Zwolse evenementensector in nood gaat Provinciehuis rood aanlichten

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Dinsdagavond laten de toeleveranciers van de evenementensector in Nederland zien dat het vijf voor twaalf is. Diverse gebouwen, waaronder het Provinciehuis in Zwolle, zullen vuurrood aangelicht worden: Red Alert.

Ondernemers en toeleveranciers werkzaam in de evenementenindustrie in de regio Zwolle willen zo laten zien dat de nood in deze branche hoog is. Sinds de uitbraak van het coronacrisis, vijf maanden geleden, zijn de inkomsten nihil en gaan de kosten door. Omzetten zijn landelijke gedaald met 85 procent.

Om deze situatie op een publieksvriendelijke manier onder de aandacht te brengen, wordt het Provinciehuis in Zwolle vanaf 21.00 uur rood aangelicht en letterlijk ‘vijf voor twaalf’ gaat de stekker eruit.

Samen met alle andere inspanningen is het doel om de steunpakketten voor de sector verlengd te krijgen, totdat de sector weer volledig aan het werk kan zonder beperkende anderhalve meter maatregelen.

Zonder deze toezegging gaat een flink deel van de sector failliet en komen de medewerkers op straat te staan, aldus de initiatiefnemers van Red Alert. In de gevarenzone zitten theaters, (pop)zalen, eventlocaties, organisatoren en producenten, muzikanten en ongeveer 700 gespecialiseerde bedrijven met een hoogwaardig pakket aan technische verhuurartikelen voor de event- en culturele sector.

Red Alert wil de de politiek wakkerschudden. Als er niets gebeurt dreigt de hele evenementensector, inclusief al haar kennis en expertise te verdwijnen, zeggen de initiatiefnemers van Red Alert.

Een van de organisatoren en initiatiefnemers van Red Alert Zwolle is Akim Bwefar, directeur van Bwefar Rentals BV: “Ik loop al bijna dertig jaar mee in deze branche, met ons bedrijf hebben we waanzinnig mooie producties groot en klein mogen maken over de heel wereld. Wat er nu op ons afkomt heeft niemand ooit meegemaakt, dit is geen kwestie meer van een bedrijf runnen maar schreeuwen om hulp om te overleven. We zijn te lang op ons zelf geweest en nu moeten we een pact vormen, net zoals je een evenement ook niet alleen kunt realiseren. We zoeken de lobby op omdat we vinden dat het belang van onze sector zwaar onderschat wordt.”

“Ik heb met mijn bedrijf al de grootste offers gebracht. Afscheid genomen van al mijn personeel. Dat doet zeer en als je daarna nog steeds geen perspectief hebt of krijgt kan het ineens maar zo te laat zijn. En dat toekomstbeeld doet nog veel meer pijn,” aldus Akim Bwefar.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)