Pilot formulierenbrigade lijkt op ordinaire bezuiniging

Zwolle –  Ook de Stichting Welzijn Ouderen Zwolle geeft vandaag in de Stentor aan dat zij zich buiten spel voelen gezet bij de pilot over de formulierenbrigade. De pilot lijkt hiermee een ordinaire bezuiniging te worden, volgens de SP. Al eerder ontving de SP kanttekeningen over deze pilot. Het lijkt erop dat het college meer haar eigen koers heeft gevaren dan daadwerkelijk te kijken wat er moest gebeuren.

SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Het lijkt er sterk op dat de voorgestelde pilot een bezuinigingsslag wordt, dan dat het daadwerkelijk investeert in de expertise van de diverse organisaties. De organisatie die ik heb gesproken herkent zich ook niet in het uiteindelijke raadsvoorstel en in de afspraken zoals deze zouden zijn gemaakt in het platform. Het idee van een formulierenbrigade ondersteunt de SP, want het niet-gebruik van voorzieningen zoals bijzondere bijstand, kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen en huursubsidie is nog steeds erg hoog. Het invullen van aanvraagformulieren wordt door velen als moeilijk gezien en ook is er bij mensen formulierenangst: er zijn echt mensen die bij het zien van een formulier al wit wegtrekken en het daarom maar laten zitten. Doodzonde, want ze laten honderden euro’s per jaar liggen’. 

De SP heeft de pilot al op de agenda laten zetten van de gemeenteraad, omdat er geen duidelijkheid is over de richting waarin deze pilot zich moet bewegen en er geen einddoelen zijn geformuleerd. Daarnaast is er bij de SP onduidelijkheid overde contunïteit van het project. Bovendien wil de SP weten wat de exacte consequenties zijn voor de diverse organisaties en inzichtelijk krijgen hoe de diverse geldstromen gaan lopen. Het kan namelijk niet zo zijn dat één organisatie verantwoordelijk wordt voor de formulierenbrigade en dat de andere organisaties hiervan de dupe worden en te maken krijgen met wachtlijsten.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer