“Kom zoveel mogelijk alleen naar Isala”

|   Laatste wijziging

Deskundige infectiepreventie Marco van Dams
Foto: Isala

Zwolle – “Anderhalve meter afstand houden moet een automatisme worden”, zegt Marco van Dams, deskundige infectiepreventie bij het Isala ziekenhuis.

“Het is naast het handen wassen een van de belangrijkste maatregelen om infecties met corona te voorkomen. Dus ook binnen Isala blijven deze maatregelen voorlopig gelden.”

Bij de ingangen van Isala locaties zit een medewerker klaar om je bij binnenkomst een aantal vragen te stellen. Blijft dit voorlopig zo?

“Ja, de triage (oftewel de vragen de wij stellen aan de poort) is de basis van hoe wij werken in ons ziekenhuis. Wij stellen vragen over je gezondheid, of je bijvoorbeeld hoestklachten of koorts hebt. Daarnaast willen wij graag weten of je onlangs in een risicoland bent geweest, denk bijvoorbeeld aan Kroatië of Barcelona. En of je deel uitmaakt van een bronnen- en/of contactonderzoek. Door deze uitvraag goed te doen, weten wij dat iedereen die in het ziekenhuis is, geen risico is voor andere patiënten, bezoekers of medewerkers.”

Maar wat als bij het beantwoorden van de vragen blijkt dat ik toch klachten heb die mogelijk een verband met Covid hebben; kan mijn afspraak dan nog doorgaan?

“Weet dan dat de afspraak gewoon doorgaat. Je krijgt dan van ons een mondkapje die je tijdens je bezoek aan de polikliniek kunt dragen.”

Stel je moet regelmatig naar het ziekenhuis voor onderzoek, of je komt iedere avond op bezoek bij je partner die in het ziekenhuis ligt. Moet ik dan ook steeds weer via de tent naar binnen?

“Ja en ik snap best dat dit vervelend is en soms overdreven voelt. Maar je gezondheid kan in een dag veranderen, daarom stellen wij iedere keer dezelfde vragen. Alleen op deze manier kunnen wij garanderen dat niemand in het ziekenhuis een mogelijke bron is voor besmetting.”

Een belangrijke maatregel van Isala is het dringende verzoek om zo veel mogelijk alleen te komen. Waarom is dat?

“Wij willen dat zo weinig mogelijk mensen in het ziekenhuis komen, omdat wij alleen dan de anderhalve meter afstand kunnen waarborgen. Die anderhalve meter is de basis van het beleid in Nederland op dit moment. Dus ook in het ziekenhuis. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Het kan zijn dat je arts al aangeeft dat het verstandiger is om met zijn tweeën te komen. Is alleen komen lastig bijvoorbeeld omdat je slecht ter been bent, overleg dan met de polikliniek waar je een afspraak hebt.”

En ik mag niet meer meteen doorlopen naar de wachtruimte toch?

“Nee. De wachtruimtes zijn best krap bij Isala. Omdat wij zoveel mogelijk de anderhalve meter afstand willen bewaren, vragen wij iedereen pas op het laatste moment plaats te nemen in de wachtruimte. Wij plannen poliafspraken nu zo in, dat de arts bel-afspraken steeds afwisselt met een patiënt in het ziekenhuis. Zo zorgen wij er voor dat er nooit te veel mensen tegelijk in het ziekenhuis zijn. Als je tussen twee afspraken moet wachten of nog even moet wachten voordat je op bezoek komt, wacht dan in Zwolle op de eerste verdieping van de centrale hal, in het restaurant of buiten. In Meppel ben je van harte wel kom in personeelsrestaurant of buiten.”

Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis las je in de media berichten over mensen die niet naar de dokter en niet naar het ziekenhuis durfden te gaan. Hoe is dat nu?

“We komen regelmatig mensen tegen die angstig zijn. Daar zitten ook patiënten tussen die in een risicogroep vallen. En ook voor hen moet het ziekenhuis een plek zijn waar zij zich veilig kunnen voelen. Daarom blijven wij bij de ingang dezelfde vragen stellen en vragen wij iedereen om zo veel mogelijk alleen naar het ziekenhuis te komen.”

Ik zie bijna geen medewerkers en artsen met mondkapjes of handschoenen aan. Is dat wel veilig?

“Ons beleid is dat medewerkers en artsen bij klachten thuis blijven en zich snel laten testen. We zien dat medewerkers daar op een goede manier mee omgaan. Op risicomomenten worden natuurlijk de juiste beschermingsmiddelen gedragen.”

Mag ik mijn eigen mondkapje dragen in het ziekenhuis?

“Dat mag, wanneer je geen klachten hebt. Heb je wel hoestklachten of koorts, dan vragen wij je om een mondkapje van Isala te dragen. Het gaat dan om een zo geheten medisch mondneusmasker. Soms zien wij dat mensen handschoenen dragen. Die vragen wij om uit te trekken. Want hoe lang draagt iemand al die handschoenen? Regelmatig je handen wassen is veel effectiever en biedt een betere bescherming voor jezelf en voor anderen.”

Stel ik wil op ziekenbezoek komen, maar ik heb klachten. Krijg ik dan bij binnenkomst ook een mondkapje?

“Dan vragen wij je om niet naar het ziekenhuis te komen. Dit is echt een andere situatie dan iemand die een afspraak op de polikliniek heeft.”

Kortom, ook in Isala moet je je voorlopig nog gewoon aan de regels houden en niet verslappen.

“Inderdaad. De maatregelen die wij nemen zijn niet voor niets. Wij zien dat mensen het er lastiger mee krijgen. Dat is begrijpelijk, maar het virus is niet weg. De toename van het aantal besmettingen in Nederland en in andere landen in Europa is daarvoor het bewijs. Kom dus niet op ziekenbezoek wanneer je klachten hebt en geef Isala de mogelijkheid om medewerkers en patiënten zo goed mogelijk te beschermen door eerlijk te antwoorden op de vragen die medewerkers je bij de ingang stellen.”

Bron: Isala

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)