In de sporen van Thomas a Kempis

Zwolle – Een groep van acht jongeren zal in de dagen voor het grote zingevingsevenement Roots Reli Rage in Zwolle en Kampen de tocht maken die de twaalfjarige Thomas a Kempis ooit lang geleden ook gemaakt heeft van Kempen in Duitsland naar Zwolle. In het jaar van het religieuze erfgoed zullen de jongeren onderweg diverse kloosters bezoeken en gesprekken aangaan met monniken en nonnen van diverse ordes.

De groep vertrekt 22 september uit Kempen in Duitsland en komt op donderdagmiddag 25 september aan bij Onze Lieve Vrouwe Basiliek de Peperbus in Zwolle. In deze Basiliek bevindt zich het reliekschrijn van Thomas a Kempis. De jongeren zijn afkomstig van het Meandercollege(onderdeel van het Agnietencollege )en het Thomas a Kempis College

De jongeren bezinnen zich tijdens de tocht op vier thema’s vanuit de Moderne Devotie, een vernieuwingsbeweging die zijn oorsprong vond in de IJsselstreek en waar Thomas a Kempis maar ook Geert Groote, deel vanuit maakten. De thema’s zijn : Op zoek naar het ware geluk, wanneer ben ik echt vrij, tot rust komen en het strijdtoneel in en buiten ons. De thema’s zijn afkomstig uit de Navolging van Christus, van Thomas a Kempis, in jonge taal die in november verschijnt en vertaalt is door Mink de Vries, de begeleidende docent van de groep jongeren. Verder worden de thema’s gekoppeld aan diverse songteksten van Zwolse rappers. De jongeren zullen elke dag een dagverslag opsturen naar de betrokken scholen en diverse media.

Tijdens de overnachtingen in de kloosters proberen ze ook mee te gaan in het dagritme van de monniken en nonnen. De doelstelling van deze tocht is om aandacht te vragen voor de actuele betekenis van het gedachtengoed van de Moderne Devotie en om jongeren kennis te laten maken met Thomas a Kempis, die jaren in Zwolle op de Agnietenberg heeft gewoond en wereldbekend is, terwijl de jongeren zelf er niks tot heel weinig van af weten. Dit is het eerste grote project om Thomas a Kempis en de Moderne Devotie bekender te maken onder de jeugd. Op vrijdag 26 september begint dan Roots Reli Rage waarbij de vrijdag vooral in het teken staat van activiteiten voor jongeren. Op zaterdag zorgt de Thomas a Kempis Stichting voor een bijzonder uniek programma op de Agnietenberg en in de binnenstad van Zwolle. Zwolle niet alleen hoofdstad van de smaak maar ook van devotie en geloof.

 

Artikel delen:

Reageer