Archieffoto Wijthmenerplas - Foto: Wouter Steenbergen
Archieffoto Wijthmenerplas
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Snikheet

Zwolle – Zaterdag wordt Zwolle geroosterd in de zon. Het is nog heter dan vrijdag. Ons weerstation in Dieze-Centrum registreerde vrijdagmiddag een maximum van 35,5 °C en Stadshagen meldde 33,7 °C. Daar gaan we zaterdag overheen, reken in het centrum op ruim 36 graden Celsius.

De meesten zullen dit niet lekker meer vinden. Een zuchtje wind zou tenminste de suggestie van afkoeling kunnen opwekken, maar ook dat ontbreekt. De oven staat aan in de stad, uitwijken naar bijvoorbeeld de Wijthmenerplas is een optie. In de middag en avond verschijnen vanuit het westen in de blauwe lucht witte sluierwolken, waar de zon doorheen schijnt. ’s Avonds wordt het langzaam minder heet.

Misschien dat de temperatuur in de buitenwijken aan het eind van de nacht naar 18 graden zakt, in de binnenstad wordt het niet koeler dan 20 graden. Met airco of een ventilator in je slaapkamer lukt het misschien om in slaap te komen.

‘s Nachts buiten blijven zitten is een alternatief. Dan maak je tevens kans op het zien van een meteoor van de Perseïden-meteorenzwerm. Er is sluierbewolking, maar als sterren waarneembaar zijn, dan is het ook mogelijk om meteoren te zien. En daarna wensen te doen.

Zondag is deel 2 van het snikhete weekend. In de stad stijgt het kwik naar ongeveer 35 graden. De zon schijnt moeiteloos door wolkensluiers heen. In de middag komt er een verlossend briesje uit het noordoosten te staan. Windkracht 3 wordt in het open veld tijdelijk aangetikt.

Zondagavond blijft het heel lang warm. Na zonsondergang om kwart over negen daalt de temperatuur traag. Koeler dan 20 graden wordt het ‘s nachts waarschijnlijk nergens in de stad.

De tropenhitte met middagtemperaturen hoger dan 30 graden houdt minstens tot en met woensdag aan. Vanaf woensdag is er perspectief op normalisering van de temperatuur. Dan neemt ook de kans op een onweersbui toe. Aan het eind van komende week staat ongeveer 25 graden op de weerkaarten.

Artikel delen: