep vind ik stront ook niet bepaald een zegen….gewoon ff opruimen lijkt me niet zo moeilijk toch?


  Maak melding

 10. jip vindt het gezeik. Redelijk veel hondeneigenaren hebben zelf graag de lusten maar de lasten (ontlasting)?….. Die sh*t laten ze doorgaans niet op het grasveldje voor hun eigen huis leggen maar bij voorkeur 2 straten verderop bij een ander voor de deur. Tja, dan heb je z?lf geen last van die zooi maar kan je gewoon glashard zeggen dat je het maar gezeik vindt.


  Maak melding

 11. 😀 Bovendien blijft de doofpot mooi gesloten, hij kon het idd wel eens uitstekend vinden zo. Hopelijk nu ook geen Duitschen bloed meer in ons koningshuis. Hoewel we met die pa van Maxima en dat liefje van de dominee ook nog wel eea kunnen beleven.

  Gelukkig is prins pils zelfbenoemd watermanager, om ons te redden.  Maak melding

 12. Inderdaad…. taak voor de gemeente om de hondeneigenaren zich aan de regels te laten houden ;D Laat de gemeente maar eens wat doen voor het geld wat we ze betalen ;D


  Maak melding

 13. En niet om het één of ander hoor greet….. maar wat dacht je van al die dispensers met hondenkakzakjes die ik her en der zie staan? Die zijn ook niet gratis. Dus je ziet weldegelijk wat van je betaalde geld terug.

  Trouwens, geldt er in Zwolle een hondenbelasting? Zo nee, dan betaal ìk als niet-eigenaar-van-een-hond mee aan jouw kakzakjes.


  Maak melding

 14. Volgens mij omdat niemand zijn/haar hond opgaf en controle geen prioroteit had. Of iets dergelijks. Daarbij heeft hondenbelasting ook iets oneerlijks. Zie de kattenbezitters die ook geen belasting hoeven te betalen.


  Maak melding

 15. @ PEC 9:57; volgens mij heb je daar helemaal gelijk in.
  Feit is dat tot nu toe wel veel geïnvesteerd is in hondenbezitters, dan mag toch op zijn minst medewerking terug worden verwacht?


  Maak melding

 16. Ik denk dat het probleem is dat veel mensen een hond aanschaffen maar geen idee hebben wat dit eigenlijk betekent. Je moet hem een paar keer per dag uitlaten en dan zeker een half uur lopen. Veel mensen laten voordat ze naar het werk moeten snel even de hond uit, ze lopen dan een blokje rond het huis. Veel te kort natuurlijk, het beest moet dan zijn behoefte ergens bij een boom doen of op het trapveldje wat bedoelt is voor de kinderen. Zo krijg je dus de rotzooi in de woonwijk op onmogelijke plekken. Maar goed, een uur eerder opstaan voor de hond willen de meeste mensen niet, die draaien zich liever nog even om. Wel de lusten, niet de lasten noemen ze dat geloof ik.


  Maak melding

 17. belasting
  De hondenbelasting is indertijd inderdaad afgeschaft. De preciese reden weet ik niet (meer). Waarschijnlijk heeft het te maken met een zekere willekeur (denk aan de katten, waarom geen kattenbelasting). De derving van inkomsten is toen overigens opgevangen door de OZB iets te verhogen. Dus iedereen betaalt inderdaad mee.


  Maak melding

 18. Dick,

  Helemaal mee eens, maar laten we niet voorbij gaan aan het feit dat de meeste hondenbezitters wel van goede wil zijn en hun best doen om geen over(ont)last(ing) te veroorzaken.

  Dit begint verdacht veel op een allochtonendiscussie te lijken . 😀


  Maak melding

 19. allemaal wel leuk en aardig dat ze dit gaan doen.

  maar hier in zuid heb je een 15tal ganzen lopen(sportpark zac) en op die fietspaden is het groen van de ganzen poep.

  ik loop daar met mijn hond los en mijn hond poept netjes in het hoge gras waar nooit iemand loopt.
  terwijl ik een bekeuring krijg staan er 15 ganzen op het fietspad te schijten!!

  en als je dan vraagt waarom word daar niks aan gedaan is het antwoord: die beesten hebben geen baasje.

  volgende x zeg ik dan maar dat het mijn hong niet is.. dan nemen ze hem wel mee.maar waarom geen ganzen.??

  stink beesten!


  Maak melding

 20. volgende x zeg ik dan maar dat het mijn hong niet is.. dan nemen ze hem wel mee

  Als je zo makkelijk afstand kunt doen van dat beest, waarom heb je hem dan aangeschaft? Dan hadden wij geen last gehad van die extra keutels.


  Maak melding

 21. Iemand gister nog “de rijdende rechter” gezien bij P&W? G*d wat lachen, helaas bijna nooit gezien, maar lekker spul zijn “wij mensen”.
  Hij had ook een boek geschreven over “buren” en “lawaaioverlast” enzo, misschien wel leuk voor Sinterklaas. Hij had gelukkig veel humor.


  Maak melding

 22. hm…… welk boek is dat? ‘buren’ en ‘lawaaioverlast’ heb ik flink wat ervaring mee. Gast achter ons die een autobedrijf bij huis gestart heeft zo’n beetje. Staat soms tot 22.00h te hameren, te slijpen met de haakse slijper etc……. en dat niet 1x per jaar of 1x per maand of 1x per week, nee heel wat vaker dan dat >:(


  Maak melding

 23. Staat soms tot 22.00h te hameren, te slijpen met de haakse slijper etc…….

  En dat mag hij…
  Er staat zelfs niks in de wet om hoe laat precies het stil moet zijn.
  Algemeen wordt aangenomen dat dat om 22.00 uur moet zijn, maar de wet is daar zeer vaag over. 😮


  Maak melding

 24. Algemeen wordt aangenomen dat dat om 22.00 uur moet zijn

  Als je een beetje normaal nadenkt (voor sommigen een hele klus) is dat inderdaad laat genoeg als je de volgende dag weer om 06.30 op moet.


  Maak melding

 25. honde poep
  in de Aa landen heb je heel veel van die mooie zandbakken waar kinderen in spelen, maar dan zeuren ze dat het voor de kinderen vies is die hondepoep.
  vraag ik me toch echt af waarom ouders de kinderen in die grote kattebakken (zandbakken) laten spelen, kattepoep aan de vingers die weer de mont in gaan wand zo zijn kinderen is smeriger dan hondepoep aan de schoenen.
  als je de honden aan wil pakken moet je ook de katten aan pakken, dan is het eerlijk.


  Maak melding

 26. als je de honden aan wil pakken moet je ook de katten aan pakken, dan is het eerlijk.

  Nah – en als we de honden dan vrij in het rond laten schijten, dan mogen mensen ook wel gewoon in het rond schijten. Dan is het eerlijk. 😮


  Maak melding

 27. Dus als ik het goed begrijp betaal ik als niet honden-bezitter mee aan deze malaise. wordt de verantwoording alsnog bij de hondenbezitters neergelegd en doet de gemeente niets terwijl ze wel de ozb verhoogd hebben.


  Maak melding

 28. Altijd weer die zelfde discussie, zucht……..

  Pp heeft vast ook wel een eigenschap waar een ander zich weer aan ergert.

  Laten we gewoon een beetje verdraagzamer zijn ten opzichte van elkaar. Dat maakt het leven veel aangenamer. 😉


  Maak melding

Reageer